“Πόλεμος” Οδυσσέα – Λοττίδου: Ζητούν διώξεις από τον Γενικό ΕισαγγελέαO Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε την ποινική δίωξη της Επιτρόπου

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατήγγειλε στον Γενικό Εισαγγελέα την Επίτροπο Διοικήσεως ότι παρανομεί, διότι αρνείται να του καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για έλεγχο και ζήτησε την ποινική της δίωξη. Από την άλλη, η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Λοττίδη, κατήγγειλε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στον Γενικό Εισαγγελέα για παρέμβαση στο έργο της που συνιστά ποινικό αδίκημα. Ενήμερος για το μείζον θεσμικό ζήτημα που προέκυψε είναι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στον οποίο οι δύο αξιωματούχοι κοινοποιούν τις επιστολές με τις κατηγορίες που ανταλλάσσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ημερομηνίας 29/11/2019, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε την ποινική δίωξη της Επιτρόπου λόγω της άρνησής της να παραδώσει για σκοπούς διαχειριστικού ελέγχου τα στοιχεία που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα παράπονα που υποβλήθηκαν στο γραφείο της κ. Λοττίδη κατά τα έτη 2015–2018 και πόσα από αυτά διερευνήθηκαν. Ο Γενικός Ελεγκτής ζητά τα συγκεκριμένα στοιχεία με σκοπό να διαπιστώσει τον βαθμό παραγωγικότητας στο γραφείο της Επιτρόπου.

Ενώ, όπως αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης στην επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, λειτουργοί της Υπηρεσίας του μετέβησαν στις 28/11/2019 στο γραφείο της Επιτρόπου με σκοπό να παραλάβουν τα ζητηθέντα στοιχεία. «Αντί να τους παραδώσει τα στοιχεία, τους παρέδωσε επιστολή στην οποίαν επαναλαμβάνει την άρνησή της να συνεργαστεί με την Υπηρεσία μας», σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης. Υποδεικνύοντας, παράλληλα, πως με βάση την κείμενη νομοθεσία η άρνηση παραχώρησης στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή συνιστά ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή μέχρι €1.700 ή και στις δύο αυτές ποινές.

“Έλλειψη σεβασμού στον θεσμό της Επιτρόπου”

Από την άλλη, η Επίτροπος Διοικήσεως αρνείται τον διαχειριστικό έλεγχο του γραφείου της από τον Γενικό Ελεγκτή, επικαλούμενη την ανεξαρτησία της. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην επιστολή που παρέδωσε στους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αρνούμενη να τους παραχωρήσει τα ζητηθέντα στοιχεία, ημερομηνίας 28/11/2019, η κ. Λοττίδη καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή για έλλειψη σεβασμού στον θεσμό της Επιτρόπου. Και τον κατηγορεί, ότι εξακολουθεί να αγνοεί τόσο την κείμενη νομοθεσία όσο και τις θέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου υποδεικνύεται, σύμφωνα με την κ. Λοττίδη, ότι η Επίτροπος Διοικήσεως δεν δύναται να λαμβάνει οδηγίες καθότι προσβάλλεται η ανεξαρτησία της και ότι ο έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή περιορίζεται μόνο στις οικονομικές διαδικασίες – καταστάσεις.

Επίσης, στην επιστολή της η κ. Λοττίδη κατηγορεί τον Γενικό Ελεγκτή ότι επιδιώκει να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στο γραφείο της, ενώ δεν διαθέτει την απαραίτητη νομική κατάρτιση, τη γνώση και την εξειδίκευση για να διαπιστώσει την πολυπλοκότητα των υποθέσεων που χειρίστηκε.

Όσον αφορά στο παράπονο που υπεβλήθη ενώπιόν της από τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή, Κυριάκο Κυριάκου, με το οποίο ζητά να αμείβεται το ίδιο με τον Γενικό Ελεγκτή, δηλαδή να λαμβάνει €123.088 μεικτά ετησίως αντί €86.624 ετησίως που λαμβάνει σήμερα, η κ. Λοττίδη υπέδειξε στην επιστολή της πως η απαίτηση του Γενικού Ελεγκτή να σταματήσει τη διερεύνηση του παραπόνου επικαλούμενος αναρμοδιότητα συνιστά παρεμπόδιση της έρευνάς της που με βάση την κείμενη νομοθεσία είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους ή με πρόστιμο €5.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.