“Χρυσά” διαβατήρια: «Όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς βρίσκει… Νίκος Αναστασιάδης»

«H Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα 221 χρυσά διαβατήρια που χορήγησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού τεκμηριώνει για πολλοστή φορά παρατυπίες, προνομιακή μεταχείριση, απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο», τονίζει σε ανακοίνωση του για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου υπογραμμίζει ότι η περίπτωση των πολιτογραφήσεων στη μαρίνα της Αγίας Νάπας είναι μόνο μια από τις σκανδαλώδεις περιπτώσεις και η οποία επιβεβαιώνει το σαθρό τρόπο που σχεδίασε, οργάνωσε και λειτούργησε τη βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων η κυβέρνηση.

«Η περίπτωση των πολιτογραφήσεων στη μαρίνα της Αγίας Νάπας, επιβεβαιώνει επίσης ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς στα χρυσά διαβατήρια βρίσκει τον οικογενειακό περιβάλλον και το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη».

Ο κ. Στεφάνου προσθέτει:

«Ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του Συναγερμού είναι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του σκανδάλου που διέσυρε τη χώρα. Όχι μόνο ξεχαρβάλωσαν τα κριτήρια, αλλά στη συνέχεια καταπατούσαν και τα ξεχαρβαλωμένα κριτήρια. Μείζον θέμα εγείρεται για τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχασε το κυπριακό κράτος από τις φορολογίες που δεν πληρώθηκαν στις συναλλαγές των χρυσών διαβατηρίων. Απαιτείται ειδικός έλεγχος που θα διαπιστώσει ποιοι συμμορφώθηκαν και ποιοι όχι φορολογικά. Αυτά τα χρήματα ανήκουν στο κυπριακό κράτος και θα πρέπει να απαιτηθούν».

Νέες Αποκαλύψεις για «Χρυσά Διαβατήρια» : Ύποπτες συναλλαγές φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής

Δώρα εκατομμυρίων για τα «χρυσά» διαβατήρια

Η κυβέρνηση χάρισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φόρους στο πλαίσιο του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων, ενώ παράλληλα έχουν εντοπιστεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές που παραπέμπουν σε κρούσματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην οποία καταγράφονται πράγματα και θαύματα για τα φορολογικά ζητήματα τα οποία αφορούν το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων, θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 15 Απριλίου στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και ο Έφορος Φορολογίας.

Στην έκθεση καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• 3.500 χιλιάδες ακίνητα πουλήθηκαν με περιθώρια κέρδους που είναι πολλαπλάσια του συνηθισμένου για τον κατασκευαστικό́ τομέα, αλλά χρεώθηκαν από το Τμήμα Φορολογίας με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% που εφαρμόζεται για κοινωνικούς σκοπούς κυρίως για νεαρά ζευγάρια, αντί με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19% που εφαρμόζεται για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι οι αγοραπωλησίες έγιναν στα πλαίσια του «Επενδυτικού Προγράμματος», το οποίο εξ ορισμού αφορά επενδύσεις. Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε «ελλιπή στοιχεία» στην Κομισιόν, προκειμένου να κουκουλωθεί το θέμα.

• Εταιρεία παρουσιάζει διαφορά άνω του 1 δις ευρώ στα στοιχεία που αναφέρονται στις οικονομικές της καταστάσεις και αυτά που δήλωσε στο φόρο.

• Εταιρεία πούλησε διαμερίσματα έναντι 4 εκατ. ευρώ και έχει σημαντικό κύκλο εργασιών, αλλά δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ΦΠΑ.

• Εταιρεία πλήρωσε σχεδόν 148 χιλ. ευρώ σε φόρο χαρτοσήμων, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανόν να είχε εισέλθει σε μεγάλο αριθμό εμπορικών συναλλαγών, αλλά δεν δήλωσε και ούτε φορολογήθηκε ποτέ για τις πιο πάνω πράξεις.

• Εντοπίστηκαν αποδείξεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ οι οποίες δεν φέρουν αριθμό εγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.