Ριζικές τροποποιήσεις στο θεσμό των τετραμήνων θα ζητήσουν οι οργανωμένοι γονείς από την ΥΠΑΝ

Ριζική τροποποίηση στο σύστημα αξιολόγησης μαθητών ζητούν οι οργανωμένοι γονείς

Ριζικές τροποποιήσεις στο υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης μαθητών θα ζητήσουν οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν αύριο Τρίτη με την Υπουργό Παιδείας κα Αθηνά Μιχαηλίδου.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, τόνισε πως στην αυριανή συνάντηση με την υπουργό θα συζητήσουν δύο θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τους μαθητές και αυτά έχουν να κάνουν με τις εξετάσεις τετραμήνων.

Οι γονείς θα θέσουν στην υπουργό τα αποτελέσματα των πρόσφατων εξετάσεων τετραμήνων για τα οποία ζητούν διόρθωση, ενώ γενικά για το σύστημα αυτό υπογραμμίζουν πως χρήζει ριζικών τροποποιήσεων.

«Πάμε στη συνάντηση με ξεκάθαρες θέσεις. Το ένα θέμα είναι να γίνει άμεση διόρθωση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εξετάσεων και το άλλο είναι γενικό για τα τετράμηνα. Όταν λέμε διόρθωση, δεν εννοούμε να χαριστούν βαθμοί στους μαθητές. Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα και ένα από αυτά ήταν και η διαρροή των θεμάτων που έγιναν στις εξετάσεις των Νέων Ελληνικών. Επίσης, οι χρόνοι που δίνονται για τις εξετάσεις καθώς και η θεματολογία που έχουν ενώπιόν τους οι μαθητές είναι πολύ δύσκολη», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε γενικά για το θεσμό των τετραμήνων πως έχει αποτύχει.

«Ο θεσμός αυτός όπως έχει λειτουργήσει έχει αποτύχει και αυτό είναι ξεκάθαρο. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς δυσανασχετούν. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ξανά εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος και αναμένουμε από το Υπουργείο να καταθέσει την πρότασή του στη Βουλή με ριζικές τροποποιήσεις».

Ο κ. Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε εξάλλου ότι θα δώσουν στην κα Αθηνά Μιχαηλίδου τον απαραίτητο αναγκαίο χρόνο για να δοθούν λύσεις στα καυτά ζητήματα που θα θέσουν.

Η αξιολόγηση του μαθητή, η στήριξη των άπορων μαθητών, οι κτιριακές υποδομές στα σχολεία και η ψυχοπαιδαγωγική στήριξη μαθητών ήταν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την περασμένη βδομάδα οι οργανωμένοι μαθητές (ΠΣΕΜ) με την κα Μιχαηλίδου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΠΟΦΕΝ έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα της φοιτητικής χορηγίας, της πρακτικής άσκησης, για τα φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς σε ανώτερα ιδρύματα και τα αυξημένα έξοδα των φοιτητών.

Η κα Μιχαηλίδου τόνισε στους εκπροσώπους των μαθητών και των φοιτητών ότι οι απόψεις τους είναι όχι μόνο χρήσιμες και εποικοδομητικές, αλλά και αναγκαίες για τη διαμόρφωση των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει το ΥΠΑΝ. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι επιδίωξή της είναι η θεσμοθέτηση τακτικών συναντήσεων μαζί τους με σκοπό τη διαβούλευση, την ανταλλαγή απόψεων και τον εποικοδομητικό διάλογο, προς όφελος του εκπαιδευτικού μας συστήματος και της κοινωνίας της πατρίδας μας γενικότερα.

Η νέα Υπουργός Παιδείας θα έχει επίσης συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, καθώς και τους Οργανωμένους Γονείς Προδημοτικής και Εκπαίδευσης.

Η Υπουργός έλαβε πρόσκληση για την πρώτη της παρουσία στη Βουλή και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ θα έχει και συναντήσεις με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Παναγιώτης Βασιλείου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.