Ρωσία: Η Δύση διασπείρει ψέματα για τις αιτίες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η Δύση διασπείρει ψέματα για τις αιτίες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που σύμφωνα με τη Ρωσία τροφοδοτείται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εισβολής στην Ουκρανίας.

Εκτός από τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, ο πόλεμος και η προσπάθεια της Δύσης να παραλύσει τη ρωσική οικονομία ως αντίποινα οδήγησαν σε άλμα τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των λιπασμάτων και της ενέργειας, πλήττοντας την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι απογοητεύεται από τις συνεχείς δηλώσεις της Δύσης ότι η Ρωσία ευθύνεται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. «Είναι ψέμα –τέτοιες κατηγορίες είναι απολύτως ψέματα», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Οι ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα, κατηγορούν τη Ρωσία ότι τροφοδοτεί την επισιτιστική κρίση με το να αποτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία –που αντιστοιχεί περίπου στο ένα δέκατο των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε στις 9 Ιουνίου ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που σύμφωνα με τον ίδιο οδήγησαν τον κόσμο «στο χείλος μιας τρομερής επισιτιστικής κρίσης».

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής σίτου μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η Ουκρανία είναι ο βασικότερος εξαγωγέας ηλιόσπορων. Και οι δύο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές κριθαριού, αραβόσιτου και ελαιοκράμβης ενώ η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λιπασμάτων στον κόσμο.

Οι κυρώσεις της Δύσης, δήλωσε η Ζαχάροβα, οδήγησαν τις αγορές αγροτικών προϊόντων στο χείλος της αβύσσου, διαταράσσοντας τα συστήματα πληρωμών, τη ναυτιλία, τον κλάδο ασφαλίσεων, που απέτρεψαν πολλές ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. «Είναι παράλογο –από τη μια πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση …λέει ότι δημιουργείται απειλή στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα παρεμποδίζουν τις διόδους διανομής προϊόντων σε αυτούς τους ίδιους στην ίδια τους την ήπειρο», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Την ίδια ώρα, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προερχόμενα από την κατεύθυνση της Ουκρανίας έπληξαν ένα μεγάλο διυλιστήριο κοντά στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε το διυλιστήριο, προκαλώντας μια πύρινη σφαίρα και ένα νέφος μαύρου καπνού που υψώθηκε στον ουρανό, αναγκάζοντας τη μονάδα να διακόψει την λειτουργία της. Ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν αναφέρει ότι έχουν δεχθεί πληθώρα επιθέσεων και βομβαρδισμών, αφότου η Μόσχα έστειλε στρατεύματα της στον πρώην σοβιετικό γείτονα της στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ρωσία, η οποία τιμά σήμερα την επέτειο της ναζιστικής εισβολής του 1941 στη Σοβιετική Ένωση, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι πυροδοτεί «ρωσοφοβική υστερία», εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου που συνδέονται με την Ουκρανία.

«Η ρωσοφοβική υστερία τροφοδοτείται συστηματικά από σχεδόν καθημερινές επιθέσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της χώρας μας», αναφέρει η ρωσική διπλωματία σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της ημέρας της μνήμης.

Το Βερολίνο «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις απειλές της Μόσχας για αντίποινα κατά της Λιθουανίας αφού η χώρα της Βαλτικής απαγόρευσε τη διέλευση προϊόντων που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ από τη Ρωσία προς τον θύλακα Καλίνινγκραντ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ζητάμε από τη Ρωσία να μην λάβει κανένα μέτρο που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ καθώς η Μόσχα απείλησε με «σοβαρά» αντίποινα κατά του Βίλνιους μετά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων που συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι κυρώσεις της ΕΕ είναι «απολύτως απαράδεκτες» και ότι η Μόσχα επεξεργάζεται μέτρα ως αντίποινα. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη «στήριξή» τους στη Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ, μπροστά στις ρωσικές απειλές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.