“Η δική μας απάντηση προς τον κ. Τσαβούσογλου είναι ότι δεν τίθεται προς συζήτηση καμιά λύση που δεν θα απελευθερώνει και δεν θα επανενώνει την Κύπρο, δεν τίθεται προς συζήτηση καμιά ιδέα –νέα ή παλιά- για απομάκρυνση από την συμφωνημένη βάση λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ”, ανάφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Στέφανος Στεφάνου

Αυτούσια η δήλωση

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποσκάπτουν τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Η δική μας απάντηση προς τον κ. Τσαβούσογλου είναι ότι δεν τίθεται προς συζήτηση καμιά λύση που δεν θα απελευθερώνει και δεν θα επανενώνει την Κύπρο, δεν τίθεται προς συζήτηση καμιά ιδέα –νέα ή παλιά- για απομάκρυνση από την συμφωνημένη βάση λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αν ο κ. Τσαβούσογλου, πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, θέσει αυτές στις αξιώσεις στο ΓΓ του ΟΗΕ, τότε –σε αντίθεση με ότι συνέβη μετά το Κρανς Μοντανά- η Τουρκία θα βρεθεί πλέον σε σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη.

Είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε και να εκτιμούμε τη συνολική εικόνα στο Κυπριακό. Η κατάσταση βρίσκεται σε μια πραγματικά επικίνδυνη πορεία. Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου μάλλον δεν είναι πυροτέχνημα, όπως αρχικά δήλωναν οι κυβερνώντες, αλλά απειλές που δρομολογούνται προς υλοποίηση.

Οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχουν τερματιστεί και –το χειρότερο- είναι ότι δεν συναντούν την απαιτούμενη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα επικίνδυνο διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό ενώ η προοπτική για επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών βρίσκεται σε στασιμότητα. Η κατοχή βαθαίνει και η διαίρεση διολισθαίνει συνεχώς προς μη αναστρέψιμο σημείο.

Όλα αυτά πρέπει να προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό σε όλους. Με φόντο την επικίνδυνη και προβληματική κατάσταση ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να παραμείνει αταλάντευτα προσηλωμένη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του 2014, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν και του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.