“Η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις όσων απεργάζονται τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης είναι η επιμονή σε διάλογο”

“Είναι αδήριτη ανάγκη η επανέναρξη διαλόγου με στόχο τη διάνοιξη της προοπτικής για λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Άριστος Δαμιανού.

Aυτούσια η ανακοίνωση

– Οι χαμηλές προσδοκίες να μην λειτουργήσουν ως άλλοθι για τη μη επανέναρξη διαλόγου στο κυπριακό

– Η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις και μεθοδεύσεις όσων απεργάζονται τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης είναι η επιμονή σε διάλογο με στόχο μια λύση αρχών

Για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΑΚΕΛ προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το παρατεταμένο αδιέξοδο στο κυπριακό. Κίνδυνοι που πλέον είναι ορατοί με γυμνό μάτι, αφού η τουρκική πλευρά -αποδεδειγμένα- προβαίνει σε νέα τετελεσμένα -επί του εδάφους και επί της θάλασσας- όποτε υπάρχει διαπραγματευτικό κενό. Αυτό πράττει και σήμερα με τις καταδικαστέες και παράνομες ενέργειες της στην Αμμόχωστο.

Από το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και μετέπειτα, οι απαράδεκτες και παράνομες τουρκικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάντησαν αποτελεσματική αντίδραση από μέρους της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα από μέρους του ΟΗΕ. Αντιθέτως ο διεθνής οργανισμός τηρεί στάση ίσων αποστάσεων, ενώ από το Σεπτέμβριο 2017 οπόταν εκδόθηκε η Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, επιμερίζονται ευθύνες στις δύο κοινότητες και ο θύτης, η Τουρκία, -δυστυχώς- εισπράττει τα εύσημα.

Επομένως είναι αδήριτη ανάγκη η επανέναρξη διαλόγου με στόχο τη διάνοιξη της προοπτικής για λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας.

Θα ήταν αυτοχειρία για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και δώρο στην Τουρκία, με δεδομένες τις χαμηλές προσδοκίες για επιτυχή έκβαση, η ελληνοκυπριακή κοινότητα να αρνηθεί με διάφορες αιτιάσεις το διάλογο. Ευχόμαστε όπως άτυπες ενημερώσεις που προδικάζουν την αποτυχία επανέναρξης διαλόγου και που αποδίδονται από τα ΜΜΕ σε «ανώτερες κυβερνητικές πηγές» να μην απηχούν θέσεις του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος θα πρέπει όντως να έχει ως στόχο να αποδώσουν οι συναντήσεις της κ. Λουτ, για να προχωρήσουμε σε τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και στη συνέχεια σε άτυπη διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ουδείς αμφισβητεί τις σοβαρές δυσκολίες που προκαλεί η τουρκική στάση. Ωστόσο για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο πως η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις και μεθοδεύσεις όσων απεργάζονται τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης είναι η επιμονή σε διάλογο με στόχο μια λύση αρχών, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή -μοιραία- θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική για απελευθέρωση και επανένωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy