“Δεν υπήρξε ποτέ θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη”

Δεν τέθηκε ποτέ θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά και στην επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας απάντησε πως η συμμετοχή της Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα, διότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και των ΗΕ, στόχος είναι σε αυτή τη διάσκεψη να πάρουν μέρος -σε πολιτικό διάλογο- όσοι έχουν επιρροή στα αντιμαχόμενα μέρη της Λιβύης.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αναφορικά με πιθανή άσκηση βέτο στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σε περίπτωση συμφωνίας στη Διάσκεψη του Βερολίνου και αρκέστηκε να πει πως “είμαστε σε στενή διμερή επαφή με την Ελλάδα”.

Πρόσθεσε δε πως στο θέμα της συμφωνίας για την ΑΟΖ Λιβύης-Τουρκίας, η Γερμανία έχει λάβει θέση, ανάλογη με αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας, ωστόσο, πως η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί θέμα της ατζέντας της Διάσκεψης.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, συμπλήρωσε ως προς το προηγούμενο ζήτημα ότι η Γερμανία βρίσκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας και πως η Τουρκία με την αποστολή όπλων στη Λιβύη παραβιάζει τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, όπου αναφέρεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έθεσε υπό πίεση την Καγκελάριο Μέρκελ προκειμένου να μην λάβει μέρος η Ελλάδα στη Διάσκεψη της Κυριακής, ο κ. Ζάιμπερτ το διέψευσε, λέγοντας πως “τη λίστα των συμμετεχόντων συνέταξε η γερμανική κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με τα ΗΕ”.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.