“Αυτές τις μέρες αναβίωσε το πνεύμα του 1974”, δήλωσε ο “πρωθυπουργός” Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική πλευρά θα πετύχει στην ανατολική Μεσόγειο. Για τα Βαρώσια, ανέφερε ότι αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες καταγραφής μπορεί να έρθει στην ατζέντα το άνοιγμα τους και να γίνουν βήματα έπειτα από διαβουλεύσεις με την Τουρκία. Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ακόμη ότι στην πλειοψηφία τους οι Ε/κ είναι ρατσιστές και πως ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό δεν θα είναι βιώσιμη.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ”, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότιτο ψευδοκράτος έχοντας πίσω του την Τουρκία “με τη σοβαρή της στάση, τις δηλώσεις της παρακολουθώντας τα συμφέροντά μας και τον πλούτο μας στην ανατολική Μεσόγειο εκεί που την αποκαλούμε ‘γαλάζια πατρίδα’ απέδειξε πόσο σημαντικό κράτος είναι η ‘τδβκ’”, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μετά από αυτή τη στάση πλέον δεν θα κάνει υποχώρηση.

Πρόσθεσε ότι “στη θάλασσα αυτής της γεωγραφικής περιοχής διεκδικούν δικαιώματα και αυτά είναι πολύ συμβατά με το διεθνές δίκαιο”. “Απέναντί μας υπάρχει ένας διεθνής συνασπισμός, αλλά εμείς διατηρώντας την ενότητά μας με την Τουρκία θα σταθούμε απέναντί τους. Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας μας δίνει δύναμη”, ανέφερε, ενώ υποστήριξε ότι ο λόγος που δεν υπάρχει συμφωνία στην Κύπρο είναι επειδή “με αυτή την συμφωνία θα πάρουν εκείνη την Κύπρο και θα την απομακρύνουν την Τουρκία, θα περιορίσουν την Τουρκία στην Ανατολή, εδώ θα γίνει μεγάλη Ελλάδα και η ΕΕ μπορεί να οδηγηθεί σε διαμάχη μουσουλμάνων-χριστιανών”.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε “εμείς δεν πιστεύουν στη λύση ομοσπονδίας επειδή εμείς είμαστε ένας ξεχωριστός ΄λαός΄, πρέπει να υπάρχει ένα ξεχωριστό κράτος μας και αυτό το κράτος θα έχει την Τουρκία ως εγγύηση που είναι η μόνη αξιόπιστη και εμείς μαζί με την Τουρκία θα συνεχίσουμε το δρόμο μας για τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή του 1974, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο ίδιος ήταν παιδί και διερωτάτο ‘άραγε πότε θα έρθει η Τουρκία;’, λέγοντας πως όταν το 1974 ήρθε για εκείνους ήταν μεγάλη χαρά. “Η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα, μπορεί να έχει και άλλες προτεραιότητες αλλά αυτή τη στιγμή οι Τ/κ είναι πολύ άνετοι. Ο τ/κ ΄λαός’ πλήρωσε μεγάλο τίμημα, έκανε θυσίες, αλλά το τέλος ήταν καλό. Επειδή σήμερα ο Πρόεδρός μας κ. Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση και όλη η βουλή λένε ότι σε όλο αυτό τον πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε κι εμείς μερίδιο”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι “σήμερα το πνεύμα του 1974 έχει αναβιώσει και μάλιστα πήγε πιο πέρα”. Ο Ερσίν Τατάρ είπε “περνούμε πολύ σημαντικές μέρες” και πρόσθεσε “πιστεύω ότι θα πετύχουμε”. “Η νότια Κύπρος δεν είναι ένα σώμα όπως πιστεύεται. Μεταξύ τους είναι κι εκείνοι διαιρεμένοι. Επομένως εάν εμείς κρατήσουμε όρθια στάση δεν θα διαλυθούμε αλλά η νότια Κύπρος θα διαλυθεί”, ανέφερε.

Για τα Βαρώσια ο Ερσίν Τατάρ, υποστήριξε ότι “χάρη σε χιλιάδες έγγραφα και τίτλους ιδιοκτησίας αποκαλύφθηκε ότι τα Βαρώσια είναι τουρκική περιουσία και δόθηκε πεσκέσι κατά την περίοδο των Βρετανών”. Όπως είπε, όταν τελειώσουν οι εργασίες καταγραφής “η τουρκική διοίκηση μπορεί να φέρει στην ατζέντα το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων”. Πρόσθεσε ότι μετά από διαβουλεύσεις με την Τουρκία μπορεί να γίνουν βήματα. “Όταν ανοίξει για εγκατάσταση θα υπάρξει μεγάλος πλούτος. Αυτό είναι δικαίωμα της ‘τδβκ’. Θα αυτοχρηματοδοτηθεί με αυτό τον τρόπο”, υποστήριξε.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ακόμη ότι οι Ε/κ είναι ρατσιστές και ότι από τις 800 χιλιάδες μόνο με τους 200-300 θα μπορούσαν να ζουν μαζί αδελφικά. “Στην πλειοψηφία τους είναι ρατσιστές και έχουν διαφορετική άποψη για τους Τ/κ, επομένως ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό δεν πιστεύω ότι θα είναι βιώσιμη. Το όνειρο των Ε/κ είναι ακόμη η πραγματοποίηση της ένωσης”, υποστήριξε.