Δεν υπάρχει τίποτε για να αναμένουμε αυτή τη στιγμή στο κυπριακό, επανέλαβε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στον Άστρα είπε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αντίληψη που καλλιεργείται από την κυβέρνηση ότι είμαστε σε αναμονή κάποιων εξελίξεων, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν υπάρχει τίποτε να αναμένουν, πλην της έκθεσης του γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε λύπη γιατί και από τις δύο πλευρές εκφράζονται θέσεις οι οποίες γκρεμίζουν κάθε ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών.

Επισήμανε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αναφορά του στις δανεικές ψήφους των Τ/κυπρίων απαξιώνει τους συμπατριώτες μας Τ/κύπριους οι οποίοι θεωρούνται πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι συνειδητή, είπε, η πολιτική που ακολουθείται, διότι αυτοί που την εκτελούν θεωρούν ότι θα καταστήσουν την Κύπρο ισχυρή απέναντι στην Τουρκία. Όμως πρόσθεσε, κάποια στιγμή ο πρόεδρος θα ξυπνήσει και θα διαπιστώσει ότι αυτά που επιδιώκει δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Σημείωσε ότι οι ιδέες που κατέθεσε ο πρόεδρος για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και στη συνέχεια για κοινοβουλευτική Δημοκρατία δεν τα συζήτησε με κανένα, ενώ όσον αφορά το δεύτερο, κατατέθηκε ξανά στο παρελθόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και απορρίφθηκε.

Οι κυβερνώντες, πρόσθεσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ίσως να θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις είτε θέλουν να πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τα δύο κράτη.

“Το ΑΚΕΛ δεν έχει πρόβλημα να πάει σε πρόωρες βουλευτικές”

Το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές αλλά η ουσία δεν βρίσκεται εδώ, τόνισε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Όπως ανέφερε στον Άστρα, εφόσον το πόρισμα της Επιτροπής για τον Συνεργατισμό αποδίδει όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση για την καταστροφή του Συνεργατισμού, τότε το σωστό είναι να πάμε πρώτα σε προεδρικές εκλογές, αφού ο ΔΗΣΥ θέτει θέμα εκλογών.

Σε ότι αφορά τις ευθύνες των κομμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές είναι συγκεκριμένες αλλά το πόρισμα δεν καθορίζει αυτές τις ευθύνες ως αιτία καταστροφής του Συνεργατισμού.

Κατά συνέπεια, κατέληξε, θα πρέπει πρώτα να γίνουν προεδρικές εκλογές και στη συνέχεια αν το επιθυμούν τα κόμματα, να γίνουν και οι βουλευτικές εκλογές.