Ρεύμα: Μείωση ΦΠΑ από 19% σε 9% για όλα τα νοικοκυριά για τρεις μήνες

Υπαναχώρηση του Υπουργείου Οικονομικών υπό το βάρος της πίεσης του ΑΚΕΛ και της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού

 

Μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% για όλα τα νοικοκυριά για τρεις μήνες ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών υπό το βάρος της πίεσης του ΑΚΕΛ και του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διά νόμου μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9%, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επιχείρησαν να θέσουν προσκόμματα, υποστηρίζοντας ότι πιο πάνω μέτρο δεν είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ και ότι θα έχει δημοσιονομικό κόστος 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα.

Παρά ταύτα -υπό το βάρος και της απόφασης της Επιτροπής Οικονομικών για προώθηση της πρότασης του ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφισ – ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε χθες ότι «ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της Βουλής και μελετώντας τις διακυμάνσεις των τιμών, κοινοποιήσαμε στην Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ την πρόθεσή μας όπως μειώσουμε για περίοδο τριών μηνών το ΦΠΑ για οικιακή χρήση, από 19% σε 9%». Παραδέχθηκε επίσης ότι «το πιο πάνω μέτρο συνάδει σε γενικές γραμμές με την εργαλειοθήκη και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», επιβεβαιώνοντας τα όσα αναφέρονται στην έκθεση την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ μαζί με την πρόταση νόμου.

Το αίτημα προς την Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ αναμένεται να εξεταστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, και αφού εγκριθεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι για τους ευάλωτους καταναλωτές, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στη διατίμηση 08 (περίπου 15 χιλιάδες), θα υπάρξει επιπλέον μείωση του ΦΠΑ στο 5% για διάστημα έξι μηνών.

Επισημαίνεται επίσης ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι επιπρόσθετη της μείωσης 10% την οποία εφάρμοσε η ΑΗΚ στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και η οποία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι το αίτημα προς την ΕΕ για μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, ο ΦΠΑ που καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια εκπίπτει από το ΦΠΑ που εισπράττουν και «συνεπώς δεν αποτελεί κόστος για τις ίδιες και ούτε αυξάνει το κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν ή προϊόντων που κατασκευάζουν ή πωλούν».

Έκκληση για αποφυγή προτάσεων που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Πετρίδης απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή «όπως αποφεύγονται προτάσεις νόμου οι οποίες έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, ειδικά όταν αυτές επηρεάζουν τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους σε μόνιμη βάση και αστόχευτα».

Επίσης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα μόνο για τρεις μήνες, ο Κ. Πετρίδης είπε ότι με το νέο έτος θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα λόγω του μηχανισμού αποκατάστασης του διαθέσιμου εισοδήματος, δηλαδή της ΑΤΑ. Όπως είπε, με τις τρέχουσες πληθωριστικές τάσεις οι εν λόγω αυξήσεις αναμένεται να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ και θα προέρχονται κατά ένα τρίτο από τον δημόσιο τομέα και κατά δυο τρίτα από τον ιδιωτικό τομέα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.