θέα

Redefine

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση του Μάριου Θεοφιλίδη με τίτλο «Redefine».

Γράφει ο καλλιτέχνης για τη νέα εικαστική του πρόταση:
«Συνεχίζοντας την έρευνά μου σχετικά με τη γη και τα υλικά που αλλοιώνονται από την επαφή τους με τη γη και τις καιρικές συνθήκες, ξεκίνησα να συλλέγω από τη γη καρπούς αμυγδαλιάς που είχαν ξεμείνει κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Τα αμύγδαλα φέρουν μια διαχρονική διάσταση γιατί αποτελούσαν και αποτελούν μέρος της γεωργικής καλλιέργειας της Κύπρου, ως ένα προϊόν το οποίο ευδοκιμεί και στις κλιματικές συνθήκες της Μεσογείου.

Σε αυτή τη σειρά των έργων, οι φλοιοί και τα εξωτερικά περιβλήματα των αμυγδάλων αποτέλεσαν την πρώτη ύλη και το καλλιτεχνικό μέσο. Τα υλικά διασπάστηκαν με σκοπό τον τερματισμό της εμφανούς σύνδεσης με τον θεατή και τη δημιουργία μιας επαναπροσδιορισμένης σχέσης, η οποία όμως θα βασίζεται στην αρχέγονη σημασία του καλλιτεχνικού μέσου. Tα έργα που δημιουργήθηκαν ήταν αποτέλεσμα των διαφορετικών χρονικών περιόδων κατά τις οποίες τα υλικά διασπάστηκαν και ήρθαν σε επαφή με το νερό.

Τα έργα καλούν το θεατή να συλλογιστεί, να επανασυνδεθεί και να επανεξετάσει τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μέσω αυτής της διαδικασίας να εξαλείψει οτιδήποτε τεχνητό και ψεύτικο. Να αντιπαραβάλει την άπειρη διαχρονική παρουσία της γης με τον απειροελάχιστο σύγχρονο δυτικό χρόνο. Να αναρωτηθεί κατά πόσο ο σύγχρονος ορισμός του χρόνου όπως επιβάλλεται από τον δυτικό τρόπο διαβίωσης θα πρέπει να αμφισβητηθεί και να οριστεί εκ νέου».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ. Σάββατο 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ.