«Ρευστό» τοπίο αφήνουν οι εκλογές σε Βουλγαρία – Βοσνία

Προμήνυμα νέου γύρου πολιτικής ρευστότητας και παζαριών αποτελούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, στην τέταρτη αναμέτρηση σε λιγότερο από δύο χρόνια και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία φούντωσε ενδοαστικές αντιθέσεις, μεταξύ άλλων για τους όρους συστράτευσης της Σόφιας με τα ΝΑΤΟικά σχέδια απέναντι στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες – τα οριστικά θα γίνουν γνωστά μεθαύριο – το συντηρητικό κόμμα GERB του Μπ. Μπορίσοφ (που κυβέρνησε τη χώρα για χρόνια) συγκέντρωσε το 25,33% των ψήφων (67 βουλευτές). Ακολουθούν: Το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» του πρώην πρωθυπουργού Κ. Πετκόφ (που πλειοψηφούσε στην τελευταία κυβέρνηση, αλλά «έπεσε» μετά από πρόταση μομφής που στήριξαν και πρώην συνεργάτες του), με 20,20% (53 βουλευτές). Το «Κίνημα δικαιωμάτων και ελευθεριών» (θεωρείται εκπρόσωπος της τουρκικής μειονότητας) με 13,56% (36 βουλευτές). Το φιλορωσικό «Αναγέννηση», με 10,17%, διπλασιάζοντας το ποσοστό του (27 βουλευτές). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 9,3% (25 βουλευτές). Η «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 7,44% (20 βουλευτές). Στη βουλή μπαίνει και το «Ανοδος της Βουλγαρίας» με 4,62% (12 βουλευτές), ενώ το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» τελικά φαίνεται ότι θα μείνει εκτός βουλής.

Το δε ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν το χαμηλότερο από την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη χώρα.

Ο Μπ. Μπορίσοφ σε δηλώσεις του επικαλέσθηκε «τη λογική» και δήλωσε ανοικτός για διαπραγματεύσεις με όσους υπερασπίζονται «τη θέση της Βουλγαρίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο συμπρόεδρος του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» Κ. Πετκόφ, ωστόσο, που προώθησε τη μεγαλύτερη ευρωατλαντική στοίχιση της Σόφιας, δήλωσε ότι «επιλέγουμε τον ρόλο της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης (…) Εχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη από το GERB (…) πρέπει να μεταρρυθμίσουν, να αλλάξουν και να αποκτήσουν ένα άλλο αξιακό μοντέλο διαχείρισης (…) Θα είμαστε σε ετοιμότητα και όταν βγάζει νόημα, δεν θα είμαστε εκεί απλά για να διαφοροποιούμαστε».

Η Κ. Νινοβα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα είπε ότι το κόμμα της δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση με το GERB, αλλά είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή σε μια νέα κυβέρνηση μαζί με το «Συνεχίζουμε την αλλαγή», υπό τον όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο Πετκόφ. Πρόσθεσε δε ότι είναι προτιμότερος ο σχηματισμός κυβέρνησης από τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ο εκπρόσωπος της «Ανόδου της Βουλγαρίας» (που πολλοί εμφανίζουν ως επίσης φιλορωσικό κόμμα), Στ. Γιάνεφ, δήλωσε ότι «ο σχηματισμός κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελεί στόχο υπεύθυνης συμπεριφοράς όλων των πολιτικών και κομμάτων που συμμετέχουν στη βουλή (…) Εμείς μπορούμε να δεχτούμε κάθε είδος συμμαχίας που κινείται στο συμφέρον των Βούλγαρων πολιτών».

Τα παζάρια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ξεκινούν με φόντο τη νέα όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού Δύσης – Ρωσίας και στα Βαλκάνια.

Είναι ενδεικτικό ότι Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία συνυπέγραψαν με άλλες 6 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιστολή που τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας την «απουσία» της Βουλγαρίας από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι «μια απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθεί μόνο αφού διαμορφωθούν καθαρές παράμετροι για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε αυτή να γίνει αποδεκτή και να τεθεί σε εφαρμογή από τις δύο πλευρές».

Εκλογές και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Εκλογές έγιναν την Κυριακή και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη για την ανάδειξη των μελών του τριμελούς προεδρείου (συμμετέχουν ένας Σερβοβόσνιος, ένας Βόσνιος μουσουλμάνος, ένας Κροατοβόσνιος), της «ενιαίας» ομοσπονδιακής βουλής αλλά και των κοινοβουλίων στις δύο οντότητες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (της «Ομοσπονδίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης» και της «Σερβικής Δημοκρατίας»). Πραγματοποιήθηκαν ακόμα εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη «Σερβική Δημοκρατία».

Χαρακτηριστικές των ρευστών εξελίξεων και των παρεμβάσεων ήταν οι «μεταρρυθμίσεις» που ανήγγειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της «διεθνούς κοινότητας» (τοποτηρητής της εφαρμογής της Συμφωνίας του Ντέιτον, με ιδιαίτερα διευρυμένες αρμοδιότητες), Κρίστιαν Σμιτ, ανήμερα των εκλογών (!) με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, «να βελτιωθεί η λειτουργικότητα» στην κροατοβοσνιακή οντότητα.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η κατάσταση στη «Σερβική Δημοκρατία», όπου οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, Μ. Ντόντικ και Γελένα Τρίβιτς, επέμεναν εξίσου ότι είναι νικητές.

Καταγράφεται επίσης η επικράτηση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για τη βοσνιακή έδρα στο τριμελές προεδρείο, Ντένις Μπετσίροβιτς (τον οποίο στήριξαν πάνω από 10 κόμματα), που προτάσσει την ανάγκη η Βοσνία να γίνει «φιλοευρωπαϊκή και ενωμένη» χώρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy