Ρωσία: Τα κρούσματα στη χώρα ξεπέρασαν την Ιταλία-Η εικόνα διεθνώς

O Ρώσος Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν οδεύει προς ανάρρωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Μπορίς Μπελιακόφ.

Ανέφερε ότι συνεχίζει την προγραμματισμένη θεραπεία του σ` ένα από τα κρατικά ιατρικά ιδρύματα.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η υγεία του εξελίσσεται θετικά” δήλωσε ο Μπελιακόφ , προσθέτοντας ότι δεν ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει ο Μισούστιν στην σημερινή σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, υπό την αιγίδα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο μεταξύ ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε εκείνον στην Ιταλία και στη Βρετανία για να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο έπειτα από μια ημερήσια αύξηση ρεκόρ.

Ο επίσημος αριθμός των περιστατικών έφθασε τα 221.344, κάτι που σημαίνει ότι η Ρωσία έχει τώρα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα από την Ιταλία ή τη Βρετανία και είναι τρίτη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (πρώτη) και την Ισπανία (δεύτερη), καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 11.656 τις τελευταίες 24 ώρες.

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα και οι θάνατοι καταγράφηκαν στη Μόσχα, επίκεντρο της επιδημίας στη Ρωσία. Σήμερα αναφέρθηκαν 6.169 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο επίσημος συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 115.909.

Το κέντρο απόκρισης της χώρας στον κορωνοϊό ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκαν 94 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.009.

Χαλαρώσεις μέτρων παγκοσμίως αλλά και αυστηρά μέτρα σε νέες εστίες

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία και την Ισπανία άρχισαν σήμερα να ανακτούν ένα μέρος της ελευθερίας κινήσεών τους, όμως ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα παραμένει καθώς ο κορωνοϊός επανεμφανίζεται στη Νότια Κορέα και την Ουχάν.

Μάσκα υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς, απαίτηση για τήρηση κοινωνικής απόστασης, εκκλήσεις να εξακολουθήσει να προκρίνεται η τηλεργασία: οι κυβερνήσεις ευνοούν μια ήπια επανάληψη των δραστηριοτήτων έπειτα από δύο μήνες που βρίσκονταν σε μηδενικό σημείο.

Όμως σήμερα το πρωί, το μετρό του Παρισιού είχε κίνηση σχεδόν ίδια με εκείνη των ημερών πριν από το lockdown. Η ελπίδα και η χαρά για την επιστροφή σε κάποιου είδους κοινωνική ζωή είναι ωστόσο παρούσες τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, τις δύο χώρες που ήταν μεταξύ εκείνων που θρήνησαν τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 280.000 ανθρώπους στον κόσμο αφότου εμφανίσθηκε στα τέλη του 2019 στην Κίνα.

Παντού οι άνθρωποι καλούνται να είναι προσεκτικοί, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκφράσει φόβους για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας τέθηκε σε lockdown σχεδόν το μισό της ανθρωπότητας και η οικονομία του πλανήτη βυθίσθηκε σε ύφεση ρεκόρ.

Στη Νότια Κορέα, όπου η επιδημία είχε αντιμετωπιστεί, η πρωτεύουσα Σεούλ έδωσε εντολή να κλείσουν μπαρ και ντισκοτέκ έπειτα από μια επανεμφάνιση της Covid-19. Παρά τα μέτρα αυτά που υιοθετήθηκαν από το σαββατοκύριακο, 35 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα.

Στην Ουχάν, την κινεζική πόλη από την οποία είχε αρχίσει να πλήττει ο ιός, οι αρχές ανακοίνωσαν ένα νέο κρούσμα χθες, Κυριακή, και άλλα πέντε σήμερα, ύστερα από έναν μήνα ανάπαυλας που ακολούθησε σένα δρακόντειο lockdown.

Το θεματικό πάρκο Disneyland της Σανγκάης άνοιξε πάντως και πάλι σήμερα.

Στη Γερμανία, η οποία συχνά αναφέρεται ως υπόδειγμα αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της κρίσης, το κρίσιμο όριο των 50 νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους ξεπεράσθηκε σε τρία κρατίδια.

Στην Ισπανία, για να περιορισθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης, το lockdown αίρεται σήμερα μόνο σ` ένα μέρος της χώρας. Σε μεγάλες πόλεις, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελόνη, εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί, καθώς, με περισσότερους από 26.000 νεκρούς, η Ισπανία είναι κι αυτή μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η Ινδία άρχισε τη δική της διαδικασία άρσης του lockdown, όμως απαγορεύει σε όλους να μετακινούνται μεταξύ κρατιδίων, ενώ έχει απαγορεύσει και τις εθνικές και διεθνείς πτήσεις. Η χώρα αριθμεί περισσότερους από 2.100 νεκρούς, όμως σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η κορύφωση της επιδημίας δεν θα έρθει πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Το σιδηροδρομικό δίκτυό της, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, θα επαναλάβει σταδιακά τη λειτουργία του από αύριο, Τρίτη.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλούς από τους 34 νομούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στους νομούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, πριν από την 31η Μαΐου, που έχει οριστεί ως ημερομηνία τερματισμού εφαρμογής των μέτρων, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα.

Το Τόκιο, η Οσάκα, αλλά και άλλοι 11 νομοί δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές, όπου η εφαρμογή των μέτρων θα χαλαρώσει νωρίτερα. “Σχετικά με τους 34 νομούς…, αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων παραμένει σταθερός, η λήξη (της κατάστασης ανάγκης) θα είναι πιθανή για πολλούς από αυτούς τους νομούς” δήλωσε ο Νισιμούρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy