Ρεκόρ αντισημιτικών επιθέσεων στις ΗΠΑ το 2019

Οι Εβραίοι στις ΗΠΑ υπέστησαν το 2019 το μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων εδώ και 40 χρόνια, από τότε που μια διεθνής εβραϊκή ΜΚΟ, η Anti-Defamation League (ADL) ξεκίνησε να κρατάει αρχεία, ανακοίνωσε σήμερα η ίδια.

Τα 2.107 αντισημιτικά περιστατικά που καταγράφηκαν το 2019 στις ΗΠΑ, περιλαμβάνουν φονικές επιθέσεις από ενόπλους σε μια συναγωγή της Καλιφόρνιας και σε ένα παντοπωλείο κοσέρ του Νιου Τζέρσι, καθώς και τη φονική επίθεση με μαχαίρι στο σπίτι ενός ραβίνου στη Νέα Υόρκη.

Η οργάνωση κατέγραψε αύξηση των επιθέσεων κατά 12% σε σχέση με τα 1.879 περιστατικά που σημειώθηκαν το 2018.

Στο παρελθόν, ο υψηλότερος αριθμός που είχε καταγραφεί ήταν το 1994, όταν η οργάνωση είχε καταγράψει πολλαπλούς εμπρησμούς, που δεν διαλευκάνθηκαν ποτέ.

Το 2019 καταγράφηκαν 1.127 περιπτώσεις εκφοβισμού εβραίων, 61 σωματικές επιθέσεις και 919 βανδαλισμοί. Περισσότερες από τις μισές επιθέσεις σημειώθηκαν στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες, η ADL έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για μια συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι οι θεωρίες συνωμοσίας που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού πιθανόν να επιδεινώσουν την κατάσταση ως προς το αντισημιτικό αίσθημα στις ΗΠΑ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy