Ρεσιτάλ κοροϊδίας για το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας

Του Τάσου Περδίου

Εκτός τόπου και χρόνου τα χρονοδιαγράμματα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ανάμεσα στις επαναλήψεις και νεφελώδεις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Λάρνακα, μια από τις πιο «κούφιες» αφορά στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας. Ως γνωστό στην επίσκεψή του στη Λάρνακα στις 21 Ιουλίου 2017 ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την υλοποίηση της τρίτης φάσης του παραλιακού δρόμου, που συνδέει τη Λάρνακα με τη Δεκέλεια και εξυπηρετεί τις τουριστικές περιοχές Ορόκλινης και Πύλας. Ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για συνολικό κόστος 20 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων, ωστόσο το ρεσιτάλ κοροϊδίας έγινε με τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε.  «Η κυβέρνηση μετά τη διαπίστωση ανυπαρξίας μελέτης προχώρησε από τις 29/12/2016 στην εκπόνηση όλων των αναγκαίων σχεδιασμών και έχει εντάξει την έναρξη κατασκευής του έργου μέσα στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2018-2020 με αναμενόμενη έναρξη το 2019. Ταυτόχρονα έχουμε προνοήσει για άμεση έναρξη έργων βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου με δαπάνες ύψους 350 χιλ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2017» ανέφερε επί λέξει.

Στην πραγματικότητα, όμως, η έναρξη εργασιών μέσα στο 2019 είναι εντελώς αδύνατη, όπως επιβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος διαψεύδει έτσι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, σε ανακοίνωσή του διαψεύδει τον Πρόεδρο επικαλούμενος ενημέρωση από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριο Δημητριάδη, σύμφωνα με τον οποίο μόνο η ολοκλήρωση των μελετών που αφορούν επανάληψη των απαλλοτριώσεων και σχεδιασμό του έργου χρειάζεται δύο χρόνια.

«Η διάρκεια της μελέτης θα είναι γύρω στα 2 χρόνια. Σημειώνεται ότι οι απαλλοτριώσεις που είχαν γίνει παλαιότερα ανακλήθηκαν και η διαδικασία θα επαναληφθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης. Αν υπολογίσει κανείς το χρόνο που χρειάζεται μετά τις μελέτες για προκήρυξη προσφορών και κατακύρωση, γίνεται αντιληπτό ότι η εξαγγελία Αναστασιάδη ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα.

Όπως σχολίαζαν δηκτικά παράγοντες της Λάρνακας μετά την παρουσία του Προέδρου στις 21 Ιουλίου, η ολοκλήρωση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας με τις δύο τελευταίες φάσεις είναι έργο που οδηγήθηκε σε πλήρη στασιμότητα από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία το ενέταξε στα 20 έργα για τα οποία ανακλήθηκαν οι απαλλοτριώσεις.

Η ανάπλαση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, ώστε να εξυπηρετείται με σύγχρονο οδικό δίκτυο μια από τις πιο σημαντικές τουριστικές περιοχές της Λάρνακας, είναι έργο που εκκρεμεί για πάνω από δύο δεκαετίες.  Επί κυβερνήσεων Παπαδόπουλου και Χριστόφια έγινε κατορθωτή η ανάπλαση των δύο πρώτων από τις συνολικά τέσσερις φάσεις, οι οποίες καλύπτουν το τμήμα από τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού Λάρνακας μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο. Η τρίτη φάση, περί ης ο λόγος, εκτείνεται από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι τη στροφή προς την Πύλα και είναι μήκους 3,8 χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει επίσης δευτερεύον οδικό δίκτυο μήκους 6 χιλιομέτρων.

Στις 27 Νοεμβρίου 2015 όλοι οι βασικοί φορείς της επαρχίας Λάρνακας είχαν αποταθεί με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας υλοποίηση του έργου. Η επιστολή υπογραφόταν από τους έξι βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, Γιώργο Γεωργίου, Πανίκο Σταυριανό, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Γιώργο Προκοπίου, Γεώργιο Τάσου και Αριστοτέλη Μισό, τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης Χρυσόστομο Παρπούνα, τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας Σίμο Μυτίδη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Όθωνα Θεοδούλου και τον πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας Ντίνο Λευκαρίτη.

Οι υπογράφοντες τόνιζαν ότι η ανάπλαση του παραλιακού και τουριστικού δρόμου της επαρχίας Λάρνακας χρονίζει εδώ και είκοσι χρόνια και εξέφραζαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η τρίτη φάση, που είναι ώριμο έργο, δεν έχει ενταχθεί στους προϋπολογισμούς της τριετίας 2016-2018. Σε ό,τι αφορά στην τέταρτη φάση, οι φορείς εκφράζουν επίσης απογοήτευση, επειδή, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για επίλυση της διαφωνίας ανάμεσα στα κυβερνητικά τμήματα και στην κοινότητα της Πύλας, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.