Ένα ρομπότ της Amazon άνοιξε κατά λάθος μία συσκευασία με απωθητικό αρκούδας, στις αποθήκες της εταιρείας στο Νιου Τζέρσεϊ, με αποτέλεσμα 24 εργαζόμενοι να διακομισθούν στο νοσοκομείο. Μια συσκευασία 225 γραμμαρίων συμπυκνωμένης καψαϊκίνης, μιας ουσίας που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές, έπεσε από το ράφι της και τρυπήθηκε από το ρομπότ, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα.

Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη στις αποθήκες του Ρόμπινσβιλ. Η Amazon ανακοίνωσε πως ερευνά το περιστατικό διαβεβαιώνοντας ότι η ασφάλεια των υπαλλήλων είναι η πρώτη της προτεραιότητα.

«Όλοι οι εργαζόμενοι που επηρεάστηκαν έχουν ήδη βγει από το νοσοκομείο ή θα βγουν μέσα στις επόμενες 24 ώρες», υπογραμμίζει η εταιρεία, υποστηρίζοντας πως οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για «προληπτικούς λόγους». Το περαστικό, ανακίνησε τον δημόσιο διάλογο για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon, σε ΗΠΑ και Βρετανία, που έχουν γίνει αντικείμενο έντονων επικρίσεων στο παρελθόν, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τον κολοσσό ότι δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγικότητα από ότι στην ασφάλεια των εργαζομένων.

Έρευνα του Guardian, τον περασμένο Ιούνιο, έφερε στο φως πολλά περιστατικά τραυματισμών σε αποθήκες της Amazon, με ορισμένα από αυτά να έχουν σημειωθεί στις εγκαταστάσεις του Ρόμπινσβιλ. Ο Στιούαρτ Άπελμπαουμ, πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο δήλωσε πως τα αυτόματα ρομπότ της Amazon θέτουν τους εργαζόμενους σε «θανάσιμο κίνδυνο». «Αυτό είναι ένα ακόμα εξωφρενικό παράδειγμα, όπου η εταιρεία βάζει τα κέρδη πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και δεν μπορούμε να το ανεχθούμε.

Η πιο πλούσια εταιρεία στον κόσμο δεν μπορεί να συνεχίσει να μην λογοδοτεί, ενώ θέτει σε κίνδυνο τις ζωές σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων». Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που το 2016 διεκδίκησε την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο είναι ανάμεσα στους Αμερικανούς πολιτικούς που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις πρακτικές της Amazon και τους χαμηλούς μισθούς.

Στην Βρετανία, μεταξύ του 2015 και του 2017 ασθενοφόρα κλήθηκαν περισσότερες από 600 φορές στις αποθήκες της Amazon, με την εταιρεία να διαβεβαιώνει από την πλευρά της πως οι συνθήκες εργασίας είναι άψογες.