“Σε ετοιμότητα η Κύπρος για αντιμετώπιση επιπτώσεων Brexit στα φάρμακα”

Σε ετοιμότητα είναι η Κύπρος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit στα φάρμακα, με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να διαβεβαιώνει ότι δεν θα αντιμετωπιστεί κανένα πρόβλημα στις εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο κ. Ιωάννου με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, την Παρασκευή, στο Υπουργείο Υγείας. Κατά τη συνάντηση, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκαν επίσης θέματα εμβολιαστικής κάλυψης, η χρήση αντιβιοτικών και η στρατηγική για τον καρκίνο, με τις δύο πλευρές κάνουν λόγο για εποικοδομητική συζήτηση πάνω στα θέματα δημόσιας υγείας και στις προτεραιότητες της Επιτροπής.

Ο κ. Ιωάννου διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να συνδράμει σε ό,τι ζητηθεί για την επιτυχία των στόχων που έχει θέσει η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι «η επιτυχία της Επιτρόπου είναι επιτυχία και για την Κύπρο».

Σε σχέση με την προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις επιπτώσεις του Brexit στα φάρμακα, ο Υπουργός δήλωσε ότι διαβεβαίωσε την Επίτροπο ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

«Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όσον αφορά και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που εισάγουμε από την Μεγάλη Βρετανία και δεν θα αντιμετωπιστεί κανένα πρόβλημα. Είμαστε σε ετοιμότητα», ανέφερε ο κ. Ιωάννου σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Κληθείς να πει εάν θα επηρεαστούν οι εξαγωγές φαρμάκων λόγω Brexit, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «είναι σημαντικός ο ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών στην Κύπρο, οι οποίες συνεισφέρουν περίπου 2-2,5% του ΑΕΠ».

Ως Υπουργείο Υγείας, μέρος των ευθυνών μας είναι να υποβοηθούμε και τις εξαγωγικές δυνατότητες των εταιρειών αυτών, είπε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της πρόσφατης συμφωνίας με την Αίγυπτο, πριν από δύο μήνες, ώστε να ανοίξει η αγορά της γειτονικής χώρας για εξαγωγές κυπριακών φαρμάκων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κι άλλες ενέργειες που κάνουμε, ενώ μέσω της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, θα βοηθηθεί ακόμα περισσότερο το έργο των φαρμακευτικών εταιρειών υποστηρικτικά, σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, είπε ο Υπουργός.

Εξάλλου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ο τομέας των φαρμάκων απασχολεί την Κύπρο, ως ένα μικρό κράτος μέλος, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα πρόσβασης, διαθεσιμότητας και τιμολογιακής πολιτικής.

Είπε ακόμη ότι η Επίτροπος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2020 στόχος της Επιτροπής είναι να εκπονηθεί σχέδιο δράσης για το πώς θα κινηθεί στον τομέα των φαρμάκων, όπως και στις άλλες προτεραιότητες.

Οι προκλήσεις στον τομέα της Υγείας είναι πολλές «αλλά με συλλογική προσπάθεια από όλα τα κράτη μέλη και με καθοδήγηση της Επιτρόπου θεωρώ ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας και να εκπληρώσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί», είπε ο Υπουργός.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι τομείς προτεραιότητας της Επιτρόπου, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, η εμβολιαστική κάλυψη, ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός και η μικροβιακή ανθεκτικότητα είναι τομείς που είναι ψηλά και στις δικές προτεραιότητες του Υπουργείου.

Ανέφερε ακόμη ότι στην Κύπρο υπάρχει υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, χρειάζεται όμως να γίνουν αρκετά ακόμα. Σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι πρόκειται για θέμα εθνικής πολιτικής.

«Το θέμα της ενημέρωσης και της εμβολιαστικής κάλυψης εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του ΓεΣΥ, μέσω των προσωπικών γιατρών, των παιδιάτρων» και τα εμβόλια που χορηγούν αποτελούν μέρος της αμοιβής τους, είπε.

Είπε ακόμη ότι στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου. Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο πλάνο που απορρέει από τη σχετική εθνική στρατηγική, λέγοντας ότι «περιμένουμε και εμείς με ανυπομονησία το πλάνο που εκπονηθεί μέχρι το τέλος του 2020, που είναι και προτεραιότητα της ίδιας της Προέδρου της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση για τα θέματα καρκίνου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους μετανάστες, ο Υπουργός είπε ότι σε εθνικό επίπεδο «η Κύπρος παρέχει μέσω των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα Κέντρα Υποδοχής σε καθημερινή βάση».

Είπε ακόμη ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσω και των αυτόνομων νοσοκομείων, αν και εφόσον χρειαστεί, να παρέχεται η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μετανάστες. Το κόστος το επωμίζεται το κράτος, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Από την πλευρά της η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η έναρξη της διαβούλευσης για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο θα ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες στις 4 Φεβρουαρίου.

Είπε επίσης ότι συζήτησαν με τον Υπουργό την ανάγκη υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, τονίζοντας την ανάγκη για πρόληψη και την προτεραιότητα στα θέματα που αφορούν τη διατροφή και το κάπνισμα.

Για τους εμβολιασμούς η κ. Κυριακίδου είπε ότι ενώ σε άλλα κράτη μέλη παρατηρείται αρκετά υψηλό ποσοστό διστακτικότητας για την κάλυψη των εμβολίων για παιδιά, «η Κύπρος βρίσκεται σε καλό επίπεδο, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός». Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια για να ανεβούν τα ποσοστά εμβολιασμών για τις μικρές ηλικίες ακόμη περισσότερο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κυριακίδου είπε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος εξαρτάται από τα κράτη μέλη, που πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του προβλήματος. Αναφερόμενη στους λόγους, είπε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση, με αποτέλεσμα μικρά παιδιά να μην εμβολιάζονται.

«Είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχουμε αναγνωρίσει. Σε κάποια κράτη μέλη είναι πολύ πιο έντονο και ήδη έχουμε δει να υπάρχουν θάνατοι μικρών παιδιών από παιδικά νοσήματα τα οποία νομίζαμε ότι είχαμε εξαλείψει» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι ένα τεράστιο θέμα, το οποίο συζήτησαν με τον Υπουργό, με την Ευρωπαία Επίτροπο να λέει ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, εφόσον κληθούν, για την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι τακτικές επαφές με την Κύπρο και τα άλλα κράτη μέλη για την υλοποίηση των στόχων. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουμε να διαχειριστούμε ένα χαρτοφυλάκιο που αφορά την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι η επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης που είχε νωρίτερα στο Υπουργείο Γεωργίας. Την αντιμετώπιση της Υγείας πρέπει να τη βλέπουμε ως ενιαία και δεν νοείται να συζητούμε για θέματα υγείας χωρίς να μιλούμε για την ανθρώπινη υγεία, την ευημερία των ζωών και την φυτο-υγιεινή, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy