Ορίζοντας / Παράθυρα

Αντικατοπτρίζοντας την Αφροδίτη στο Ριάλτο την Κυριακή 24 Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο  των εορτασμών για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Κούβας, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αβάνα και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Κύπρο παρουσιάζουν την κουβανική παραγωγή «Αντικατοπτρίζοντας την Αφροδίτη».

Η πολυπρόσωπη αυτή παράσταση πραγματεύεται τις παράλληλες ιστορίες και μύθους της Κύπριας θεάς και των αντίστοιχων θεοτήτων της Aφροκουβανικής θρησκείας. Η όλη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργοποίησης της Διμερούς Πολιτιστικής Συμφωνίας Κύπρου-Κούβας. Αποτελεί μια συνεργασία της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αβάνα και της κουβανικής Ομάδας Σύγχρονου Χορού “Rosario Cardenas”.

Η πρεμιέρα δόθηκε τον Οκτώβριο του 2017, στο Μεγάλο Θέατρο της Αβάνας (Gran Teatro Alicia Alonso), με ευκαιρία την εθνική επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έκτοτε, έχει περιοδεύσει, με μεγάλη επιτυχία, στις κυριότερες πόλεις της Κούβας, ενώ το 2017 βραβεύτηκε από την Οργάνωση Κουβανών Κριτικών, ως μια από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς.

Τα Υπουργείο Πολιτισμού της Κούβας, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου στάθηκαν αρωγοί από την αρχή σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έδωσε την ευκαιρία στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αβάνα, να προβάλει στην Κούβα τον κυπριακό πολιτισμό και ειδικότερα την αρχαία θρησκεία της Αφροδίτης (που εμπεριέχει πολιτιστικά στοιχεία Ανατολής και Δύσης), αναδεικνύοντας έτσι τον ρόλο που διαχρονικά έπαιξε η Κύπρος, ως γέφυρα διαφόρων πολιτισμών και παραδόσεων, όπως ακριβώς και η Κούβα τους τελευταίους πέντε αιώνες.

Φέτος, χάρη στην στήριξη του Κουβανικού Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στις 24 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Ριάλτο, την παράσταση, η οποία τιμά την Κύπρο, προβάλλει σημαντικότατα στοιχεία της αφροκουβανικής παράδοσης και αναδεικνύει κοινές πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού των δύο χωρών.

Η παραγωγή συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο, χορογραφικά στοιχεία νεοκλασικού, σύγχρονου και αφρικάνικου τύπου, ήχους και σύμβολα από την Ευρώπη, την Μεσόγειο, την Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο γνωστός κουβανός μουσικοσυνθέτης Frank Fernandez.

Ομάδα σύγχρονου χορού Rosario Cardenas
Η Ομάδα ιδρύθηκε το 1989 από την χορογράφο Rosario Cardenas, μια από τις σημαντικότερες χορογράφους της Κούβας. Η καλλιτεχνική και εξελικτική της πορείας βασίζεται στην πλούσια έρευνα και εκτενή πειραματισμό της στο θέμα της ανθρώπινης κίνησης. Η ομάδα της ανέπτυξε το προσωπικό της στυλ, βασιζόμενη στον αμερικανικό μοντερνισμό και την παραδοσιακή λατινοαμερικάνικη παράδοση. Το χορευτικό σύνολο έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και περιοδείες, ενώ διοργάνωσε εργαστήρια στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Καραϊβική. Πολλοί σημαντικοί κουβανοί χορευτές, οι οποίοι διαπρέπουν στην Κούβα αλλά και διεθνώς, έχουν κάνει τα πρώτα σημαντικά τους βήματα με την Ομάδα αυτή. Αρκετοί από αυτούς μεταφέρουν τις γνώσεις τους, μέσω της διδασκαλίας, στην Κούβα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Η Ομάδα γιορτάζει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση της, ως μια από τις σημαντικότερες κουβανικές  ομάδες σύγχρονου χορού.
Η χορογράφος Rosario Cardenas (Ροσάριο Κάρντενας) έλαβε το Εθνικό Βραβείο Χορού το 2013. Πηγή έμπνευση της: η ποίηση, οι παραστατικές τέχνες, το θέατρο, η επιστήμη, καθώς και εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα.

Θέατρο Ριάλτο

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, 20:30

Κουβα2

               

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.