“Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας – Εκδήλωση στις 15 Ιουλίου και όχι στις 20”Θέλω να εκφράσω την λύπη μας γιατί με ευθύνη όλων αυτή η κυβέρνηση έχει ξεχάσει βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας σε ότι αφορά την συντήρηση της μνήμης για τον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και ενάντια στο πραξικόπημα, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά από συνάντηση με τον σύνδεσμο Μαχητών Αντίστασης.

Στη συνάντηση με τον σύνδεσμο, είπε, συζήτησαν πολλά σημαντικά ζητήματα που αφορούν την συντήρηση της ιστορικής μνήμης στον τόπο μας.

Η νομοθεσία που θεσπίστηκε από το 2001 προνοεί σαφέστατα ότι η πολιτεία διοργανώνει εκδήλωση στις 15 του Ιούλη και όχι στις 20, όπως κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, για να τιμήσει την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και τους μαχητές της αντίστασης, ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 20 Ιουλίου, όπου γίνεται μια πολύ μικρή αναφορά στο πραξικόπημα «και οι ομιλίες επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη περιστρέφονται απλά και μόνο στην τουρκική εισβολή».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη μια σημαντική πρόνοια στη συγκεκριμένη νομοθεσία. «Εκείνη η πρόνοια λέει ότι θα πρέπει στα σχολεία να διοργανώνονται εκδηλώσεις για την συντήρηση της μνήμης. Πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία το τί έγινε στα σχολεία το 1974 και να διοργανώνεται ειδική εκδήλωση στις 7 του Δεκέμβρη που είναι η ημέρα της Δημοκρατίας, γιατί στις 15 του Ιούλη είναι κλειστά τα σχολεία, όπου θα γιορτάζεται ακριβώς η ημέρα της Δημοκρατίας».

Κι αυτό επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη έχει σταματήσει, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. «Θέλουμε να καταγγείλουμε αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης. Με επιστολές μας θα θέσουμε αυτά τα θέματα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στον Υπουργό Παιδείας».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο σύνδεσμος έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για την ανέγερση μνημείου στο Ξυλογέφυρο, απ’ όπου διέφυγε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τότε από τους πραξικοπηματίες που καθοδηγούσαν τα αγήματα της Εθνικής Φρουράς και τους συνεχάρη γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

Αναφέρθηκε και στο βιβλίο που σύνδεσμος εξέδωσε για την αντίσταση και παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία – όπως είπε – στην Ελλάδα, πράγμα που θεωρεί σημαντικό επίσης για την συντήρηση της ιστορικής μνήμης όσον αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι θέλει να τους συγχαρεί για όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τα πενιχρά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να τους στηρίξει παραχωρώντας τους χώρο για ανέγερση οικήματος του συνδέσμου και να τους βοηθήσει στην δημιουργία ενός μουσείου αντίστασης.

«Είναι υποχρέωσή μας θεωρώ να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο μνημείο». Υπάρχει σε όλες τις χώρες, που υπέστησαν το ίδιο με την Κύπρο και είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τον σύνδεσμο για να δημιουργηθεί το μνημείο αντίστασης, πρόσθεσε. Το ΑΚΕΛ, είπε, θα είναι δίπλα τους στην προσπάθεια για διατήρηση της ιστορικής μνήμης.