Ρήνα Κατσελή και Κυπριακή Βιβλιοθήκη

Της Κλαίλιας Τομπόλη Θεοδούλου*

Λίγοι άνθρωποι φεύγουν από αυτό τον κόσμο κι αφήνουν πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό. Λίγοι άνθρωποι έχουν κάνει τόσα πολλά καλά στην κοινωνία μας, στην πατρίδα μας και στον ελληνισμό γενικότερα που απαριθμώντας τα, δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε.

Ρήνα Κατσελλή: Μια Κερυνειώτισσα κυρά, μια δυστυχισμένη πρόσφυγας στον τόπο της εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974, μιας βάρβαρης εισβολής και κατοχής που την στέρησε μεν από την αγαπημένη της Κερύνεια και από τα υπάρχοντά της, αλλά που εκτόξευσε το συγγραφικό της έργο και την ανάδειξε σε μια από τις αξιολογότερες συγγραφείς στο ελληνικό στερέωμα.

Ήδη έχουν λεχθεί και γραφεί πολλά για την πολυσχιδή και πληθωρική προσωπικότητα της σπάνιας αυτής Ελληνίδας με έψιλον κεφαλαίο, που πολέμησε με αξιοπρέπεια και ενθουσιασμό ως αγωνίστρια της Ε.Ο.Κ.Α., ως πρώτη γυναίκα βουλευτής, ως συγγραφέας πληθώρας διηγημάτων, μυθιστορημάτων, βιογραφιών κ.α., ως ποιήτρια, ως φλογερή και ακούραστη υπερασπίστρια των πιστεύω της, ως μετριοπαθής άνθρωπος με ευγενή ιδεώδη, με σύγχρονες αντιλήψεις και προπαντός με όραμα για την απελευθέρωση της μικρής μας πατρίδας και την άνοδο του Πολιτισμού μας με τη δημιουργία μιας σύγχρονης Κρατικής-Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Είναι με δική της Πρόταση Νόμου, ως βουλευτή, που το 1987 ψηφίσθηκε ο Νόμος για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, προνοώντας για τους σκοπούς και τις αρμοδιότητες της Βιβλιοθήκης ως κεντρικού φορέα Πολιτισμού, ως κέντρου διαφύλαξης της έντυπης μνήμης του τόπου μας αντίστοιχου με το Κυπριακό Μουσείο, που είναι το κέντρο διαφύλαξης των αρχαιοτήτων και της Ιστορίας μας.

Είναι με δικές της ενέργειες που το 2003 προωθήθηκε και ψηφίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η απόφαση για την περίληψη της ανέγερσης κτιρίου σύγχρονης Κυπριακής Βιβλιοθήκης μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας «Κέντρου Πολιτισμού» στον χώρο του παλαιού Υπουργείου Οικονομικών. Και είναι με πολλή θλίψη και θυμό που πληροφορήθηκε, όπως κι εμείς, την αφαίρεση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης από το «Μέγαρο Πολιτισμού», το οποίο αργότερα, κι αυτό με τη σειρά του ματαιώθηκε, αφού στο μεταξύ κατασπαταλήθηκαν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ που φαίνεται να κατέληξαν σε μαύρη τρύπα.

Είναι με δική της πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμός μας Φίλων της Κυπριακής Κρατικής-Εθνικής Βιβλιοθήκης, του οποίου υπήρξε μέχρι την αποδημία της, Επίτιμη Πρόεδρος. Δεν έζησε για να δει πραγματικότητα το όραμά της για ελεύθερη πατρίδα με δική της Κρατική-Εθνική Βιβλιοθήκη. Αν κάποτε υλοποιηθεί, τουλάχιστον, η ανέγερση κτιρίου σύγχρονης Κρατικής-Εθνικής Βιβλιοθήκης, ελπίζω το Κράτος να τιμήσει την μνήμη της υπέροχης αυτής Μεγάλης Κυρίας, δίνοντας το όνομά της στο κτίριο που θα στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και τοποθετώντας στην είσοδο του κτιρίου την προτομή της.

«Γαίαν έχοις ελαφράν», Ρήνα της Κερύνειας, Ρήνα της Κύπρου, Ρήνα μας.

* Πρόεδρος Συνδέσμου Φίλων Κυπριακής Κρατικής Βιβλιοθήκης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy