Ρομπότ στην υπηρεσία ασθενών με άνοια

 

 

 

Η τεχνολογία έχει αποδείξει πολλές φορές πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι στον τομέα της ιατρικής και της περίθαλψης ασθενών. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα στην τομέα των ασθενών με άνοια, όπου τα ρομπότ επιτελούν σημαντικό ρόλο.

 

 

Ο Μάριο είναι ένα πρότυπο ρομπότ, που αναπτύθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού πρότζεκτ Μario επικοινωνεί με ασθενείς που πάσχουν από άνοια. Μπορεί να τους μιλήσει. Παίζει μουσική και τους δίνει τα νέα της ημέρας. Πώς και ως ποιο σημείο είναι αυτό δυνατό;

Lwouodf4 Normal

Mario Project@mario__project

RT andybleaden: I will present the mario__project and SILVERPCP #Robotics projects both funded by the EU_Commission at today’s CoralEurope meeting kicking off #ahacop18 EIP_AHA eHealth_EU looking at why municipalities get involved with these projects and…

Oι ερευνητές τον τεστάρουν εδώ και καιρό σε κέντρα φροντίδας, όπως αυτό εδώ στην Ιρλανδία. Το ρομπότ υποστήριξης θα συναντήσει σήμερα την Μέρι. Είναι 83 ετών. Πριν από δύο χρόνια διεγνώσθη με σοβαρή άνοια. Ο Μάριο όμως μπορεί να ενεργοποιήσει τη μνήμη της έστω και για λίγο.

«Οι άνθρωποι με άνοια μπορεί να μην θυμούνται κάποιες καθημερινές δραστηριότητες, αλλά θυμούνται όλες τις λέξεις από τραγούδια, που έχουν μάθει στα νιάτα τους. Είναι κάτι πολύ ωραίο να το βλέπεις. Προσφέρει χαρά σ’ αυτά τα άτομα» επισημαίνει ο Άνταμ Σαντορέλι, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας. Ο νοσοκόμος Τζον Κοέν από το κέντρο φροντίδας Σεντ Μπρένταν συμπληρώνει:

«Έχουμε μουσική, έχουμε φώτα. Τα ρομπότ μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Αυτό βοηθά τους ασθενείς να μιλήσουν. Όταν το δουν, εντυπωσιάζονται από τα πράγματα που μπορεί να κάνει ένα ρομπότ».

Lwouodf4 Normal

Mario Project@mario__project

RT Aisling099: MARIO in his element showing euronews how #robots make a difference to people with #dementia! mario__project NUIGalwayPress

Οι συνέπειες της άνοιας μπορούν να προληφθούν ή να μετριαστούν με μικρές αλλαγές στην εγκεφαλική διέγερση ή στην αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Αυτός είναι ο ρόλος του Μάριο. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες:

«Κάτι τόσο απλό όπως το να παίξεις μουσική ή να διαλέξεις κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος, αποτελεί πρόκληση για κάποιον που έχει άνοια. Αυτό που σκεφτήκαμε ότι ήταν απλό, όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε τις δοκιμές, ανακαλύψαμε ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο με άνοια. Ήταν λοιπόν μια διαδικασία αλληλόδρασης. Πρώτα λοιπόν ξεκινήσαμε με ένα σχέδιο, το δοκιμάσαμε και είδαμε ότι είναι περίπλοκο. Γυρίσαμε πίσω, μιλήσαμε με τους υπεύθυνους λογισμικού για να τροποποιήσουν τα θέματα που είχαν προκύψει και να τα κάνουν πιο απλά και εύχρηστα για ανθρώπους με άνοια» εξηγεί ο Άνταμ Σαντορέλι, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας.

Ο Μάριο αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο πλαίσιο του ομώνυμου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος. Δεκάδες άτομα που πάσχουν από άνοια τον δοκίμασαν στην Αγγλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ για παράδειγμα τι ώρα της ημέρας είναι. Τι ώρα πρέπει να φάω το πρωινό μου. Τι ώρα πρέπει να πάω τουαλέτα. Αυτή η μηχανή μου επιτρέπει να έχουμε μια στενή σχέση. Θα μου δώσει τις πληροφορίες που χρειάζομαι και θα μπορέσω να κάνω αυτά που θέλω» επισημαίνει ο Ντες Ντόχερτι, ασθενής με άνοια.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα ρομπότ δεν θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν ποτέ την ανθρώπινη φροντίδα. Αλλά μπορούν να συντροφέψουν κάποιες στιγμές τα άτομα με άνοια.

«Είχαμε έναν κύριο με βαρεία άνοια. Περνούσε τις μέρες του περπατώντας μόνος του στους διαδρόμους, χωρίς να μιλά και να αλληλεπιδρά με κανέναν. Με τον Μάριο, χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές με παιχνίδια που έχει, αυτός ο κύριος καθόταν και χρησιμοποιούσε την εφαρμογή που είχε να κάνει με ζωγραφική. Καθόταν και ζωγράφιζε για 40 λεπτά» τονίζει η Σάλι Γουέλαν, νοσηλεύτρια-ερευνήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ρομπότ σαν τον Μάριο θα βγουν στην αγορά σε 5-6 χρόνια:

«Μπορεί να γίνει και νωρίτερα, γιατί η τεχνολογία, για την ακρίβεια οι καινοτομίες που εμφανίζονται, έχουν πολύ γρήγορο ρυθμό. Χρειάζεται όμως καλύτερο συντονισμό πριν φτάσει στην αγορά» υπογραμμίζει η Ντίμπνα Κέιζι, επικεφαλής έρευνας νοσηλευτικής και φροντίδας ηλικιωμένων ανθρώπων στο Πανεπιστήμιο Γκάλγουεϊ και συντονιστής του πρότζεκτ Mario.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.