Ρήμαξαν το κράτος και ζητούν ρέστα

Της Νίκης Κουλέρμου

Αντί οι κυβερνώντες να πάρουν θέση απέναντι στις προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, απάντησαν ότι «Δημοκρατικός Συναγερμός και κυβέρνηση δεν περιμένουμε το ΑΚΕΛ να μας νουθετήσει.

Ξέρουμε τα ζητήματα και προχωράμε με πολιτικές προτάσεις και λύσεις». Μηδέν από μηδέν μηδέν, δηλαδή. Εκτός από στόμφο και τις γενικότητες -με τη συνηθισμένη αντιπολιτευτική τους σάλτσα επί της διακυβέρνησης Χριστόφια- δεν έχουν τίποτε να πουν. Κι αν έχουν να πουν, δεν το λένε, επειδή, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα χάσουν ψηφοφόρους…. Για παράδειγμα, δεν απαντούν στο αίτημα, όχι μόνο του ΑΚΕΛ αλλά και των συντεχνιών, για επαναφορά και πλήρη αποκατάσταση και επέκταση του θεσμού της ΑΤΑ, που αναπληρώνει την αγοραστική δύναμη των μισθών που βρίσκονται στο επίπεδο του 2006. Και είναι γνωστές οι επιθέσεις που δέχθηκε η ΑΤΑ από το εργοδοτικό μέτωπο που βολεύτηκε με το κούρεμα των μισθών από το 2013 και έκτοτε επαναπαύθηκε στις δάφνες του. Όταν προκλήθηκε πριν μερικές μέρες σε πάνελ της κρατικής τηλεόρασης για τη θέση του ΔΗΣΥ βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, πραγματικά άφριζε από θυμό… Προχθές ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου άθελά του επανέλαβε το μότο των εργοδοτών και του ΔΗΣΥ: «Η χώρα μας -είπε- είναι από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά κράτη που εξακολουθούν να εφαρμόζουν το θεσμό της ΑΤΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο». Θα έλεγε ότι «θα τον καταργούσαμε αν μπορούσαμε…» αλλά το είπε αλλιώς. Με πολύ στόμφο ο κ. Ιωσήφ απάντησε στο ΑΚΕΛ, επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών: «Προς άρση της παραπληροφόρησης και ως απάντηση στα όσα τις τελευταίες μέρες διατείνονται όσον αφορά την αύξηση των τιμών και τις τάχα ευθύνες της κυβέρνησης, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε πως οι αυξήσεις στις τιμές αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο προκύπτει από την απότομη αύξηση της κατανάλωσης, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που επηρεάζονται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και από τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετά την άρση των αυστηρών μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Φαινόμενα για τα οποία δεν ευθύνεται η κυπριακή κυβέρνηση». Δεν ευθύνεται λοιπόν η κυβέρνηση και οι πολιτικές της για την αθλιότητα στην οποία σπρώχνεται ο κοσμάκης. Φταίει ο Χατζηπετρής… Ως και εάν η χώρα να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο!

Και επαναλαμβάνει ο κ. Ιωσήφ ό,τι είπε και ο κ. Πετρίδης, ο Υπουργός Οικονομικών. Ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να αξιολογεί τα δεδομένα και να λαμβάνει στοχευμένα μέτρα, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους». Ποιων δυνατοτήτων του κράτους; Αυτών που ανήθικα και ξεδιάντροπα ξεπούλησαν το κυπριακό διαβατήριο προς ίδιον όφελος; Αυτών που ανήθικα και ξεδιάντροπα χάρισαν στους πελάτες των πύργων τους ΦΠΑ €45 εκ. σε βάρος της νέας γενιάς; Αυτών που επιτηδευμένα επιβάλλουν φορολογία επί της φορολογίας και ετοιμάζονται να επιβάλουν και πράσινο φόρο στα καύσιμα κίνησης, ενώ, σκανδαλωδώς, οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν κατάφεραν να υποκαταστήσουν το ιδιωτικό όχημα; Αυτών που μαζεύουν λαίμαργα τα εκατομμύρια από τις εκπομπές ρύπων, τα εκατομμύρια που βγαίνουν από την τσέπη των καταναλωτών, αλλά δεν επιστρέφουν ούτε σεντ για ανακούφιση των ίδιων καταναλωτών που «καίγονται» από την ακρίβεια; Αυτό το κράτος και τις δυνατότητές του το ρήμαξαν και ζητούν και ρέστα από το ΑΚΕΛ!

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.