Ορίζοντας / Παράθυρα

Ιφιγένεια εν Ουαλία στη Λεμεσό

Η παράσταση Ιφιγένεια εν Ουαλία μετά τις πετυχημένες παραστάσεις στη Λευκωσία παρουσιάζεται στο Παττιχείο Θέατρο Λεμεσού οn stage.

Ένα έργο για «μια νέα Ιφιγένεια μόνη και ανυπεράσπιστη, έρμαιο στην σκληρότητα της κοινωνικής αναλγησίας. Την βλέπουμε να ακροβατεί ανάμεσα στο δικαίωμα της για ζωή και στη δολοφονία των ονείρων της. Μια παράσταση που ταξιδεύει τον θεατή σε δυνατά, εναλλασσόμενα συναισθήματα με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Ένα έργο που σίγουρα θα προβληματίσει τον κάθε ένα από εμάς. Τοποθετημένο στην Ουαλία του 21ου αιώνα, κάλλιστα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει και μια Έφη της σύγχρονης Κύπρου, όπως έχει διαμορφωθεί η χώρα μας, ειδικά, τα τελευταία χρόνια της κρίσης.»

Συντελεστές παράστασης

Συγγραφέας: Γκάρι ‘Όουεν, Μετάφραση: Κωνσταντίνα Αγαθοκλέους, Σκηνοθεσία: Χρίστος Ζάνος και  Μάρα Κωνσταντίνου, Σκηνικά και Κοστούμια: Στέλιος Στυλιανού, Μουσική επιμέλεια και κίνηση: Μάρα Κωνσταντίνου.

Ερμηνεύει: Μάρα Κωνσταντίνου

Το αρχικό ψυχολογικό προφίλ της ηρωίδας σκιαγραφήθηκε με ακρίβεια, έτσι όπως το ήθελε ο συγγραφέας, ώστε η ατομικότητα να συνυπάρχει με τη σύλληψη του ολοκληρωμένου κοινωνικού τύπου, με την ανάπλαση των γενεσιουργών για τον συγκεκριμένο τύπο κοινωνικών συνθηκών. Η αναλογία του συναισθηματικού και του κοινωνικού στοιχείου τηρήθηκε σε όλες της ενότητες. Οικονομική μιζέρια, ναρκωτικά, αλκοολισμός, παραβατική συμπεριφορά των νέων ως αντίδραση απουσία κάθε προοπτικής είναι στο στόχαστρο του συγγραφέα. Η αγανάκτησή του δυναμώνει στο κεφάλαιο της γέννας και του θανάτου του νεογέννητου, φτάνοντας σε ύφος κατηγορητηρίου για τη σκληρότητα του «κράτους πρόνοιας» που θυσιάζει την κάθε Ιφιγένεια στα γρανάζια του συστήματος. Νόνα Μολέσκη, Φιλgood 

Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου,  20:00.