Ορίζοντας/ Με αφορμή

Το παράδειγμα του Δόκτορα Κόρτσακ σε έναν κόσμο όπου κάθε ανθρώπινη ιδιότητα μοιάζει να χάνεται

Στο πλαίσιο των Δράσεων Νέος σε έρημο νησί ανεβαίνει τον Ιανουάριο στο Θέατρο Αποθήκες του ΘΟΚ το έργο του Ντέιβιντ Γκρεγκ Το παράδειγμα του Δόκτορα Κόρτσακ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη. Ένα έργο στο οποίο ο Σκοτσέζος συγγραφέας εξετάζει την αξία τού να κάνει κανείς μια υψηλή ηθική επιλογή σε έναν κόσμο όπου κάθε ανθρώπινη ιδιότητα μοιάζει να χάνεται.

Ο Γιάνους Κόρτσακ γεννήθηκε το 1878. Ήταν συγγραφέας, παιδίατρος, κοινωνικός ακτιβιστής, παιδαγωγός και πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των παιδιών. Ίδρυσε το Dom Sierot, ένα ορφανοτροφείο για εβραιόπουλα στη Βαρσοβία το 1911, ενώ ήταν ένας από τους ιδρυτές του Nasz Dom, ενός ορφανοτροφείου για καθολικά παιδιά. Όταν οι ναζί τον ανάγκασαν να μεταφέρει το Dom Sierot στο γκέτο της Βαρσοβίας, ο Κόρτσακ συνέχισε το έργο του. Τον Αύγουστο του 1942 ο Κόρτσακ και τα διακόσια του παιδιά μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης στην Τρεμπλίνκα. Παρόλο που είχε την ευκαιρία να σωθεί, ο Κόρτσακ αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα παιδιά.

Με αφορμή τη παράσταση ο σκηνοθέτης μας ανάφερε τα ακόλουθα: «Το κείμενο αυτό πέρα από το ότι υπήρξε η αρχική μας γνωριμία με τον Κόρτσακ είναι ένα όμορφο και ιδιαίτερο κείμενο όπου ο Greig -γνωστός από την ενασχόληση του με ένα πιο πολιτικό θέατρο- βάζει τους ηθοποιούς να αφηγηθούν την ιστορία των τελευταίων ημερών στο ορφανοτροφείο του Γιάνους Κόρτσακ στο γκέτο της Βαρσοβίας. Ενώ ο κλοιός των Ναζί σφίγγει γύρω τους, ο Κόρτσακ προσπαθεί να διατηρήσει την κοινότητα που έχτισε μέσα στο ορφανοτροφείο του και να φροντίσει και να προστατέψει τα παιδιά του. Ένα καινούριο μέλος όμως, ο Άτζιο, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους του γκέτο, θα τον κάνει να αναρωτηθεί για την αξία των πιστεύω του. Η παράσταση απευθύνεται σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης, αλλά θα υπάρξουν και κυριακάτικες παραστάσεις για το ευρύτερο κοινό.»

Από την πλευρά της η δραματούργος της παράστασης Ελένη Μολέσκη σημειώνει «ότι η παράσταση ρωτάει, όπως σημειώνει και ο συγγραφέας David Greig: «όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καταπίεση και την αδικία, αμυνόμαστε με επιθετικότητα και υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας όπως ο Άτζιο; Ή αμυνόμαστε με το παράδειγμά μας, όπως ο Κόρτσακ, με το να αρνούμαστε να στιγματιστούμε από τον κυνισμό και τη φαυλότητα; Με το να καταφεύγουμε στο καλό;».

Συντελεστές: 

Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου – Γιάννης Καραούλης, Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης, Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη, Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου, Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου, Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου

Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αντρέας Μακρής, Τάριελ Μπερίτζε

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Για σχολεία μέσης εκπαίδευσης

από 15 Ιανουαρίου

Τρίτη-Παρασκευή.

Για το κοινό

από 19 Ιανουαρίου

κάθε Κυριακή, 6 μ.μ.