«Πυροβολεί» Γεν. Ελεγκτή ο Χάσικος – «Πλήττει την αξιοπιστία και τον θεσμό»

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πλήττει την αξιοπιστία του και το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή που όφειλε πρώτος ο ίδιος να προστατεύει και να διαφυλάττει, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

“Με τον κύριο Οδυσσέα Μιχαηλίδη είχαμε σειρά αντιπαραθέσεων και διαφωνιών για πολλά ζητήματα.  Σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν, επί υπουργίας μου, είχα εγείρει θέμα αρμοδιοτήτων και εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και κατά πόσον εκινείτο εντός των συνταγματικών του ορίων. Είναι αξιοσημείωτο αλλά και γεγονός, ότι μετά τη δημόσια έκφραση όλων αυτών των ανησυχιών σε σχέση με τις αρμοδιότητες του, ακολούθησε σειρά καταγγελιών του για διάπραξη εκ μέρους μου αριθμού ποινικών ή άλλων αδικημάτων” αναφέρει ο κ. Χάσικος.

Προσθέτει ότι “‘όλες αυτές οι καταγγελίες μετά από διερεύνηση αρμοδίων οργάνων της Δημοκρατίας κατερρίφθησαν” και δίνει σειρά ενδεικτικών αναφορών όπως καταγγελία Γ.Ε. για ασυμβίβαστο Σωκράτη Χάσικου  ως ιδιοκτήτη ΜΜΕ και πολιτικού προϊσταμένου ΡΙΚ και ΚΥΠΕ και με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο κ. Χάσικος ότι υπήρξε έκθεση της ίδιας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που ανέφερε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο.  “Δήλωνε ωστόσο ο Γ.Ε. πως είναι αναρμόδια η υπηρεσία του να απαντήσει ολοκληρωμένα και παρέπεμπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Επιπλέον, αναφέρεται σε καταγγελία Γ.Ε. για κτίριο που ενοικίαζε η Πολιτική Αεροπορία. “Ισχυριζόταν πως οι συνθήκες υπό τις οποίες ενοικιάστηκε το κτίριο στην Πολιτική Αεροπορία, από την εταιρεία στην οποία είναι μεγαλομέτοχος ο Σ.Χ., συνιστούν παραβίαση του νόμου περί ασυμβιβάστου αξιωματούχων της Δημοκρατίας. Καμία αλλαγή καθεστώτος παρόλο που είπαμε τότε στην Π.Α. να εγκαταλείψει το κτίριο εντούτοις παραμένει και  συνεχίζει να είναι ενοικιαστής. Ο ίδιος ο Γ.Ε. παραδέχθηκε στην Βουλή ότι το θέμα έληξε χωρίς βεβαίως να απολογηθεί. Ας σημειωθεί ότι το κτίριο ενοικιάστηκε στην Π.Α. στις 5 Ιουνίου 2007, επί προεδρίας αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου, που βεβαίως δεν ήμουν Υπουργός” αναφέρει.

Ο κ. Χάσικος υπενθυμίζει και καταγγελία Γ.Ε. για ποινικά αδικήματα του ΥΠΕΣ (πλαστογραφήσεις εγγράφων) κατά την παραχώρηση άδειας εισόδου σε 800 φοιτητές από την Μπαγκλαντές. “‘Εγινε έρευνα από την αστυνομία. Τίποτε το μεμπτό για το ΥΠΕΣ. Εντοπίστηκε πρόβλημα με διαδικασίες παροχής των αδειών και ρυθμίστηκε” σημειώνει ο κ. Χάσικος.

Αναφέρεται ακόμη σε καταγγελία Γ.Ε. κατά ΥΠΕΣ, για αποφάσεις δύο υπαλλήλων σχετικά με τουρκοκυπριακές περιουσίες οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τις εξουσίες που του παρέχονται.  “‘Εγινε εσωτερική έρευνα. Τίποτε το μεμπτό” αναφέρει ο κ. Χάσικος.

Επίσης, αναφέρεται σε καταγγελία Γ.Ε. κατά ΥΠΕΣ για χρήση υπηρεσιακού αυτοκινήτου Μερσεντές, μεγάλου κυβισμού και ενεργειοβόρου και προσθέτει ότι “ο κ. Σ.Χ. χρησιμοποιούσε σχεδόν πάντα για τις μετακινήσεις του το προσωπικό του αυτοκίνητο και όχι το συγκεκριμένο”.

Υπενθυμίζει επίσης καταγγελίες του Γ.Ε. για παράνομη συμφωνία ΥΠΕΣ για λύματα και αναφέρει ότι “μετά από δαιδαλώδεις διαδικασίες και έντονες αντιπαραθέσεις, υλοποιείται η απόφαση του κ. Σ.Χ”.

“‘Ο,τι αφορά τα σημερινά επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ΟΥΔΕΝ ΜΕΜΠΤΟ.  ‘Ας κάνει λίγη υπομονή ο κ. Γ.Ε. να βγει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.  Η εταιρεία Wargaming, διότι περί αυτής πρόκειται, πληρούσε όλα τα κριτήρια του νόμου και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.  Ουδεμία χάρη ή παραχώρηση έγινε όπως δεν έγινε σε κανένα”.

Κάνει λόγο για “ελλειπή και επιπόλαιη έρευνα του Γ.Ε. με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για την οικονομία”.

“Ανέφερε για σπίτια που δεν χτίστηκαν, για διευθύνσεις που είναι οικόπεδα και πολλά άλλα σε σχέση με τους διευθυντές της Wargaming και κατά πόσον εργάζονται σ’ αυτήν.  Δεν μπήκε όμως στον κόπο να ερευνήσει αν και κατά πόσο τα κατατεθειμένα αγοραπωλητήρια έγγραφα στο κτηματολόγιο πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και των κριτηρίων. Ούτε κατά πόσο οι διευθυντές αυτοί είναι σε θυγατρικές της εταιρείας. Και πολλά άλλα που βρίθουν ανακριβειών και παραπληροφόρησης” γράφει.

Ο κ. Χάσικος αναφέρει ότι “τα κριτήρια ναι άλλαξαν το 2014 με πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και όχι δική μου, όπως γινόταν πάντοτε” και προσθέτει ότι σε “ό,τι αφορά την ιδιωτική εταιρεία δικών μου συμφερόντων ουδέποτε συνεβλήθη με την Wargaming. Η σύμβαση έγινε και υπεγράφη από τους διευθυντές της δικής μου εταιρείας και του εργολάβου του κτιρίου.  Εξάλλου η εταιρεία γυαλιών συνεργάστηκε και με άλλους εργολάβους αφού αυτός ήταν ο τομέας δραστηριότητας της”.

Από πότε εταιρείες ιδιοκτησίας πολιτικών προσώπων (υπουργών) πρέπει να σταματούν τις εργασίες τους επειδή ο ιδιοκτήτης υπουργοποιήθηκε; διερωτάται ο κ. Χάσικος.

“Δεν είχα διοικητική σχέση με την εταιρεία μου. Ταυτόχρονα με την υπουργοποίηση μου διορίστηκαν διευθυντές, με σαφέστατες οδηγίες «καμία σχέση ή προσφορά με το δημόσιο». Απαγόρευση εργασιών στον ιδιωτικό τομέα θα σήμαινε και τερματισμό αν αυτή ήταν η επιθυμία του Γ.Ε. Ο Γ.Ε. έκανε έρευνα το 2016 για την Wargaming και τα βρήκε όλα καθαρά”.

Διερωτάται ακόμη “από πότε όταν κάποιος, ενδεχομένως, ανταγωνιστής της εταιρείας Α επειδή δεν πήρε το συμβόλαιο, ο Γ.Ε. νομιμοποιείται να ερευνά ή να δημιουργεί συνειρμούς απαξιωτικούς προς το πρόσωπο μου; Αν έβρισκε το 2016, που δεν βρήκε, παράνομη παραχώρηση ή κατά χάριν απόδοση υπηκοοτήτων, είχε δικαίωμα να επανεξετάσει και όταν ήταν βέβαιος πέραν πάσης αμφιβολίας να διασύρει και να διαπομπεύσει”.

Κάνει λόγο για το ότι οι “εμμονές και τα πάθη του εναντίον μου πλήττουν πρώτα απ’ όλα τη δική του αξιοπιστία και μαζί το κύρος και το θεσμό του Γ.Ε. που όφειλε πρώτος ο ίδιος να προστατεύει και να διαφυλάττει”.

“Τέλος ακόμα αναμένω απαντήσεις για τις πλάτες που έκανε στην εταιρεία CYPRA λόγω της ιδιάζουσας σχέσης του με τη Γενική Λογίστρια, γιατί αυτή είναι η πραγματική αιτία της τελευταίας του έξαρσης. Ακόμα αναμένω να μας πει ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος για το κλείσιμο του σφαγείου Κοφίνου και των ζημιών που υπέστη ο Κύπριος φορολογούμενος” καταλήγει ο κ. Χάσικος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy