“Πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί η έμφυλη βία”

Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Κομισιόν και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, Κομισιόν και ΕΥΕΔ τονίζουν ότι “η βία κατά τον γυναικών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ωστόσο εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο” και “η αντίληψη ότι η παρενόχληση ή η βία προς τις γυναίκες είναι κανονική και αποδεκτή είναι λανθασμένη και πρέπει να αλλάξει”, σημειώνοντας ότι “έχουμε όλοι την ευθύνη να πούμε «όχι», να απορρίψουμε ανοιχτά τις πράξεις βίας ή παρενόχλησης και να σταθούμε δίπλα στα θύματα”.

Η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ σημειώνουν ότι “η βία κατά των γυναικών εμφανίζεται παντού: στο σπίτι, στην εργασία, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στον δρόμο, στα δημόσια μέσα μεταφοράς και το διαδίκτυο”.

“Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, και κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη ευημερία της και να την αποτρέψει από το να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία”, τονίζουν. “Σχεδόν οι μισές γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποστεί λεκτική, σωματική ή διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat, το 80 % των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες”, αναφέρουν.

Αναλυτικά Κομισιόν και ΕΥΕΔ προειδοποιούν ότι:

– Σε όλο τον κόσμο, 12 περίπου εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται κάθε χρόνο — ένα κορίτσι κάθε δύο δευτερόλεπτα.
– Τα παντρεμένα κορίτσια συνήθως μένουν σύντομα έγκυοι, εγκαταλείπουν το σχολείο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας απ` ό,τι οι γυναίκες που παντρεύονται ενήλικες.
– Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί σήμερα ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, πρακτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες.
– Οι γυναίκες που μεταναστεύουν είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και εκτίθενται περισσότερο σε φαινόμενα κακοποίησης ή βίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η ΕΕ έχει στηρίξει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο κορίτσια και γυναίκες με υπηρεσίες για την προστασία και τη φροντίδα που σχετίζονται με τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών. 3000 κοινότητες, που αντιπροσωπεύουν 8,5 εκατομμύρια άτομα, έχουν ανακοινώσει δημοσίως ότι έχουν παραιτηθεί από την πρακτική αυτή. Όσον αφορά τους γάμους ανηλίκων, η ΕΕ βοήθησε πάνω από 1,6 εκατομμύρια άτομα μέσω πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αλλαγή της στάσης και των πρακτικών όσον αφορά τα δικαιώματα των κοριτσιών.

“Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις που να μπορούν να διατυπώνονται και στη συνέχεια να εφαρμόζονται σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας και μέσω αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης”, προειδοποιούν Κομισιόν και ΕΥΕΔ.

“Τον περασμένο Δεκέμβριο, μαζί με τον ΟΟΣΑ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Μονάδα του ΟΗΕ για τις Γυναίκες συμφωνήσαμε σχετικά με μια παγκόσμια δράση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και ενισχύουμε τη συνεργασία μας και καλούμε τους ηγέτες του κόσμου τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν στην εντατικοποίηση της παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών”, καταγράφουν.

“Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, δρομολογήσαμε την πρωτοβουλία μας «Spotlight Initiative», μια παγκόσμια, πολυετή πρωτοβουλία με επίκεντρο την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όπου με μια άνευ προηγουμένου αρχική επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προστατεύουμε και δίνουμε φωνή σε αυτές τις γυναίκες και τα κορίτσια που φιμώθηκαν από τις κοινωνίες τους και τώρα θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους”, υπενθυμίζουν Κομισιόν και ΕΥΕΔ.

Η ΕΕ είναι επίσης επικεφαλής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «έκκληση για ανάληψη δράσης για την προστασία από τη σεξουαλική και έμφυλη βία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης». Η δράση αυτή συγκεντρώνει περίπου 80 φορείς με σκοπό την προώθηση της υποχρέωσης λογοδοσίας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και καταβάλλει προσπάθεια για την ολοκλήρωση της προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών, η οποία παρέχει στα θύματα το δικαίωμα προστασίας και υποστήριξης.

“Πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί η έμφυλη βία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μια ζωή χωρίς βία αποτελεί αναφαίρετο θεμελιώδες δικαίωμα: όταν στερούμε την ελευθερία από τις γυναίκες και τα κορίτσια, αυτό σημαίνει ότι στερούμε την ελευθερία απ` όλο τον κόσμο”, καταλήγει η κοινή δήλωση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.