Georgos Bizios Group: Renato’s Journey in the Vortex στο 5o  Cyprus Jazz World Music Showcase στο Θέατρο Ριάλτο

Το σχήμα ονομάζεται “Renato’s Journey in the Vortex” και αποτελείται από 5 άτομα, 4 μουσικούς και τον Ρενάτο, ο φανταστικός χαρακτήρας που λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για το concept και τις συνθέσεις μου για την μπάντα. Όσο για τα υπόλοιπα μέλη, είναι ο Μίλαν Κουν από Γερμανία στο Άλτο Σαξόφωνο, ο Κώστας Μαυρίδης από Ελλάδα (κάτοικος Ολλανδίας) στο Κοντραμπάσο, ο Τόμας Γιάσπερς από Ολλανδία στα Ντραμς και εγώ ο Γιώργος Μπίζιος, από τη δική μας Κύπρο, στην Ηλεκτρική Κιθάρα και τις συνθέσεις.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε σχετικά πολύ πρόσφατα, όμως θα έλεγα πως προϋπήρξε μια χρονικά μεγάλη διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του σχήματος. Ο Μίλαν , ο Τόμας και εγώ σπουδάσαμε και οι 3 στο ArtEZ, το Κονσερβατόριο του Άρνεμ στην Ολλανδία όπου και γνωριστήκαμε, και μετέπειτα στο διάστημα 3 χρόνων περάσαμε αμέτρητες ώρες μαζί παίζοντας, αυτοσχεδιάζοντας, ακούγοντας ή συζητώντας μουσική.

Στην πορεία δημιουργήσαμε ένα τρίο με σκοπό να εξερευνήσουμε νέους τρόπους ερμηνείας κομματιών από το κλασικό ρεπερτόριο της τζαζ, που είχαν ως βάση την παράδοση, αλλά στόχευαν πέρα από αυτήν . Ένα από τα κίνητρά μας ήταν η αναθεώρηση των τυποποιημένων ρόλων που έχει κάθε όργανο στην τζαζ και γενικά στην popular μουσική, για παράδειγμα το ότι ο ντράμερ έχει ως καθήκον να κρατάει το ρυθμό ή ο σαξοφωνίστας να παίζει τη μελωδία, και φυσικά το γεγονός ότι δεν είχαμε μπάσο στο σχήμα έκανε τον πειραματισμό αυτό αναπόφευκτο. Πολύ σύντομα καταντήσαμε να παίζουμε ρουμπάτο -δηλαδή με ευέλικτο παρά σταθερό τέμπο και να αυτοσχεδιάζουμε συλλογικά. Στο μεταξύ γνωρίσαμε τον Κώστα και μετά από ένα γκικ που είχαμε μαζί του συνειδητοποίησα πως είναι το μέλος που λείπει από το σχήμα και έτσι από τρίο έγινε κουαρτέτο και εγώ άρχισα να γράφω τη δική μου μουσική.

Είμαι στην τελική ευθεία προς την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Η μουσική για μένα άρχισε γύρω στα 13 όταν ο κολλητός μου πήρε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα… ενθουσιάστηκα και ζήτησα μια και εγώ από τους γονείς μου. Για καλή μου τύχη ο αδερφός του παππού μου ήταν κιθαρίστας/οργανοποιός. Στην πορεία ο ενθουσιασμός έγινε πάθος και κατέληξα μουσικός. Όσον αφορά τη σύνθεση, για μένα είναι κάτι που κυνήγησα πολύ, αλλά την ίδια ώρα και κάτι αναπόφευκτο.

Παρ’ όλο που λείπω από Κύπρο, τα τελευταία σχεδόν 6 χρόνια, βλέπω απίστευτη ανάπτυξη όσον αφορά τον αριθμό των live (τζαζ) εμφανίσεων που γίνονται και την ανταπόκριση από το κοινό. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, όμως υπάρχει πρόοδος.

Η συμμετοχή μας στο CyprusJazzandWorld Music Showcase είναι κάτι πολύ σημαντικό! Τους ευχαριστούμε για την ευκαιρία και τους βγάζω το καπέλο που είναι ανοιχτοί στο να υποδεχτούν κάτι που διαφέρει αρκετά από το “σύνηθες”, όπως τη μουσική μας. Ο τρόπος για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής μουσικής δημιουργίας είναι να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τη μουσική παραπάνω ως τέχνη. Τότε θα ανοιχτούν νέες πόρτες. Τα επόμενά μου σχέδια είναι η αποφοίτηση και πιο πολλές συναυλίες πανευρωπαϊκά.

Γιώργος Μπίζιος