Ράλι τιμών με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού υποστελεχωμένη και αναποτελεσματική

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση των τιμών

 

Αλυσιδωτές επιπτώσεις θα υπάρξουν στην οικονομία από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και από την αύξηση στα καύσιμα, ενώ το πρόβλημα της χειραγώγησης των τιμών μέσω των διάφορων καρτέλ εξακολουθεί να υφίσταται, με την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού να είναι αναποτελεσματική.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γ.Γ. του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, είπε ότι όλες αυτές οι αυξήσεις σε βασικά είδη που όλοι μας ως καταναλωτές χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από τα τρόφιμα και τα καύσιμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επηρεάσουν την οικονομία.

«Τα καύσιμα επηρεάζουν τα πάντα, διότι ξεκινώντας από την παραγωγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για να παραχθούν τα προϊόντα από τα εργοστάσια, αυξάνεται το κόστος του ρεύματος και η διακίνηση των εμπορευμάτων μέσα από τα αυτοκίνητα που διανέμουν», σημείωσε.

«Έρχεται μια αλυσιδωτή αύξηση από εκεί. Μετά έχουμε αύξηση στο κόστος παραγωγής. Ακριβαίνουν οι πρώτες ύλες, ακριβαίνει το ρεύμα, ακριβαίνουν άλλοι συντελεστές παραγωγής, ακριβαίνει και το τελικό προϊόν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εισαγόμενα. Ακριβαίνουν τα ίδια πράγματα που παράγουμε εμείς και οι ίδιοι μέθοδοι επηρεάζουν και τις ξένες εταιρείες», είπε.

«Έχουμε και τα μεταφορικά που είναι κι αυτά ένα φοβερό κόστος. Αυτό κυρίως έχει να κάνει με την Κίνα, δεν έχουμε ακούσει για αύξηση μεταφορικών από την Ευρώπη, αλλά ενδεχομένως να δούμε και κάποιες αυξήσεις από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι οι αυξήσεις που προκαλούνται είναι από πάρα πολλές κατευθύνσεις. «Θα δούμε αυξήσεις και θα τις πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ανέφερε.

Κάποιος κόσμος, συνέχισε, θα δυσκολεύεται να μπορέσει να αγοράσει όλα τα απαραίτητα προϊόντα που θέλει, θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου όταν ακριβώσουν τα προϊόντα και θα στερηθεί αγαθών και υπηρεσιών που απολάμβανε στο παρελθόν.

Είπε επίσης πως θα έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αύξηση επιτοκίων και ότι θα υπάρξουν αιτήματα για αυξήσεις αμοιβών, κάτι για το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο για όλους.

Από την πλευρά της η ΔΕΟΚ υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα της χειραγώγησης των τιμών μέσω των διάφορων καρτέλ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπισή του», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΔΕΟΚ.

Αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, παρά τις ποινές που επέβαλε σε κάποιες εταιρείες για αθέμιτο ανταγωνισμό, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη και αναποτελεσματική ως προς το έργο που έχει αναλάβει για τη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και στην οικονομία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.