“Οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί έγνοια έχουν τα συμφέροντα των κερδών τους”

“Η δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι ότι δεν θα κάνει γεωτρήσεις αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, συνιστά αρνητική εξέλιξη αφού το μήνυμα που λαμβάνει η Τουρκία είναι ότι οι παρανομίες της μπορούν να εμποδίζουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανάφερε ο Γιώργος Λουκαϊδης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, αναφορικά με τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΝΙ.

Ενώ πρόσθεσε ότι, “αυτή η δήλωση δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί έγνοια έχουν τα συμφέροντα και την ασφάλεια των κερδών τους, όχι το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών. Ούτε στην κυβέρνηση θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Για όλα αυτά είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα από εμάς και θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη στους σχεδιασμούς και τις διακηρύξεις της, ούτως ώστε να μην ακολουθούσε πολιτική στα ενεργειακά βασισμένη σε αυταπάτες. Ούτε και θα παρέμενε άπρακτη, εν μέσω παλινωδιών και αντιφάσεων, κατά τρόπο ώστε να έχουμε δυο και πλέον χρόνια άγονης παρέλευσης του χρόνου στο Κυπριακό”.

“Υπήρξε άλλωστε το προηγούμενο του 2018 με την αποχώρηση του γεωτρύπανου της ENI μπροστά στις τουρκικές ενέργειες. Εντούτοις, ούτε τότε η κυβέρνηση πήρε τα μηνύματα. Η εξελισσόμενη κατάρρευση των ψευδαισθήσεων που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια θα έπρεπε να καταστήσει σοφότερους τους κυβερνώντες”, όπως ανάφερε.

“Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι μόνο μια λύση αρχών στο Κυπριακό, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο μας μπορεί να εγγυηθεί την πιο ασφαλή αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Για αυτό ακριβώς προέχει σήμερα η επικέντρωση στην προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο”, κατέληξε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.