Ορίζοντας/ Παράθυρα

Ξαναδιαβάζοντας Κ. Π. Καβάφη

Η πρώτη φετινή εκδήλωση του Βιβλιοτρόπιου

 

Κοντά στην πόρτα εδώ ήταν ο καναπές
Κι εμπρός του ένα τούρκικο χαλί
Σιμά το ράφι με δύο βάζα κίτρινα
Δεξιά. Oχι, αντικρύ, ένα ντουλάπι με καθρέπτη
Στη μέση το τραπέζι όπου έγραφε
κ’ η τρεις μεγάλες ψάθινες καρέγλες
Πλάι στο παράθυρο ήταν το κρεββάτι
Που αγαπηθήκαμε τόσες φορές
…ο ήλιος του απογεύματος το φθανε ως τα μισά
Κ.Π.Καβάφη  «Ο ήλιος του απογεύματος»

 

Το Βιβλιοτρόπιο με την υποστήριξη της Κυπριακής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας αρχίζει τις εκδηλώσεις του για το 2020 με την εκδήλωση:

Το ίχνος μιας διαδρομής, η περίληψη του κόσμου: ξαναδιαβάζοντας Κ. Π. Καβάφη

Οι κλινικοί ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές Δρ Μιχάλης Πέτρου και Δρ Χάρης Μωρίκης, διαθέτοντας ως εργαλείο την ψυχαναλυτική προσέγγιση, φέρνουν στο προσκήνιο λεπτομέρειες και στοιχεία που αλλιώς δεν θα ήταν παρατηρήσιμα,  αποκαλύπτοντας έτσι κάποια από τα μυστικά της δημιουργίας του Κ.Π.Καβάφη.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου: «Kάθε άνθρωπος περιέχει σε κάθε στιγμή της πορείας του συμπυκνωμένη τη διαδρομή του μέχρι εκείνου του σημείου. Είναι η περίληψη του κόσμου του διαρκώς, είτε το γνωρίζει είτε όχι. Ο ίδιος ως υποκείμενο δεν προκύπτει ακαριαία, αλλά αποτελεί το προϊόν μίας πορείας. Αυτό αφορά πρωτίστως την ψυχική συνθήκη, αθέατη κατ’ αρχάς, η οποία όμως διαυγάζει σε άλλα επίπεδα, από την απλή καθημερινότητα έως την παθολογία. Ομοίως, κάποια πολύ ιδιαίτερα λογοτεχνικά έργα «αφηγούνται» τη γέννησή τους, περιέχοντας τη διαδρομή τους. Η τελική τους μορφή είναι επίσης ένα είδος γενεαλογίας της συνθετικής διαδικασίας που προηγήθηκε.

Το συγκλονιστικό καβαφικό έργο κατ’ εξοχήν αναδεικνύει αυτή τη διάσταση, σε κάποιες ελάχιστα μελετημένες πτυχές του. Ο ποιητής εν προκειμένω κατασκευάζοντας ένα ποίημα, το ποιητικό του έργο, «κατασκευάζει» τον εαυτό του, αλλά και συμμετρικά, εκπτύσσοντας την προσωπικότητά του δεν μπορεί παρά να δημιουργεί το συγκεκριμένο έργο. Μέσα από τα λεγόμενα «ποιήματα ποιητικής», ο ιδιοφυής Αλεξανδρινός μας εισάγει στο εργαστήριό του.

Το λογοτεχνικό έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη με τον φακό της ψυχανάλυσης αναδεικνύεται σε όλο του τον κρυμμένο πλούτο, ενώ ταυτοχρόνως ο ενήμερος αποδέκτης εισάγεται επιπλέον στις άδηλες διαστάσεις της ψυχικής λειτουργίας και της ανθρώπινης συνθήκης.»

Θα θελα τη μνήμη αυτή να την πω…
Μα έτσι εσβήσθη πια.. σαν τίποτε δεν απομένει-
Γιατί μακρυά, στα πρώτα εφηβικά μου χρόνια κείται.
Δέρμα σαν καμωμένο από γιασεμί…
Εκείνη του Αυγούστου – Αύγουστος ήταν;- η βραδυά…
Μόλις θυμούμαι πια τα μάτια. Ήσαν θαρρώ μαβιά…
Α ναι, μαβιά. Ένα σαπφείρινο μαβί.
Κ.Π.Καβάφη, Μακρυά

 

Με τους Μιχάλης Πέτρου, κλινικός ψυχολόγος, κοινωνικός ανθρωπολόγος και Χάρης Μωρίκης, κλινικός ψυχολόγος, συγγραφέας. Συμμετέχει η ποιήτρια Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου

Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο,

Λεμεσός,

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 19:30

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy