Σαφείς αναφορές για παραίτηση ή και παύση του Υπουργού Οικονομικών και συγκεκριμένες θέσεις ως προς τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση του Συνεργατικού Τομέα, περιλαμβάνει το Ψήφισμα των κομμάτων ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ το οποίο εγκρίθηκε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο Κεφάλαιο Δ, 32 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον και 3 αποχές.

Με το εγκριθέν ψήφισμα τα τρία κόμματα της Αντιπολίτευσης καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών να τερματίσουν την περιφρόνηση, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, απέναντι στο Πόρισμα που συνέταξε η Τριμελής Ερευνητική Επιτροπή και στην ίδια την Επιτροπή, δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό.
ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επισημαίνουν τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών, καθώς, όπως αναφέρεται στο κοινό ψήφισμα, εγνώριζαν επακριβώς την κατάσταση στη ΣΚΤ μετά από έγκαιρες αυστηρές υποδείξεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

«Αντί να δράσουν με βάση τις προειδοποιήσεις τις αποσιώπησαν και τις αγνόησαν και μέσα από αποφάσεις πράξεις παραλείψεις και απουσία πολιτικής βούλησης για εξεύρεση λύσεων απέτυχαν να δια τηρήσουν τη ΣΚΤ σε βιώσιμη τροχιά» αναφέρεται στο εγκριθέν κείμενο ψηφίσματος.
Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, η ΣΚΤ οδηγήθηκε στην κατάρρευση σε μια προαποφασισμένη διαδικασία πώλησης σε μια ιδιωτική τράπεζα στο πλαίσιο μιας κάκιστης και ετεροβαρούς για το κράτος και τον φορολογούμενο συμφωνία.
Τα τρία κόμματα επισημαίνουν ότι πέραν των συλλογικών ευθυνών της κυβέρνησης, κύρια αιτία της κατάρρευσης του Συνεργατικού Τομέα ήταν οι προσωπικές επιλογές και παραλείψεις του Υπουργού Οικονομικών τόσο για το σχεδιασμό της στρατηγικής για την Τράπεζα όσο και στην επιλογή προσώπων στην ηγεσία της.
«Εκ του αποτελέσματος απέτυχε πλήρως και ως εκ τούτου ο Υπουργός Οικονομικών καλείται σε άμεση παραίτηση ή σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημομρατίας οφείλει να τον παύσει» τονίζεται στο ψήφισμα.
Το περιεχόμενο του ψηφίσματος στήριξε το Κίνημα Αλληλεγγύη αν και διαχώρισε τη θέση του ως προς τις πρόνοιες που αφορούν τα περί παύσης ή και παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών

Δεν πέρασε το ψήφισμα Περδίκη Λιλλήκα
Συνεχίζοντας σε Κοινοβουλευτικό Επίπεδο τη συνεργασία τους Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών συνέταξαν δικό τους πόρισμα το οποίο δεν συνάντηση οποιαδήποτε στήριξη πέραν των βουλευτών των δύο κινημάτων. Με το ψήφισμά τους Οικολόγοι και Συμμαχία κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα που έλεγχαν, όπως αναφέρεται, τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα πριν από το 2013 να αναλάβουν εμπράκτως τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν και που καταλογίζονται στο πόρισμα.
Σημειώνουν ότι οι πολιτικές ευθύνες για την περίοδο μετά το 2013 βαραίνουν την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Οικονομικών

Μας έχεις Like στο Facebook ;