“Βαδίζοντας στα αχνάρια του ποιητή”

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο λογοτεχνικός περίπατος, με θέμα «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ. Βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή», ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον κορυφαίο Κύπριο λογοτέχνη, που δικαίως έχει καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του Μείζονος Ελληνισμού.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Σπίτι της Κύπρου αναφέρει πως ο περίπατος προγραμματίστηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ενότητας «Αθηναϊκές Διαδρομές του Βιβλίου» της διοργάνωσης “Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του λογοτεχνικού περιπάτου ανέλαβε η Εταιρεία Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture.

Ο Κώστα Μόντης, από το 1932 μέχρι το 1937, έζησε ως φοιτητής της Νομικής Σχολής, στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες, με ξεναγό την Παυλίνα Ραουζαίου, είχαν την ευκαιρία να βαδίσουν στα χνάρια του ποιητή, ανιχνεύοντας βιωματικά, στο κέντρο της πόλης, τους τόπους και τους χώρους στους οποίους έζησε και κατέγραψε ποιητικά, όπως το «Καφενείο ‘Σάριζα’», αφετηρία του περιπάτου, «Γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου», όπου «είν’ ακόμα κρεμασμένα στους τοίχους τα είκοσί του χρόνια».

Η διαδρομή μέσα από την  περιοχή που συνδέεται με τη φοιτητική ζωή του ποιητή, κατευθύνθηκε προς τη Νομική Σχολή, όπου φοίτησε, και στη συνέχεια στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, όπου το 2001 ανακηρύχθηκε επίτιμος Διδάκτωρ, και στην Ακαδημία Αθηνών που το 2000 τον ανακήρυξε Αντεπιστέλλον Μέλος της.

Τελευταία στάση στην Πλατεία Συντάγματος, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν στίχους του Κώστα Μόντη  και να «γνωρίσουν» την Αθήνα μέσα από τον ποιητικό λόγο του.

Ο περίπατος κατέληξε στο Σπίτι της Κύπρου, όπου τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νάντια Στυλιανού, η οποία προλόγισε τους ομιλητές, τη φιλόλογο Ελένη Αντωνιάδου, τον διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας Κωστή Δανόπουλο και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη ζωή, το έργο και τη διαχρονική παρακαταθήκη της ποιητικής έκφρασης του Κώστα Μόντη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy