Ρίχνουν τα νοικοκυριά στο καμίνι της ακρίβειας

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Ρίχνουν τα νοικοκυριά στο καμίνι της ακρίβειας

Η ανακοίνωση για τις νέες αυξήσεις – φωτιά της τάξης του 24% στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όπως αποκάλυψε εδώ και μέρες η εφημερίδα μας στη σύσκεψη στο Προεδρικό την 1η Ιουλίου κατατέθηκαν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τον Ιούλιο η μέση σταθμική τιμή των καυσίμων έσπασε το φράγμα των χιλίων ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία και έφτασε στα 1.061,50 ευρώ, σε σύγκριση με 521,31 ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 103,6%! Παρά ταύτα, στην υπό αναφορά σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποφασίστηκε η μη λήψη μέτρων, είτε για άμεση μείωση της τιμής του ρεύματος είτε για ανακούφιση των καταναλωτών, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο που λήγει το υφιστάμενο μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Μάλιστα η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ δεν μπήκαν καν στον κόπο να μελετήσουν τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε το ΑΚΕΛ, όπως η διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για τις ΑΠΕ, ώστε να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, καθώς και η επιβολή ειδικής φορολογίας στα υπερκέρδη που έχουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας και η αξιοποίηση των εσόδων του κράτους από τους ρύπους, ώστε να στηριχθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και η οικονομία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Κύπρος θα είναι καμίνι. Ο υδράργυρος ξεπέρασε ήδη τους 40 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας τη χρήση των κλιματιστικών είδος πρώτης ανάγκης, το οποίο συνδέεται με την επιβίωση των πολιτών. Την ίδια ώρα, επικρατεί τρόμος για την ακρίβεια, αφού ο πληθωρισμός έφτασε ήδη το 9,6% και με τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα σπάσει το φράγμα του 10%. Ακόμη, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η οικονομία οδεύει προς το εφιαλτικό σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης γέρνει προς τα κάτω, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε αυξητική τάση.

Η απόφαση της κυβέρνησης για μη λήψη μέτρων, είτε για άμεση μείωση της τιμής του ρεύματος είτε για ανακούφιση των καταναλωτών, μέχρι τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις ιδεολογικές του παρωπίδες. Δεν μπορεί να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στον τομέα των ΑΠΕ και των πετρελαιοειδών. Αντίθετα, για άλλη μια φορά βάζει τα υπερκέρδη μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων πάνω από τα συμφέροντα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν θα επιλυθεί σύντομα. Αντίθετα, όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν ότι θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη, ίσως και χρόνια.

Είναι σημαντικό λοιπόν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές να υπάρξει προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Οι συνταγές του ΔΗΣΥ (και του original Αβέρωφ και του copy Χριστοδουλίδη) οδηγούν στη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Η ελπίδα για προοδευτική αλλαγή είναι στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.