“Η Κύπρος «τρέχει» με 5G και επιδοτεί πολίτες για υπέρ υψηλές ταχύτητες”

Την έναρξη του Σχεδίου Χορηγιών για την Επιδότηση Ευρυζωνικών Συνδέσεων Υπέρ Υψηλών Ταχυτήτων (τουλάχιστον 100Mbps) για την περίοδο 2019-2020, με δικαιούχους όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, φυσικά πρόσωπα, ανακοίνωσε την Παρασκευή 12 Απριλίου, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι, προκειμένου η Κύπρος, να τρέχει διαδικτυακά όσο γίνεται πιο γρήγορα, χορηγήθηκαν εξουσιοδοτήσεις για τη λειτουργία πιλοτικών δικτύων 5G στις εταιρείες Cyta, MTN Cyprus Ltd και Primetel με στόχο εντός του 2020 να έχουμε τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στο νησί.

Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη την οποία φιλοξένησε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, (ΓΤΠ) συνεργάτης του Υπουργείου Μεταφορών σε αυτό το εγχείρημα, η κ. Αναστασιάδου, είπε ότι «βασικός στόχος του Σχεδίου Χορηγιών για την επιδότηση ευρυζωνικών συνδέσεων είναι η αύξηση της ζήτησης για υπέρ υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της αγοράς για επενδύσεις σε δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων».

Ένας στόχος που, όπως επεσήμανε, συνάδει απόλυτα με το ψηφιακό θεματολόγιο 2020 της ΕΕ (Digital Agenda 2020), την Ανακοίνωση της ΕΕ «Gigabit Society», και το Ευρυζωνικό Πλάνο της Κύπρου (National Broadband Plan).

Απαριθμώντας τις προϋποθέσεις που ισχύουν για συμμετοχή στο Σχέδιο Χορηγιών είναι η Υπουργός Μεταφορών είπε ότι η ταχύτητα σύνδεσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100Mbps, η συνολική αξία της χορηγίας θα καλύπτει το 30% του μηνιαίου κόστους για 12 μήνες με μέγιστο ποσό €30 το μήνα ενώ το συνολικό κόστος για όλο το Σχέδιο είναι της τάξης των €800.000 και χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Δυνατότητα να συμμετάσχουν έχουν και οι τέσσερις τηλεπικοινωνιακοί φορείς στην Κύπρο (CYTA, CABLENET, PRIMETEL, MTN), με την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν τουλάχιστον ένα προϊόν με ελάχιστη ταχύτητα 100 Mbps.

Ευελπιστώ, σημείωσε η Υπουργός, «ότι οι Κύπριοι πολίτες θα αξιοποιήσουν το σχέδιο που έχει καταρτιστεί που θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους και την πρόσβασή τους στις ευρυζωνικές υπηρεσίες που προσφέρονται».

Για το δίκτυο 5G, η Υπουργός Μεταφορών είπε ότι οι επιδόσεις του «αναμένεται να είναι της τάξης των 10-100 φορές αυξημένου ρυθμού μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα, διακίνηση 1000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, 5 φορές χαμηλότερη καθυστέρηση δικτύου, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, βελτιστοποίηση του χρόνου ζωής της μπαταρίας των συνδεδεμένων συσκευών και σημαντικά βελτιωμένη γεωγραφική κάλυψη».

Σημείωσε ότι «η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής στην ψηφιακή και τεχνολογική επανάσταση που συντελείται και ως τούτου στα πλαίσια της πολιτικής μας για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στο Κύπριο πολίτη, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου μας προχώρησε με τη χορήγηση εξουσιοδοτήσεων για τη λειτουργία πιλοτικών δικτύων 5G στις εταιρείες Cyta, MTN Cyprus Ltd και Primetel Plc».

Όπως είπε η κ. Αναστασιάδου, «τα εν λόγω δίκτυα θα λειτουργήσουν στη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3400-3800MHz (Mega Hertz), ζώνη η οποία προσδιορίστηκε από την Κομισιόν και τα κράτη – μέλη ως η ‘πρωτοπόρος ζώνη’ για τη χρήση του 5G στην ΕΕ ενώ το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών δίνει την ευκαιρία στους παρόχους κινητών υπηρεσιών να λειτουργήσουν πιλοτικά δίκτυα 5G, μέχρι το Νοέμβριο του 2019, έτσι ώστε να διεξάγουν πειράματα και δοκιμές του εξοπλισμού τους».

Πρόσθεσε ότι «έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επίσημη αδειοδότηση δικτύων 5G και αναμένεται μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2019 να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των εν λόγω δικτύων με την προκήρυξη σχετικής δημόσιας διαβούλευσης ενώ στόχος είναι μέσα στο 2020 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και να έχουμε τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στη Κύπρο».

Η Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που παραμένουν για την Κύπρο, είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση υψηλών και υπέρ υψηλών ταχυτήτων (αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης)».

Ανέφερε ότι μια τέτοια κίνηση, «σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης, καθώς και με την αντιμετώπιση του σοβαρού χάσματος ηλεκτρονικών δεξιοτήτων, θα επιτρέψουν στην Κύπρο να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας».

«Προς αυτή την κατεύθυνση, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προτίθεται να αξιολογήσει και να υλοποιήσει περαιτέρω δράσεις, μεγαλύτερης εμβέλειας, τα επόμενα χρόνια», είπε η κ. Αναστασιάδου.

Ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Ανδρόνικος Κάκκουρας προέβη σε λεπτομερή παρουσίαση του Ευρυζωνικού Πλάνου της Κύπρου για τα έτη 2016-2020 σημειώνοντας ότι το Σχέδιο Επιχορήγησης Πολιτών για Ευρυζωνικές Συνδέσεις Υψηλών Ταχυτήτων έχει προϋπολογισμό δράσης 800 χιλιάδες ευρώ, το ποσό επιχορήγησης είναι 30% του μηνιαίου κόστους για 12 μήνες με μέγιστο ποσό €30 το μήνα.

Η περίοδος υλοποίησης είναι τα έτη 2019-2020 η διάρκεια δράσης είναι οι 12 μήνες ανά συμβόλαιο, πρόκειται για σχέδιο περιορισμένης εμβέλειας με κόστος 200 χιλιάδες ανά πάροχο και το κριτήριο επιχορήγησης είναι το πρόγραμμα σύνδεσης ≥100Mbps, αναβάθμιση ή νέα σύνδεση.

Για τα δίκτυα 5G ο κ. Κάκκουρας είπε ότι «αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές».

Πρόσθεσε ότι το 5G θα προσφέρει σχεδόν παντού, υψηλό εύρος ζώνης, «συνδεσιμότητας» όχι μόνο σε μεμονωμένους χρήστες αλλά και σε συνδεδεμένα αντικείμενα και θα εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και τομέων, όπως π.χ. υποβοηθούμενη οδήγηση, ηλεκτρονική υγεία, διαχείριση ενέργειας, ενδεχομένως εφαρμογές ασφάλειας κ.λπ.

Για τις Ζώνες Ραδιοσυχνοτήτων και το Χρονοδιάγραμμα Αδειοδότησης για 5G ο κ. Κάκκουρας είπε ότι σε σχέση με τα «700MHz (694-790 MHz) βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με Velister για μετακίνηση των εκπομπών της και η έναρξη διαδικασίας αδειοδότησης θα γίνει μετά την ελευθέρωση της ζώνης».

Στα «3600MHz (3400-3800MHz) η έναρξη διαδικασίας αδειοδότησης προγραμματίζεται στο 4ο τρίμηνο του 2019 με τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης και ολοκλήρωση διαδικασίας μέσα στο 2020 για τα 26GHz (24.5-27.5GHz) αναμένεται η υιοθέτησης απόφασης της ΕΕ με την έναρξη διαδικασίας αδειοδότησης να προγραμματίζεται εντός του 2020.

Όπως είπε ο κ. Κάκκουρας, το ΤΗΕ «έχει προωθήσει 10 έργα τα οποία έχουν εγκριθεί και έχουν πάρει χρηματοδότηση 6.5 εκατομμυρίων ευρώ και στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλαβε το ρόλο του συντονιστή στα θέματα που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Επίσης, «μετά από συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς συστάθηκε Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Τεχνητής Νοημοσύνης με συντονιστή το ΤΗΕ με στόχο την εκπόνηση της ‘Στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης για την Κύπρο’ ενώ παράλληλα, το ΤΗΕ συμμετέχει σε ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημιούργησε το Συντονισμένο Σχέδιο Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ευρώπη (AI Coordinated Plan)».

Αναφορικά με την Ανάπτυξη Wi-Fi Hotspots ο κ. Κάκκουρας είπε ότι προωθείται συγκεκριμένο έργο για «Ανάπτυξη Νησίδων Ελεύθερης Πρόσβασης (Wi-Fi) στο Διαδίκτυο σε Δήμους και Κοινότητες της Υπαίθρου» με την υλοποίηση του οποίου «αναμένεται να εξυπηρετηθούν 142 Κοινότητες και δήμοι σε αγροτικές περιοχές, με συνολικό πληθυσμό πέραν των 100.000 κατοίκων».

Στην παρουσίασή του ο Ανώτερος Λειτουργός του ΤΗΕ είπε ότι πλέον «οι Κύπριοι πολίτες, αν το επιθυμούν, μπορούν να αποκτήσουν εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή η οποία έχει νομική ισχύ ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή και θα αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ» με την εταιρεία JCC PAYMENT SYSTEMS LTD να έχει ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Εμπιστοσύνης.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις Ψηφιακές Τεχνολογίες Διαστήματος για να σημειώσει ότι «πρόσφατα η Κύπρος έγινε μέλος COPUOS (UN Committee of the Peaceful Uses of Outer Space) για τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος ενώ η χώρα μας είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος από το 2016 ως συνεργαζόμενο μέλος και συμμετέχει με συνδρομή 1.65 εκατομμύρια ευρώ τα οποία της επιστρέφονται υπό τη μορφή κάθετης χρηματοδότησης».

Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Σόφη Μιχαηλίδου, επέλεξε ως πρόλογο του δικού της χαιρετισμού μια φράση του Stan Lee, δημιουργού των χαρακτήρων των Spiderman, Incredible Hulk, Avengers, Fantastic 4, Ironman.

Ο θρυλικός συγγραφέας και εκδότης, «πατέρας» των πιο πάνω χαρακτήρων είχε δηλώσει ότι «η εμπειρία της ανάγνωσης ενός τυπωμένου κόμικ δεν θα αλλάξει ποτέ, αλλά τώρα, χάρη στην ψηφιακή εποχή, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να απολαύσετε την ίδια ιστορία».

Διασυνδέοντας την πιο πάνω φράση με το αντικείμενο της Δημοσιογραφικής Διάσκεψης, η Διευθύντρια του ΓΤΠ σημείωσε ότι αυτή της η επιλογή έγινε, «για να καταδείξω τους λόγους για τους οποίους, πρέπει να είμαστε δεκτικοί και υποστηρικτικοί στις αλλαγές και την εξέλιξη των τεχνολογιών στη σύγχρονη εποχή που ζούμε».

Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε άλλωστε, πολλές επιλογές αφού πλέον λειτουργούμε σε ένα απόλυτα ηλεκτρονικό περιβάλλον με κυριότερα χαρακτηριστικά αυτά της χρονικής ταχύτητας, της χρηστικής απλούστευσης, αλλά και της μείωσης διαδικασιών».

Η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε την ετοιμότητα του ΓΤΠ να «συνδράμει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μετάβαση της Κύπρου σε μια νέα ψηφιακή εποχή και σε οποιοδήποτε εγχείρημα συμβάλλει προς τη γνώση, την πληροφόρηση, την ενημέρωση και την εμπλοκή του κοινού, στις καλές πρακτικές και προσπάθειες του κράτους».

Ανέφερε ότι «το ΓΤΠ σε συνεργασία με το ΤΗΕ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών προς τον πολίτη για μια σειρά από ζητήματα που εντάσσονται στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης».

Ενημερωτικές εκστρατείες διεξήχθησαν «για τα προγράμματα κατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Κέντρου Παραγωγικότητας, για το Σύστημα Πληρωμής Εισφορών των Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω Διαδικτύου και το σχέδιο επιχορήγησης πολιτών για ευρυζωνικές συνδέσεις υπέρ υψηλών ταχυτήτων από το ΤΗΕ», είπε η Διευθύντρια του ΓΤΠ.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργος Κωμοδρόμος σε σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι ως Τμήμα θεωρούμε ότι οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο την ανάπτυξη σύγχρονων κρατών όσο και την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Είναι για αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «που στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου προωθούμε σειρά από δράσεις έτσι ώστε να συμβάλουμε στη βελτίωση της θέσης της Κύπρου στο ψηφιακό γίγνεσθαι».

Η Διάσκεψη Τύπου έκλεισε με το τηλεοπτικό σποτ που από την 12η Απριλίου θα προβάλλεται στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ προς ενημέρωση του κοινού για το Σχέδιο Χορηγιών για την Επιδότηση Ευρυζωνικών Συνδέσεων Υπέρ Υψηλών Ταχυτήτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.