Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

“Πρέπει να ενισχυθεί και η φωνή των πολιτών, οι οποίοι ψηφίζουν τους ευρωβουλευτές και φτιάχνουν την ευρωβουλή”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για εκλογή Προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτούσιες οι δηλώσεις

Τελευταίως έχουμε μια πολύ δυναμική περίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο. Ψηφίσαμε πρόεδρο του ΕΚ και μετά ψηφίσαμε πρόεδρο της Κομισιόν.

Ιδιαίτερα η ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Κομισιόν ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευρωβουλευτών και βεβαίως των κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις πίσω από κλειστές πόρτες έχουν μαγειρέψει, έχουν έρθει έτοιμοι να επιβάλουν στην ευρωβουλή την υποψήφια κυρία von der Leyen.Πολλοί ευρωβουλευτές έχουν αντιδράσει. Η αντίδραση αυτή πήρε μεγάλη υπόσταση. Αλλά στο τέλος φτάσαμε στο σημείο που λόγω της πίεσης που άσκησαν οι κυβερνήσεις στους ευρωβουλευτές, η Ursula von der Leyen κέρδισε την ψηφοφορία με ελάχιστους ψήφους. Αυτή η εμπειρία μας έδειξε πως η ευρωβουλή πρέπει να ενισχυθεί.

“Πρέπει να ενισχυθεί και η φωνή των πολιτών, οι οποίοι ψηφίζουν τους ευρωβουλευτές και φτιάχνουν την ευρωβουλή. Από τη μια έχουμε τις κυβερνήσεις που κάνουν μεταξύ τους πάρε δώσε και από την άλλη οι βουλευτές που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών. Βεβαίως πρέπει να πούμε πως οι κυβερνήσεις ανήκουν στα κόμματα και βέβαια τα κόμματα έχουν προέκταση στην ευρωβουλή. Έτσι λοιπόν ακόμα και με δυσκολίες μπορούν να περάσουν την άποψη τους. Νομίζω πρέπει να εργαστούμε για το πώς θα ενδυναμώσουμε το ευρωκοινοβούλιο. Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ευρωκοινοβούλιο είναι ο μόνος θεσμός που εκλέγεται από τους ευρωπαίους πολίτες. Γι` αυτό είναι πολύ σημαντικό εμείς ως ευρωβουλευτές να παρακινήσουμε τις κυβερνήσεις μας να βρούμε λύσεις για να το ενδυναμώσουμε.