Ρυθμίστηκαν παλιές οφειλές στο φόρο, αλλά προέκυψαν καινούργιες

Οφειλόμενοι φόροι €2,5 δισ. έναντι €2,3 δισ. πριν το νόμο για ληξιπρόθεσμες

Η νομοθεσία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές βοήθησε στο να ρυθμιστούν παλαιές οφειλές προς το φόρο, αλλά στο μεταξύ προέκυψαν καινούργιες.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Φορολογίας, στο τέλος του 2017, οι οφειλές προς το φόρο ανήλθαν στα 2,49 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 2,56 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2017 πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 236,8 εκατ. ευρώ.

Η νομοθεσία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιουλίου 2017 για όσους υπέβαλαν αίτηση για εφάπαξ αποπληρωμή των οφειλών τους, και την 1η Αυγούστου 2017 για όσους υπέβαλαν αίτηση για αποπληρωμή των οφειλών τους με δόσεις. Η εφαρμογή της νομοθεσίας έφερε αποτελέσματα, αφού στο τέλος του 2017 οι οφειλές προς το φόρο που βρίσκονταν κάτω από διακανονισμό εξόφλησης με δόσεις έφτασαν στα 73,4 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 71 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 2,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα πιο πάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις που έγιναν για εφάπαξ αποπληρωμή παλαιών οφειλών, που ήταν και οι περισσότερες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν παλαιότερα στη Βουλή μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου έγιναν ρυθμίσεις για οφειλές 78 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 57 εκατ. ευρώ αφορούσαν εφάπαξ αποπληρωμή. Επίσης, σημειώνεται ότι η Βουλή έδωσε παράταση στην υποβολή αίτησης για ένταξη στο σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018.

Η νομοθεσία για τις ληξιπρόθεσμες βοήθησε επίσης στη μείωση των οφειλών που βρίσκονται κάτω από δικαστικά μέτρα (εμπράγματο βάρος και δέσμευση ή κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών), αφού στο τέλος του 2017 οι πιο πάνω οφειλές ανήλθαν στα 281,8 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 339,6 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο.

Οφειλές €1,5 δισ. παρουσιάζουν κώλυμα στην είσπραξή τους

Εν τω μεταξύ το 61,4% των οφειλών προς το φόρο παρουσιάζουν προσωρινό ή μόνιμο κώλυμα στην είσπραξή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο τέλος του 2017 το σύνολο των οφειλών προς το φόρο ανήλθε στα 2,49 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οφειλές ύψους 1,53 δισ. ευρώ παρουσίαζαν προσωρινό ή μόνιμο κώλυμα στην είσπραξή τους. Το αντίστοιχο ποσό κατά το δεύτερο εξάμηνο πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ήταν 1,36 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 172,9 εκατ. ευρώ. Στο πιο πάνω ποσό περιλαμβάνονται οφειλές 460,9 εκατ. ευρώ που αφορούν πρόσωπα που είτε βρίσκονται σε πτώχευση ή εκκαθάριση είτε κινήθηκαν ήδη οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης οφειλές ύψους 70,3 εκατ. ευρώ αφορούν πρόσωπα που δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν, ή έχουν αποβιώσει. Ακόμη οφειλές 255,1 εκατ. ευρώ αφορούν πρόσωπα που δεν διαθέτουν ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και ούτε αναμένεται να αποκτήσουν το επόμενο διάστημα.

Από τα 2,49 δισ. ευρώ που ήταν οι οφειλές στο τέλος του 2017, ποσό 1,74 δισ. ευρώ αφορούσε φόρους, 580,3 εκατ. ευρώ τόκους και 174,9 εκατ. ευρώ επιβαρύνσεις. Οι οφειλές για άμεσους φόρους ανήλθαν στα 1,9 δισ. ευρώ και οι οφειλές προς τον ΦΠΑ στα 613,6 εκατ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy