Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα συζητήσουν για μειώσεις ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου την Πέμπτη για να ενισχύσουν τις τιμές του οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά οι συζητήσεις περιπλέκονται από εσωτερικές διαφωνίες και την απροθυμία των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δράση.

Όπως μεταδίδει το Reuters η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση έως και 30% καθώς τα μέτρα για καταπολέμηση του ιού έχουν καθηλώσει αεροσκάφη, μειώσει την χρήση οχημάτων και περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν χαμηλό ρεκόρ 18 χρόνων την περασμένο μήνα φτάνοντας τα $34 ανά βαρέλι, στο μισό του επιπέδου που βρίσκονταν στα τέλος του 2019, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στους προϋπολογισμούς των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και υψηλό κόστος στην βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ηγέτιδα του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 10 με 15 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, ή 10%-15% της παγκόσμιας προμήθειας, κάτι που αποτελεί μείωση άνευ προηγουμένου.

Αλλά η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη δείξει ότι είναι έτοιμη να λάβει μέρος στην από κοινού προσπάθεια.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι μια νέα συμφωνία για την μείωση της παραγωγής είναι «μάλλον αδύνατη» χωρίς την συμμετοχή άλλων.

Οι Υπουργοί του ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου, καθώς και άλλους συμμετέχοντες, θα συζητήσουν το ζήτημα σε τηλεδιάσκεψη στις 1700 ώρα Κύπρου. Στην τηλεδιάσκεψη έχουν προσκληθεί και οι ΗΠΑ.

Το Ριάντ και η Μόσχα, οι σχέσεις των οποίων είχαν χαλάσει όταν μια προηγούμενη συμφωνία για περιορισμό των προμηθειών κατέρρευσε τον Μάρτιο, έχουν στείλει το μήνυμα ότι μια συμφωνία για μειώσεις θα εξαρτηθεί από την μείωση και από πλευράς των ΗΠΑ της παραγωγής της.

Ο Τραμπ, έχει δείξει απροθυμία να διατάξει μειώσεις στην εγχώρια προμήθεια μέχρι στιγμής, λέγοντας ότι η παραγωγή μειώνεται από μόνη της λόγω των χαμηλών τιμών ούτως ή άλλως.

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι τέτοιου είδους μειώσεις δεν μετρούν ως κανονική μείωση.

Η Μόσχα και το Ριάντ αντιμετωπίζουν προβλήματα και μεταξύ τους στην επίτευξη συμφωνίας για το πότε θα επίπεδα θα πρέπει να μειωθούν με το Βασίλειο να επιμένει για τον Απρίλιο, τον πρώτο μήνα μιας μεγάλης αύξησης στην παραγωγή του και την Μόσχα να επιμένει για το πρώτο τρίμηνο.

«Δεν είμαι σίγουρος πως Ρωσία και Σαουδική Αραβία θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σήμερα, θα μπορούσε η όλη κατάσταση να παραταθεί», είπε στο Reuters μια ρωσική πηγή, αίσθηση που αντικατοπτρίζεται από ακόμα δύο πηγές από τον ΟΠΕΚ.

Δύο ρωσικές πηγές είπαν ότι η μέγιστη περικοπή για την Ρωσία θα μπορούσε να είναι 2 εκατ. βαρέλια ανά μέρα ή γύρω στο 17% της παραγωγής της. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμα δώσει ενδείξεις για το πόσο είναι διατεθειμένη να μειώσει τη δική της παραγωγή.

Οι Goldman Sachs και UBS εκτίμησαν την Πέμπτη ότι οι περικοπές όσο μεγάλες και να είναι δεν θα είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν την τεράστια πτώση στην παγκόσμια ζήτηση και προέβλεψαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν έως και $20 δολάρια ανά βαρέλι ή ακόμα και πιο χαμηλά.