“Τα έπαιρνε” απο το ναζιστικό κόμμα NPD για να μπει στη βουλή το ΕΛΑΜ

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Το NPD έκανε εκστρατεία συλλογής χρημάτων για την είσοδο του ΕΛΑΜ στην Βουλή


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiElamnpd

Οι στενές σχέσεις των δύο κομμάτων κρατούν από το 2011 και συνεχίστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές του 2016, με το Γερμανικό Ναζιστικό Κόμμα να μαζεύει μάλιστα μέσω της σελίδας του στο facebook χρήματα για να στηρίξει του ΕΛΑΜ.

Npdelam

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το ΕΛΑΜ χορηγήθηκε για τις Βουλευτικές εκλογές από το Γερμανικό Ναζιστικό Κόμμα, NPD. Ενω σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης στις 8 Αυγούστου του 2010, δύο μέλη του δεξιού εξτρεμιστικού γραφείου δράσης της περιοχής Rhein-Neckar έλαβαν μέρος σε εκδήλωση στο Παραλίμνι.

Η εκδήλωση ενδεχομένως να αφορά το μνημόσυνο Ισαάκ-Σολωμού, καθώς σύμφωνα σε ανάρτηση σελίδας με την ονομασία «Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών», η οποία αναπαρήγαγε το 2011 δελτία Τύπου του ΕΛΑΜ, αναφέρει πως στελέχη του NPD παρευρέθηκαν στο μνημόσυνο Ισαάκ Σολωμού.

Όπως αναφέρεται στην απαντητική επιστολή της γερμανικής κυβέρνησης προς τη βουλευτή, ένας από τους δύο Γερμανούς της ακροδεξιάς οργάνωσης κατέθεσε στεφάνι στο όνομα της επαρχιακής επιτροπής του NPD Deutsche Weinstrasse. Όπως σημειώνεται το NPD ως ενιαίο σύνολο απέρριψε τη συμμετοχή του στην εν λόγω εκδήλωση

Θα πρέπει να σημειωθεί πως βάσει των όσων αναφέρονται στη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2011 αντιπρόσωπος του NDP και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος Jens Pusche είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΕΛΑΜ.

Untitled

 

Μιλώντας στέλεχος του ΕΛΑΜ στην “Καθημερινή” αρνήθηκε την όποια σχέση με το NPD, ενώ ισχυρίζεται οτι κρατά αποστάσεις και από τη Χρυσή Αυγή.

Ισχυρίστηκε επίσης οτι στόχος του ΕΛΑΜ είναι να συνεργαστεί με το κόμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι και του λαϊκιστικού δεξιού κόμματός του, τη Λέγκα του Βορρά.

10 Elam Kai Ndp Lezanta 2

 

 

Η αλήθεια βεβαίως είναι πως το 2011, το ΕΛΑΜ είχε διαφορετική θέση. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, μετά τις καταγγελίες του γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για σχέσεις του ΕΛΑΜ με νεοναζιστικές οργανώσεις, παραδεχόταν την σχέση με το NPD.

«Είναι πραγματικά γελοίο να μας επιτίθεται κάποιος όχι για τις θέσεις ή πράξεις μας αλλά για τη συνεργασία μας με ένα κόμμα του εξωτερικού. Δεν το έχουμε κρύψει άλλωστε πως το γερμανικό NPD είναι ένα από τα ευρωπαϊκά εθνικιστικά κινήματα με τα οποία έχουμε αναπτύξει σχέσεις και το οποίο αυτοαποκαλείται Εθνικιστικό Κίνημα» αναφερόταν σε δελτίο Τύπου του ΕΛΑΜ τον Οκτώβριο του 2011.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα να απαντήσει το ΕΛΑΜ για τη σχέση του με τον υπόκοσμο

ΕΛΑΜίτης κατηγορήθηκε για υπόθεση παροχής «προστασίας»

ΑΚΕΛ: Σιγή ιχθύος από το Παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο για την παροχή “προστασίας”

ΓΓ ΑΚΕΛ για ΕΛΑΜ: Δεν έβγαλαν μισή σκοπιά …λένε ότι θα απελευθερώσουν την Κύπρο

ΕΛΑΜ ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη μετρούν “χρήσιμους ηλίθιους”

ΕΛΑΜ: Οι εθνικιστές που δεν κάνουν στρατό

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.