Με αφορμή/Ορίζοντας
Με αφορμή το Εργαστήρι Κρουστών για παιδιά το οποίο, στο πλαίσιο του Cyprus Rialto World Music Festival,  διοργανώνεται από τον Ρόδο Παναγιώτου και μέλη της ομάδας Batukinio, o Ρόδος Παναγιώτου μιλάει στον Ορίζοντα:

 
Ποιος είναι ο σκοπός του εργαστηρίου κρουστών που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 
Rialto Residency;

Ο σκοπός του εργαστηρίου κρουστών είναι να προσφέρουμε πολιτισμό στα παιδιά, να τους δώσουμε την ευκαιρία να πειραματιστούν και να βιώσουν την εμπειρία της δημιουργίας μέσα από όσα εμείς μπορούμε να τους μεταδώσουμε ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν καλλιτεχνική αντίληψη και να συνεχίσουν την τέχνη.

Πόσο χρήσιμα είναι τέτοια εργαστήρια;

Αυτά τα εργαστήρια κρουστών είναι θεραπεία τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Τα εργαστήρια κρουστών μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα της ομαδικότητας και της συνεργασίας, να βελτιώσουν τις ακουστικές και κινητικές μας δεξιότητες, να συμβάλουν στην αυτοπειθαρχία, αλλά και να δώσουν την ευκαιρία στον καθένα από εμάς να πειραματιστεί και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό να βιώσει την εμπειρία της δημιουργίας.

 Υπάρχουν πολλά μουσικά ταλέντα στην Κύπρο, αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιούμε τους δικούς μας μουσικούς εκεί και όπου χρειάζεται.

Έχουμε μουσικά ταλέντα στην Κύπρο; Πόσο τα αξιοποιούμε και πόσο τους δίνουμε ευκαιρίες ανάδειξης αλλά και εργασίας;

Υπάρχουν πολλά μουσικά ταλέντα στην Κύπρο, αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιούμε τους δικούς μας μουσικούς εκεί και όπου χρειάζεται ώστε να αναδείξουμε την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κύπρου. Με την απάθεια αλλά και τη μη συμπαράστασή μας πολλά από τα νέα παιδιά αναγκάζονται είτε να τα παρατήσουν είτε να φύγουν στο εξωτερικό.

Πόσο βοηθάνε τα μουσικά σχολεία και τα τμήματα μουσικής στα Πανεπιστήμια τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

Εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο εδώ και 15 χρόνια. Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να σπουδάσει μουσική εδώ μέσα από προγράμματα υψηλού επιπέδου είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία. Είχα αρκετούς φοιτητές που διέπρεψαν στον τομέα τους αποφοιτώντας και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για αυτούς.

Θα ήταν όλα πιο εύκολα και σίγουρα θα είχε περισσότερη αποτελεσματικότητα αν υπήρχε η κατάλληλη στήριξη από την πολιτεία.

Ένα μέρος των Καθηγητών – μουσικών στα μουσικά σχολεία, όπως και αλλού είναι με το καθεστώς της παροχής υπηρεσιών το οποίο τους δημιουργεί αρκετά προβλήματα και για αυτό κατέρχονται σε απεργία εδώ και δυο μήνες σχεδόν.

Δεν γνωρίζω αρκετά για το θέμα αυτό αλλά σίγουρα αδικούνται για το λειτούργημα το οποίο προσφέρουν. Το ίδιο το κράτος δεν αναγνωρίζει τη σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι τέχνες στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη μιας υγιούς και δημιουργικής προσωπικότητας των παιδιών.

Πείτε μας περισσότερα για την ομάδα Batukinio και τη δράση της;

Η ομάδα κρουστών Batukinio αποτελείται μέχρι στιγμής από 40 άτομα. Τα ηχοχρώματα της ομάδας έχουν βάση την Αφροβραζιλιάνικη μουσική όπως Samba Batucada και Samba Reggae. Για πρώτη φορά η ομάδα κρουστών Bartukinio εμφανίστηκε στην έναρξη των αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης που έγιναν στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2009.  Μετέπειτα είχε την ευκαιρία να παρουσιαστεί σε ποικίλες πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Πόσο εύκολο είναι στην Κύπρο να ασχολείται κάποιος επαγγελματικά με τη μουσική;

Όλα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει αγάπη για αυτό που κάνεις και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Θα ήταν όλα πιο εύκολα και σίγουρα θα είχε περισσότερη αποτελεσματικότητα αν υπήρχε και η κατάλληλη στήριξη από την πολιτεία.

17 Ιουλίου  10:00 – 11:30

Εργαστήρι Κρουστών για παιδιά

Ρόδος Παναγιώτου Ι Ομάδα Batukinio

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.