Γραμμές/ Ορίζοντας

Πιερούλα

 «Άτε, Άντη. Τράβα να πάμε στη ΛΗΤΩ, στη Μαρία να κάμεις τες ακτινογραφίες, που σου έγραψε ο Φώτος». Ο  Άντης ήταν ήδη έτοιμος. Φρεσκοξυρισμένος, καλοφροντισμένος, καθαροντυμένος όπως κάθε μέρα. Ήπιαν τον καφέ τους και πήραν τον δρόμο για το Παραλίμνι…

Παντρεμένοι από το 1969. Ταιριαστοί οι χαρακτήρες τους. Φιλήσυχοι και οι δυο. Λέγεται πως πήραν από τον πατέρα τους. Ούτε ο Κωστής, ούτε ο Γιώρκος  δεν ύψωναν τη φωνή τους. Ποτέ δεν τους είδε κανένας να φωνάζουν ή να βρίζουν. Το ίδιο και ο Άντης με την Πιερούλα. Μπορεί να διαφωνούσαν σε κάποια θέματα. Τα ξεπερνούσαν ήρεμα.

Μετά τον γάμο τους έκτισαν το σπίτι τους στο Βαρώσι. Δούλευαν και οι δυο. Έπρεπε να ξοφλήσουν τα δάνεια από την τράπεζα. Σύντομα γεννήθηκε και η κορούλα τους, η Δώρα. Ευτυχώς είχαν τη βοήθεια της γιαγιάς Θεοδώρας. Μαζί στις δουλειές και στον καθημερινό αγώνα. Η Πιερούλα πάντα δίπλα στον άντρα της. Τον βοηθούσε στη δουλειά. Είχε τη φροντίδα του σπιτιού και το μεγάλωμα των παιδιών, που τώρα με τον ερχομό του Κωστάκη, έγιναν δυο. Ήταν ευτυχισμένοι. Ώσπου ήλθε το πραξικόπημα και η εισβολή. Επέστρεψαν προσωρινά στην Αγία Νάπα, όπου ζούσαν οι γονείς της Πιερούλας.  Ο Άντης βρήκε δουλειά στο Λιμανάκι. Με τον καιρό κατάφεραν να κτίσουν το σπίτι τους. Τα παιδιά μεγάλωσαν.  Αυτοί πήραν τη σύνταξη τους. Με αγάπη ξεπέρασαν τις δυσκολίες της ζωής. Ζούσαν απλά, ήρεμα, αγαπημένα. Χαίρονταν με τις επιτυχίες των εγγονιών τους.


Πήγαν στη ΛΗΤΩ. Έκανε ο Άντης τις ακτινογραφίες του.  Η Πιερούλα ανησυχούσε. Σε δυο μέρες, το  βράδυ, η Πιερούλα είχε αναγούλες και δυνατό πόνο στην κοιλιά. Η κατάσταση της χειροτέρευε. Την πήραν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Την κράτησαν μέσα για περαιτέρω εξετάσεις. Επισκέψεις, λόγω επιδημίας απαγορεύονται. Της πήρε η Δώρα κάποια ρούχα. Της είπαν πως ίσως χρειαστεί μετάγγιση αίματος, λόγω πολύ χαμηλής αιμοσφαιρίνης.  Λίγο μετά τα μεσάνυκτα  η Πιερούλα «έφυγε» Πήγε ψηλά, στους ουρανούς….

Ο Άντης την έκλαψε. Ένιωσε πολύ γερασμένος. Έχασε ένα κομμάτι από τον εαυτό του. Έχασε το ταίρι του. Την επομένη την έθαψαν μέσα στη βροχή….

Μιχαλάκης Τσαππαρίλας,  Παραλίμνι 13.1.2023

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.