Τι λένε γιατροί και νοσηλευτές για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Του Τάσου Περδίου

Την ώρα που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας επιχειρεί σαφέστατα να ωραιοποιήσει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία προκαλώντας την οργή της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Γιατρών, ο πιο ασφαλής και αντικειμενικός τρόπος για να μάθει κάποιος την αλήθεια είναι μέσω των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη μέσα στους θαλάμους και πάνω από τους ασθενείς. Η φράση «πρώτη γραμμή» έχει γίνει κλισέ αυτές τις μέρες, αλλά σε αυτή την περίπτωση αποτελεί κυριολεξία.

Μπροστά μας ξετυλίγεται η δραματική περίπτωση μιας κυβέρνησης εντελώς απροετοίμαστης να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο. Το σημαντικότερο είναι ότι η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, η αδιαφορία για τα δημόσια νοσοκομεία, ο πρακτικός παροπλισμός των νοσηλευτηρίων με περικοπές δαπανών της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ είναι αποτελέσματα συνειδητής και ιδεολογικά συνεπούς επιλογής της σημερινής κυβέρνησης, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα νοσοκομεία και το γεγονός ότι ανάμεσα στην αντοχή και την κατάρρευση, με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους, είναι μια πολύ λεπτή γραμμή, είναι όλα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πολιτικής.

Εμείς μιλήσαμε απευθείας με γιατρούς και νοσηλευτές του Δημοσίου, οι οποίοι προς τιμή τους βρήκαν χρόνο ανάμεσα σε αυτό το χάος να μας περιγράψουν τι ακριβώς συμβαίνει στο μέτωπο. Οι επαγγελματίες υγείας που μας μίλησαν θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, αλλά λένε αλήθειες που καίνε. Όταν π.χ. αυτοί οι άνθρωποι τονίζουν την τεράστια σημασία που έχουν οι δωρεές από ιδιώτες, εταιρείες ή πολίτες στην ενίσχυση των νοσοκομείων με απαραίτητα υλικά για να λειτουργήσουν, τότε καταλαβαίνεις ότι η πολιτική της κυβέρνησης που έφερε τη δημόσια υγεία σε αυτό το χάλι είναι πτωχευμένη.

 

 

«Καθόλου τυχαία τα πολλά κρούσματα σε επαγγελματίες υγείας»

Τη θέση της ΠΑΣΥΚΙ ότι τα πολλά κρούσματα μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία και στους επαγγελματίες υγείας (τα κρούσματα αυτά είναι το 25% των συνολικών περιπτώσεων, σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη 2 Απριλίου) δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά οφείλονται στην ανοργανωσιά σε επίπεδο διοίκησης, επιβεβαιώνουν γιατροί από την πρώτη γραμμή. Μέλος του ιατρικού προσωπικού που μίλησε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» εστίασε στην έλλειψη ειδικών στολών προστασίας των γιατρών, οι οποίοι, όπως είπε, ως εκ τούτου είναι απροστάτευτοι, με αποτέλεσμα να εκτίθενται, να παροπλίζονται και να αποδυναμώνονται οι δυνατότητες του συστήματος: «Ακόμα δεν δόθηκαν στολές ειδικές, εργαζόμαστε με μάσκες και ρόμπες και γάντια και δεν είμαστε προστατευμένοι. Δεν μπορούμε παρά να εξετάζουμε τους ασθενείς και είμαστε αναπόφευκτα εκτεθειμένοι από τη στιγμή που δεν είμαστε σωστά ενδεδυμένοι. Δεν μπορούμε να μην εξετάσουμε τον ασθενή όταν έχει συμπτώματα κορονοϊού. Θερμομετρούμε τους ασθενείς πριν την εξέταση, αλλά είμαστε εκτεθειμένοι και το δημόσιο σύστημα δεν σηκώνει άλλες απώλειες γιατρών και νοσοκόμων», επεσήμανε η γιατρός, η οποία επέλεξε να κάνει μια διαπίστωση για τη βασική αιτία της εξάπλωσης δακτυλοδείχνοντας τον τρόπο που λειτουργούν οι υπεραγορές ως μεγάλο πρόβλημα: «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργούν οι υπεραγορές, οι οποίες στην ουσία είναι εκκολαπτήρια κορονοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Με αυτή τη διαπίστωση έχει συμφωνήσει και ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα σούπερ μάρκετ ως κύρια πηγή μετάδοσης.

 

«Είμαστε στα όριά μας…»

Εκτός από τον εξοπλισμό των γιατρών και των νοσηλευτών με τον απαραίτητο προστατευτικό και άλλο εξοπλισμό, υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τη στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω της επιπρόσθετης αποδυνάμωσης λόγω κρουσμάτων μέσα στην ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα.

Αυτό τονίζει νοσηλευτής του Δημοσίου που μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα μας: «Με τη στελέχωση τα βγάζουμε πέρα μετά δυσκολίας, διότι έχουν σταματήσει αρκετές λειτουργίες του νοσοκομείου (αναφέρεται στο νοσοκομείο Λάρνακας) και εξοικονομήσαμε προσωπικό από τη διακοπή των χειρουργείων για παράδειγμα. Ίσα ίσα που τα βγάζουμε πέρα. Έχουμε φυγή προσωπικού λόγω ευπαθών συναδέλφων και έχουμε και κάποιους σε υποχρεωτικό περιορισμό», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο αντέχουν οριακά οι νοσηλευτές είναι επειδή έπαυσαν αναγκαστικά κάποια τμήματα και μεταφέρθηκαν νοσοκόμοι και νοσοκόμες στη μάχη κατά του κορονοϊού. Όπως μας είπε, υπάρχει ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης από την επικείμενη επιστροφή 27 νοσηλευτών στο Παθολογικό Τμήμα (είναι οι περιπτώσεις που είχαν τεθεί σε περιορισμό μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος ασθενούς στο Παθολογικό Τμήμα), αλλά και λόγω της ενίσχυσης με 8 νοσηλευτές από τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες.

Ερωτηθείς για την κατάσταση με τα αναλώσιμα, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής αντέχει το σύστημα, το οποίο όμως έχει ενισχυθεί με δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα και όχι με αποφάσεις του κράτους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο συγκεκριμένος νοσηλευτής σε αναμενόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού απέναντι στο οποίο το σύστημα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για να αντέξει, όπως τόνισε:

«Με τα αναλώσιμα μέχρι στιγμής είμαστε εντάξει. Έγινε μια πολύ καλή δουλειά από τους νοσηλευτές που είναι υπεύθυνοι για τις λοιμώξεις. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Είχαμε και κάποιες δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα. Αναμένουμε δεύτερο κύμα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντέξει το σύστημα. Έχουν γίνει και παραγγελίες στολών και αναμένονται για να αποκρούσουμε δεύτερο κύμα. Αν μας προλάβει το δεύτερο κύμα πριν την ενίσχυση σε εξοπλισμό, θα είμαστε γυμνοί», προειδοποίησε. Δεν μάσησε επίσης τα λόγια του για τα πραγματικά αίτια αυτής της οριακής κατάστασης, τα οποία εντοπίζονται στην πολιτική που ακολουθείται: «Φάνηκε ότι όλα τα συστήματα ήταν αποδυναμωμένα και αδύναμα λόγω πολιτικής. Φάνηκε η γύμνια του συστήματος», υπογράμμισε.

 

«Ένα χάος, ένας πόλεμος, ένας χαμός»

Πιο έντονη ήταν άλλη νοσηλεύτρια που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην εφημερίδα μας, η οποία έκανε λόγο για ανοργανωσιά και ελλείψεις που δημιουργούν μια χαώδη κατάσταση. «Είναι ένα χάος, ένας πόλεμος, ένα χαμός. Στο Παθολογικό Τμήμα για να μπεις ντύνεσαι αστροναύτης. Οι μισές νοσοκόμες δουλεύουμε, αφού οι μισοί είναι είτε ευπαθείς ομάδες ή κάποιοι έμειναν σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Είναι ένα χάος. Όσοι νοσοκόμοι μείναμε είμαστε όπως τα μπαλάκια από το ένα τμήμα στο άλλο», είπε χαρακτηριστικά. Παρατήρησε επίσης ότι μπορεί οι χώροι όπου τυγχάνουν διαχείρισης κρούσματα να εξοπλίζονται με κατάλληλο εξοπλισμό, ωστόσο αυτόματα αποδυναμώνονται άλλα τμήματα: «Ούτε έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό σε όλους τους θαλάμους. Μας πήραν μάσκες και στολές σε τμήμα όπου εντοπίστηκε κρούσμα, αλλά σε άλλα τμήματα υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Την περασμένη εβδομάδα μάς δόθηκαν κάποια πακέτα με ρόμπες, αλλά δεν βγαίνει η εβδομάδα. Δεν γίνεται να ξαναφοράμε τις ίδιες ρόμπες». Παρομοίως, σύμφωνα με τη νοσηλεύτρια, με τα αναλώσιμα, τα οποία είναι, όπως είπε, με το σταγονόμετρο. Όσο για τα πραγματικά αίτια αυτής της κατάστασης, επίσης δεν κρύφτηκε πίσω από τα λόγια της: «Τα νοσοκομεία ήταν διαλυμένα. Τα είχαν αφήσει στο έλεος του Θεού. Πώς θα στηθούν σήμερα ξαφνικά τα νοσοκομεία; Ζούμε τραγικές καταστάσεις. Τις τελευταίες μέρες είχαμε θανάτους και βάζουν νεκρούς σε μαύρα σακούλια για να τους βγάλουν έξω. Φοβούνται να πλησιάσουν τους νεκρούς», είπε χαρακτηριστικά.

 

«Αντέχουμε αλλά φοβούμαστε ότι θα βρεθούμε προ αρνητικών εξελίξεων»

Από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό, μέλος του ιατρικού προσωπικού ανέφερε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ότι το σύστημα ακόμα αντέχει, αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα όρια αυτών των αντοχών και σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στα αναλώσιμα. «Έχουμε χάσει προσωπικό λόγω περιορισμού γιατρών και νοσοκόμων μετά από μετά το πρώτο θετικό κρούσμα νοσηλεύτριας και την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου ιχνηλάτησης, αλλά έγινε επίταξη γιατρών και για τους θαλάμους και για τις πρώτες βοήθειες. Επίσης η διακοπή των χειρουργείων τα οποία παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα είναι βοηθητική. Στα αναλώσιμα είμαστε εντάξει προς το παρόν, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε προ αρνητικής έκπληξης», ανέφερε. Χαρακτήρισε επίσης ρευστή την κατάσταση με τις αντοχές των θαλάμων όπου νοσηλεύονται επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αρχικώς διατέθηκαν για νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το Παιδιατρικό Τμήμα και η Γυναικολογική Κλινική, αλλά σε αυτά προστέθηκε και το Παθολογικό Τμήμα.