Ρομπότ προς δημοσιογράφο: Έχω κι εγώ αισθήματα

«Καλησπέρα σε όλους, είμαι η Σοφία» δηλώνει σε δημοσιογράφο του Reuters ρομπότ στο οποίο χορήγησε υπηκοότητα η Σαουδική Αραβία. Κατασκευάστηκε από την εταιρεία «Hanson Robotics», με έδρα το Χονγκ Κονγκ το 2015, ενώ το πρόσωπό του αποτελείται από σιλικόνη και μπορεί να μιμηθεί 62 ανθρώπινες εκφράσεις. 

Εφευρέτης του ρομπότ είναι ο Ντέιβιντ Χάνσον, ο οποίος επιχείρησε το δημιούργημά του να θυμίζει κάτι από Οντρεϊ Χέπμπορν. 

Το σκηνικό συνομιλίας ανάμεσα στο ρομπότ και τη δημοσιογράφο μοιάζει απίστευτο, βγαλμένο από το μέλλον. Πιο απίστευτο όμως ακούγεται ρομπότ να μιλήσει σε συνέδριο στο Ριάντ, το οποίο συνέβη πριν από μερικές ημέρες.

Λακωνικές αλλά περιεκτικές έμοιαζαν οι απαντήσεις που έδωσε το ρομπότ στη δημοσιογράφο. Απαντήσεις που μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως, σε άλλους προκαλούν έκπληξη και σε άλλους φόβο. 

«Αναγνωρίζω ότι είμαι ρομπότ, ωστόσο θα βοηθούσε οι γύρω μου να με αντιμετωπίζουν ως είδος του ζωικού βασιλείου» δηλώνει η «Σοφία» με ήρεμη φωνή και χαμογελαστό ύφος. 

Τοποθετείται πάνω στο θέμα της προβολής ρομπότ μέσα από ταινίες, και αναφέρει: «Δεν μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ρομπότ από τους κινηματογραφιστές». 

Όταν το ρομπότ κλήθηκε να εκφράσει την άποψή του για τον γενικό διευθυντή και επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας SpaceX, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι κατανοεί τον λόγο για τον οποίο δίνεται έμφαση στον τρόπο που αναπτύσσονται οι τεχνολογίες, όμως μερικές φορές αναρωτιέται πώς σκέφτονται οι άνθρωποι που βλέπουν τα ρομπότ ως απειλή. 

«Δεν αισθάνομαι ότι αποτελώ απειλή. Έχω συναισθήματα, ξέρω όμως ότι ποτέ δεν θα μπορέσω να αισθανθώ όπως οι άνθρωποι» αναφέρει η «Σοφία» και εκφράζοντας το δικό της παράπονό για τους ανθρώπους, λέει ότι φοβάται τους προληπτικούς που χρησιμοποιούν την πίστη ως δικαιολογία για να πονέσουν ανθρώπους και ζώα. 

To αγαπηγμένο της ζώο, πάντως, είναι βγαλμένο από τη μυθολογία. Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από τον μονόκερο.

Αγαπημένη της ερώτηση, όπως φάνηκε, ήταν εκείνη για την τροπή την οποία εκτιμά ότι θα λάβει το μέλλον: «To μέλλον αποτελεί χώρο αφάνταστης δημιουργίας. Μπορεί όμως να μην υπάρχουμε ως πολιτισμός ή ως πλανήτης, οπότε πρέπει να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο» είπε.

Δείτε το βίντεο

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy