Ανοιχτός ορίζοντας/ Ορίζοντας

“Μετανάστευση-Προσφυγοποίηση και Λογοτεχνία. Ιστορίες ξεριζωµού που συνταξιδεύουν”

Το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγοποίησης είναι τόσο αρχαίο όσο και νέο, τόσο παλιό όσο και καινούργιο, γι’ αυτό και πάντα διαχρονικό και επίκαιρο. Κυρίως, είναι θέμα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο, ιστορικό, οικονομικό, κοινωνικό και εν τέλει, όπως όλα τα μεγάλα θέματα, πολιτικό με την πρωταρχική και ουσιαστική σημασία της λέξης. Συνεπώς, και η σχέση της λογοτεχνίας, κυπριακής, ελληνικής και παγκόσμιας, με το πιο πάνω θέμα, όπως με κάθε μεγάλο θέμα, είναι στενή, συνεπής και αδιάλειπτη.

Η συζήτηση σκοπό έχει να διερευνήσει την οπτική της σύγχρονης λογοτεχνίας στο θέμα της μαζικής, εκούσιας και ακούσιας, μετακίνησης ανθρώπων, ομάδων και λαών. Τη συζήτηση που συντονίζω εκ μέρους του ΠΟΠΓ συμμετέχουν οκτώ Κύπριοι συγγραφείς, (με αλφαβητική σειρά) οι Πάμελα Αναστασίου, Νάσια Διονυσίου, Κώστας Λυμπουρής, Μάριος Μιχαηλίδης, Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή, Γιώργος Μολέσκης, Μύρια Μουρίδου και Κωνσταντία Σωτηρίου.

Μαζί θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τις θέσεις και τους προβληματισμούς, την προσωπική προσέγγιση του θέματος από τον κάθε συγγραφέα, ανάλογα με τα βιώματα του καθενός. Μας ενδιαφέρει να εξετάσουμε πώς και γιατί μεταποιήθηκαν τα βιώματα σε λογοτεχνία, ποιο είναι το προφίλ των ηρώων τους – προσφύγων και μεταναστών – τι επιθυμούν να μας μεταδώσουν μέσω αυτών των ηρώων και τι τελικά έχουν να μας πουν με τις ιστορίες τους.

Μαρία Λουκά

Λογοτεχνική Σκηνή,

Κυριακή 16 Οκτω­βρίου, 12:00.

Διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραµµατισµού

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.