Με αφορμή/Ορίζοντας

Ατελείωτα Όρια στην Biennale Larnaca 2021

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2021 πραγματοποιείται στη Λάρνακα η δεύτερη Μπιενάλε εικαστικών τεχνών.

Η Larnaca Biennale   2021 υπό το σκεπτικό ‘’Ατελείωτα  Όρια’’ και υπό την επιμέλεια του εικαστικού Βασίλη Βασιλειάδη, προσέλκυσε 340 καλλιτέχνες από 50 χώρες. Η τελική επιλογή των καλλιτεχνών έγινε μέσα από ανώνυμη επιλογή και ψηφοφορία των πέντε μελών της κριτικής επιτροπής που πέραν του επιμελητή, απαρτίζουν ο κριτικός και επιμελητής τέχνης από το Μιλάνο Jean Blanchaert , η ιστορικός τέχνης,  επιμελήτρια και πρόεδρος του κλωστοϋφαντουργικού μουσείου του Τορίνο Δρ Melanie Zefferino, η Πρόεδρος του Ε.ΚΑ.ΤΕ. Κατίνα Κώστα και ο γλύπτης Κίκης Πάτσαλος.

Biennale Larnaca8

Μεταξύ των επιλεχθέντων υπάρχουν καλλιτέχνες όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα παρουσιάσουν έργα από όλες σχεδόν τις μορφές εικαστικών τεχνών. Αναλυτικά θα υπάρχουν εγκαταστάσεις στον χώρο, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα, φωτογραφίες, χαρακτικά, performance, video art, digital art κ.α.

Με την τοποθέτηση των έργων στους εκθεσιακούς χώρους, η  κριτική επιτροπή θα επιλέξει με μυστική ψηφοφορία τα βραβευθέντα έργα της έκθεσης και οι νικητές θα ανακοινωθούν την ημέρα της επίσημης έναρξης της  Μπιενάλε στις 13 Οκτωβρίου 2021.  Το Μεγάλο βραβείο της Μπιενάλε σχεδίασε ο Στέλιος Μουσαρρής.

Παράλληλες εκδηλώσεις

 • Από τις 14 Οκτωβρίου η βιωματική έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με την ονομασία  «To Those To Them» από την Once in A Blue Moon Creative Event and Performance Productions , η οποία διαδραματίζεται στο αρχοντικό της Λουλούς στην Λάρνακα όπου το κοινό καλείται αυτή τη φορά να μελετήσει εννέα εικόνες – φωτογραφίες ενώ εισέρχεται κυριολεκτικά  σε μια προέκταση του κόσμου των φωτογραφιών ο οποίος είναι εμπνευσμένος από την όχι και τόσο ‘απλή’ καθημερινότητα η οποία κρύβει πάντα ένα μυστήριο.

Παράλληλη Εκδήλωση Those To Them

 • Στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού θα βρίσκεται η έκθεση της Ιταλίδας γλύπτριας Stefania Pennacchio “Η ταλάντωση των αντιθέτων στα σπίτια του ουρανού” ως τις 25 Οκτωβρίου ως φιλοξενούμενη καλλιτέχνης της Μπιενάλε Λάρνακας .

Παράλληλη Εκδήλωση Oscilation Of Opposites

 • Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου ξεκινά το Artist Quarter Piale Pasha Festival (AQPP ) όπου τα studios των καλλιτεχνών της περιοχής θα ανοίξουν για πρώτη φορά για τρεις συνεχόμενες Κυριακές από τις 17:30 – 22:00. Θα προσφέρονται δωρεάν ξεναγήσεις από το Larnaka Tourism Board για να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία και τους καλλιτέχνες της περιοχής (σε προκαθορισμένες ώρες από το Κάστρο Λάρνακας).
 • Στις 20 Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη από τις τρεις street performance σύγχρονου χορού (Wash Away ) της ομάδας Fibre Performing Arts οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία στην πόλη της Λάρνακας . Οι εν λόγω παραστάσεις θα προλογίζουν τις κύριες παραστάσεις με την ονομασία Wash Room,  οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις  31 Οκτωβρίου στο εξωτερικό κήπο του Youth Makerspace.

Παραλληλη Εκδήλωση Wash Away 1536X812 1

 • Παράλληλα την Τετάρτη  20  Οκτωβρίου παρουσιάζεται η εικαστική πρόταση «The Magic of Fibonacci Fractals» στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, η οποία θα ενθαρρύνει  τον επισκέπτη να εκτιμήσει τη μαγεία της φύσης και του ανθρώπινου σώματος ενώ θα μπορεί να συμμετέχει στην εκδήλωση με διαδραστικό τρόπο.
 • Την επόμενη μέρα, 21 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Πιερίδη θα πραγματοποιηθεί η πολύ αναμενόμενη κύρια διάλεξη από τον επιμελητή της Μπιενάλε Βασίλη Βασιλειάδη για το σκεπτικό της Μπιενάλε Λάρνακας  «Ατελείωτα Όρια».
 • Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στον εξωτερικό χώρο του  Youth MakersSpace  η πρώτη από τις οκτώ παραστάσεις του κωμικοτραγικού μιούζικαλ ‘’Η ώρα του Γεδεών Δούκα’’, του βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Μαννούρη σε σκηνοθεσία / ερμηνεία από τον Μάριο Μεττή και μουσικό επί σκηνής τον Κωνσταντίνο Λεμέσιο.

Παράλληλη Εκδήλωση Η Ωρα Του Γεδεών Δούκα 1536X1024 1

 • Παρασκευή  29 Οκτωβρίου στην γκαλερί Κυπριακή γωνιά φιλοξενείται έκθεση έργων των βραβευμένων καλλιτεχνών της πρώτης Μπιενάλε Λάρνακας.
 • Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια διαδραστικής εγκατάστασης από τον Χαράλαμπου Σεργίου με έργα τέχνης από το διάσημο εικαστικό κίνημα CoBrA τα οποία ανήκουν στην προσωπική συλλογή του .
 • Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 19:30 εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο ‘’Σχολεία χωρίς Σύνορα’’ στην Αθηένου στο Καλλινίκειο Μουσείο με έργα παιδιών δημοτικών σχολείων υπό την αιγίδα της ΠΟΕΔ Λευκωσίας.
 • 15 και 16  Νοεμβρίου ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους οι οποίες επιλέγηκαν με βάση το θέμα της Μπιενάλε στα πλαίσια του 16ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου (CYIFF).

Παράλληλη Εκδήλωση Cyiff

 • 19 και 20 Νοεμβρίου στον πολυχώρο Αποθήκες, θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «Once There Was A Forest» της καλλιτέχνιδας χορού Κωνσταντίνας Σκαλιώντα.

Παραλληλη Εκδήλωση Once There Was A Forest 1365X2048 1

 • Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 20.30  η χορευτική παράσταση του εργαστηρίου χορού IPED στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας με κύπριους και ξένους  χορευτές και περφόρμερς.
 • Ο κύκλος της Μπιενάλε Λάρνακας 2021  θα κλείσει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 19:00 στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας) με τον απολογισμό της Μπιενάλε από τους διοργανωτές.

Τα έργα θα εκτεθούν στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, στο Μουσείο Πιερίδη και στον καινούργιο Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού ( πρώην Λέσχη Λάρνακας) . Κάποια έργα θα φιλοξενηθούν και σε εξωτερικούς  χώρους της πόλης.

Όλες οι εκδηλώσεις αναγράφονται στον επίσημο χάρτη της Μπιενάλε τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν σε όλους τους συμβαλλόμενους χώρους, τους επίσημους υποστηρικτές εστίασης της Μπιενάλε, στις αφίξεις αεροδρομίου Λάρνακας και όχι μόνο.

 

Biennale Larnaca9

 

Biennale Larnaca 2021! #bepARTofit  www.biennalelarnaca.com

13 Οκτωβρίου – 26  Νοεμβρίου 2021.

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.