• Η σινοφοβία, πέρα από την πρόσφατη έξαρσή της, έχει μεγάλο παρελθόν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Η επιδημία του νέου κορονοϊού συνοδεύεται από μία ακόμη νοσηρότητα, κοινωνική και πολιτική αυτή τη φορά: Τον ρατσισμό. Τον τόνο δίνουν οι φασιστικές οργανώσεις, οι οποίες βλέπουν στην επιδημία μια θαυμάσια ευκαιρία να εντάξουν -ή, σωστότερα, να επαναφέρουν- στην «ατζέντα» τους και τη σινοφοβία. Η οποία, κάθε άλλο παρά καινούργια είναι και έκανε τη νέα εμφάνισή της από τη στιγμή της οικονομικής εξάπλωσης της Κίνας και την εδραίωση του κινεζικού εμπορίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το πογκρόμ εναντίον κινεζικών καταστημάτων που οργάνωσε το ιταλικό νεοφασιστικό κόμμα «Forza Nuova», στην Μπρέσια, στις αρχές Φεβρουαρίου, το οποίο συνοδεύτηκε από ανάλογες επιδρομές και σε άλλες πόλεις του ιταλικού βορρά.

Αλλά η ρατσιστική συμπεριφορά εκφράζεται και με μη οργανωμένο τρόπο. Ένας διευθυντής ωδείου στην Ιταλία ζήτησε από μαθητές από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να μην έρχονται στην τάξη μέχρι ένας γιατρός να τους επισκεφθεί στα σπίτια τους και να επιβεβαιώσει ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Καταστήματα στην Ιταλία έχουν αναρτήσει πινακίδες που πληροφορούν ότι «Κινέζοι δεν επιτρέπονται εδώ – Συγγνώμη για την αναστάτωση».

Κινέζοι τουρίστες έγιναν αποδέκτες της οργής μιας ομάδας παιδιών στη Βενετία και θαμώνες εστιατορίου καθύβρισαν άλλους Κινέζους τουρίστες που κάθισαν σε διπλανό τραπέζι για να φάνε.

Ένας Κινέζος τουρίστας δεν μπόρεσε να μπει ποτέ στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, ενώ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ παιδιών στο Μιλάνο, ένα από τα παιδιά επιτέθηκε σε άλλο παιδί από την αντίπαλη ομάδα με καταγωγή από την Κίνα, λέγοντάς του «ελπίζω να κολλήσεις τον ιό».

Στην Ουκρανία, στο Νόβι Σάντζαρι, κοντά στην Πολτάβα, στα κεντρικά, κάτοικοι σχεδόν λιντσάρισαν Κινέζους πολίτες που μεταφέρθηκαν σε σανατόριο της πόλης με την υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Ο όχλος επιτέθηκε στα λεωφορεία με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ αναγκάζοντας τις Αρχές να επέμβουν για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο «ιός» του ρατσισμού με αφορμή τον κορονοϊό έχει επεκταθεί στον Καναδά, τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές του κόσμου. Εστιατόρια στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και το Βιετνάμ αρνήθηκαν να δεχθούν Κινέζους πελάτες. Όχλος στην Ινδονησία περικύκλωσε ξενοδοχείο και απαίτησε από τους Κινέζους που έμεναν εκεί να φύγουν από τη χώρα. Οι Ασιάτες στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία και τον Ειρηνικό καταγγέλλουν ρατσιστικά περιστατικά.

Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα, που εδώ και εβδομάδες εμφανίστηκε σε απάντηση του ρατσιστικού κύματος, το hashtag #IAmNotAVirus, όπου καταγράφονται τα αυξανόμενα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς με αφορμή τον ιό.

Ο ιός δεν έχει φυλή, φύλο ή τάξη

Φυσικά, η εθνοτική στοχοποίηση με βάση έναν ιό, εμπεριέχει όλη την ανοησία και την αντιεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει εγγενώς τον ρατσισμό. Όπως συνοψίζει ο Χαμίντ Νταμπάσι σε σχετικό άρθρο στο Al Jazeera, ιστορικά, η λεγόμενη «Ιουλιάνιανη πανούκλα» του 541 πρωτοεμφανίστηκε στην Αίγυπτο και εξαπλώθηκε μέσω της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε όλη τη Μεσόγειο. Η λέπρα έγινε πανδημία στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα. Όταν οι Ισπανοί έφθασαν στην Καραϊβική τον 15ο αιώνα, έφεραν μαζί τους ασθένειες όπως η ευλογιά, η ιλαρά και η βουβωνική πανώλη που εξόντωσαν του ντόπιους πληθυσμούς. Το 1655, η μεγάλη πανούκλα του Λονδίνου εκτιμάται ότι σκότωσε το 20% του πληθυσμού. Είχαμε τη ρωσική γρίπη και στη συνέχεια την ισπανική. Ο ιός του AIDS ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1981, αλλά πιστεύεται ότι προήλθε από την Αφρική δεκαετίες νωρίτερα.

Οι γαλλικές, αμερικανικές και αυστραλιανές εφημερίδες έχουν κατηγορηθεί για ρατσισμό κατά τις αναφορές τους στην επιδημία. Ακόμα και η ονομασία του ιού, αντί της επίσημης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναμεταδίδεται ως «κορονοϊός Ουχάν».

Στην Ευρώπη παρατηρούνται πρωτοσέλιδα με μεγάλους τίτλους για «Κίτρινη Προειδοποίηση» δίπλα στη φωτογραφία μιας γυναίκας από την Κίνα, η οποία φορούσε προστατευτική μάσκα. Ένας άλλος τίτλος αναρωτιόταν: «Νέα Κίτρινη Απειλή;».

Η σινοφοβία, όμως, πέρα από την πρόσφατη έξαρσή της, έχει μεγάλο παρελθόν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η προκατάληψη ενάντια στους Ασιάτες, μπορεί να τροφοδοτείται από την τραμπική ρητορική, αλλά δεν είναι καινούργια. Η φράση «Κίτρινος Κίνδυνος» είναι μια παλιά ρατσιστική λεκτική επίθεση εναντίον των Ασιατών της Ευρώπης και των ΗΠΑ και έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να δαιμονοποιήσει τις κοινότητες των Κινέζων μεταναστών από τον 19ο αιώνα.

Πηγή:tvxs.gr