Με αφορμή/ Ορίζοντας

219066184 4231985810221791 8839110532260130564 N Scaled

Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2021 που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο από τις 09 έως 15 Οκτωβρίου 2021 με Καλλιτεχνική Επιτροπή τους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά, Κύπριοι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μιλάνε στον Ορίζοντα για τις ταινίες τους

Αφαίμαξη, προβάλλεται 10 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο

Σε ένα εγκαταλελειμμένο σφαγείο, που θυμίζει αιματοβαμμένο παλάτι, μια γυναίκα τοποθετείται απέναντι στην ιστορία που της αποδόθηκε και την αμφισβητεί: Όταν ο Αγαμέμνων επιστρέφει από τον Τρωικό πόλεμο, η Κλυταιμνήστρα εκδικείται τη θυσία της κόρης τους Ιφιγένειας με τη δολοφονία του συζύγου της. Χρόνια μετά, ο γιος τους Ορέστης, επιστρέφει για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του.

Για και τα πάθη που συγκεντρώνει διαχρονικά η γυναίκα, για την ‘αφαίμαξη’ που υπόκειται για όποιες αμαρτίες και στερεότυπα. Στην επαναπρόσληψη της ιστορίας της Κλυταιμνήστρας, με την “Αφαίμαξη” θελήσαμε να καταργήσουμε τόσο τη θυματοποίηση όσο και δαιμονοποίηση της γυναίκας, όταν καλείται χωρίς ενοχές, να ‘απολογηθεί’ για τον διαχρονικό της αγώνα, ενάντια στην εξουσία, στην πατριαρχία, τη συνείδηση, την ύπαρξη, τον χρόνο και τη λύτρωση.

Η ταινία έγινε εφικτή με την οικονομική στήριξη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου του ΥΠΑΑΝ. Το εγκαταλελειμμένο κρατικό σφαγείο της Κοφίνου και το εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο του Αμιάντου, όπου γυρίστηκε η ταινία, πέραν από τον συμβολισμό και τη σημαντικότητα που δίνουν στην ιστορία, είναι δύο πολύ ιδιαίτεροι χώροι που χρειάζονται και ιδιαίτερο χειρισμό για να ‘ανταπεξέλθουν’ ως χώροι μιας ταινίας. Και αυτό γίνεται εφικτό όταν έχεις μια παραγωγό εταιρία (στη δική μου περίπτωση η Caretta Films) που στηρίζει τους first-time filmmakers καθώς και όλες τις ιδιαιτερότητες μιας ταινίας. Μια ταινία είναι εύκολο να γυριστεί όταν έχεις και την αμέριστη συμπαράσταση και δημιουργία όλων όσων δουλεύουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Ο κινηματογράφος επικοινωνεί, ψυχαγωγεί, εκπαιδεύει, αφυπνίζει. Και ο κυπριακός που ανέδειξε και έχει να αναδείξει πολλά ταλέντα ακόμα και να δώσει ευκαιρίες εργοδότησης πιστεύω χρειάζεται πιο πολλά κονδύλια. Όχι μόνο από το κράτος αλλά και από ιδιώτες. Να ανοιχτούν πιο πολλοί χώροι, να γίνουν ανοίγματα στην τοπογραφία της Κύπρου που προσφέρεται για πολλών ειδών ταινίες.

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ. Είναι ένας τρόπος να δείξεις και αναδείξεις μια δουλειά που έγινε με αγάπη και κόπο. Να έρθεις σε επαφή, να γνωρίσεις, να επικοινωνήσεις, ακόμα και να συνεργαστείς με άλλους συνάδελφους καλλιτέχνες.

Θα προσπαθήσουμε να προωθηθεί η “Αφαίμαξη” σε διάφορα φεστιβάλ και κινηματογραφικές πλατφόρμες. Αυτή τη στιγμή γράφω το σενάριο για την επόμενη ταινία μικρού μήκους που θα ήθελα να κάνω. Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε και θετικά και αρνητικά την καλλιτεχνική δημιουργία. Αλλά οι καλλιτέχνες πάντα βρίσκουν τρόπους να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η τέχνη απέδειξε ότι μπορεί να φέρει κοντά τον κόσμο. Αυτό δε σημαίνει ότι επειδή μπορούν, πρέπει να υπόκεινται σε δημιουργική και οικονομική εκμετάλλευση.

Άννα Φωτιάδου

Σε ένα εγκαταλελειμμένο σφαγείο, που θυμίζει αιματοβαμμένο παλάτι, μια γυναίκα τοποθετείται απέναντι στην ιστορία που της αποδόθηκε και την αμφισβητεί: Όταν ο Αγαμέμνων επιστρέφει από τον Τρωικό πόλεμο, η Κλυταιμνήστρα εκδικείται τη θυσία της κόρης τους Ιφιγένειας με τη δολοφονία του συζύγου της.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.