“Πνιγήκαμε” από την ακρίβεια

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Δεν υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια; Πόσες φορές να επισημανθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών τα βγάζει πέρα πάρα πολύ δύσκολα; Δυστυχώς, όπως έλεγαν και πιο παλιά, «όπου φτωχός και η μοίρα του» και φαίνεται πόσο δίκιο είχαν. Οι τιμές πήραν την ανιούσα εδώ και 3 χρόνια σχεδόν. Μάλιστα, μετά την πανδημία του κορονοϊού άρχισαν να δημοσιεύονται και τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στην οικονομία και την κοινωνία.

Μια από τις έρευνες που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας έκανε λόγο για τη συσχέτιση ανάμεσα στη φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα, τα αποτελέσματα του ρατσισμού και την αυξημένη θνησιμότητα από τον COVID-19 σε ένα σύνολο χωρών.

Επίσης, μια βασική πλευρά των επιπτώσεων της πανδημίας ήταν και η υποχώρηση των εισοδημάτων των φτωχότερων στρωμάτων. Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφεραν πως η πανδημία θα μπορούσε να σπρώξει 71-100 επιπλέον εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας. Η συνέχεια ακόμη πιο απογοητευτική, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, ενώ πλέον στον ορίζοντα πλανάται και ένα νέο κύμα κρίσης των τραπεζών. Η πλειοψηφία των χωρών μαστίζεται από την ακρίβεια, στην οποία δύσκολα μπορουν να αντεπεξέλθουν τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας.

Φυσικά, εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελεί ούτε η χώρα μας, με τους αριθμούς να καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Τα μεσαία και χαμηλά στρώματα δαπανούν πολύ μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, δαπανούν το 84% των εισοδημάτων τους μόνο για να καλύψουν βασικές ανάγκες, ενώ τα πιο υψηλά εισοδηματικά στρώματα, δηλαδή οι πλούσιοι, δαπανούν μόνο το 19% των εισοδημάτων τους για να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Επίσης, τη συνέχιση του κύματος ακρίβειας αποτυπώνει και το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, αφού δείχνει ότι τον Φεβρουάριο επιβλήθηκαν νέες αυξήσεις τιμών στο 50% των προϊόντων πρώτης ανάγκης, τα οποία περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού.

Μεταξύ άλλων, να αναφέρουμε ότι σε γαλακτοκομικά προϊόντα παρουσιάζονται αυξήσεις μέχρι 10,8%, σε ζυμαρικά αυξήσεις μέχρι 9,2%, σε κατεψυγμένα αυξήσεις μέχρι 17,4%, στο φρέσκο κρέας αυξήσεις μέχρι 10,4%. Αξιοσημείωτες είναι και οι αυξήσεις που παρουσιάζονται στο φρέσκο ψάρι, αφού αγγίζουν το 75,7%, αλλά και στα χόρτα, με τις τιμές στα αγγουράκια να ακριβαίνουν κατά 160,5%.

Πέραν από τους αριθμούς, είναι και οι καθημερινές μαρτυρίες που φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Και όλα αυτά την ώρα που τα νοικοκυριά δεν βλέπουν να λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για στήριξή τους. Κανένα μέτρο δεν βλέπουν ούτε και τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Παρά την ακρίβεια, τόσο οι μισθοί όσο και τα κοινωνικά επιδόματα μένουν καθηλωμένα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται και τα επιτόκια, με όσους διαθέτουν δάνεια να επιβαρύνονται με ένα επιπλέον γερό χαράτσι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy