Ρωσικά ΜΜΕ: «Η Ουκρανία πλήττει εγκαταστάσεις ρωσικών πετρελαιαγωγών»

Η Ουκρανία έπληξε εγκαταστάσεις πετρελαιαγωγών βαθιά μέσα στη Ρωσία το Σάββατο με μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού που εξυπηρετεί τον τεράστιο αγωγό πετρελαίου Druzhba που στέλνει αργό πετρέλαιο της Δυτικής Σιβηρίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας έχουν αυξηθεί σε ένταση τις τελευταίες εβδομάδες και οι New York Times ανέφεραν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από μια επίθεση με drone στο Κρεμλίνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ουκρανία δεν έχει παραδεχθεί δημόσια ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας. Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο το Σάββατο.

Στην περιοχή Τβερ, που βρίσκεται ακριβώς βορειοδυτικά της Μόσχας, δύο drones επιτέθηκαν σε σταθμό που εξυπηρετεί τον αγωγό Ντρούζμπα (Φιλία), έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ανέφερε η εφημερίδα Kommersant.

Το τοπικό συμβούλιο του Τβερ είπε ότι ένα drone συνετρίβη κοντά στο χωριό Εροχίνο, περίπου 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Το κανάλι Telegram Baza, το οποίο έχει καλές πηγές μεταξύ των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ότι τα drones επιτέθηκαν σε σταθμό που εξυπηρετεί τον αγωγό Ντρούζμπα.

Ο Ντρούζμπα, που κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση, έχει ικανότητα να αντλεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), αλλά πλέον δεν χρησιμοποιείται πολύ αφού η Ευρώπη προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία πέρυσι από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εταιρεία εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών της Ρωσίας Transneft δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ένα σημείο πλήρωσης στον αγωγό Ντρούζμπα σε μια ρωσική περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία δέχθηκε επίθεση.

Στην περιοχή Πσκοφ της Δυτικής Ρωσίας, δύο drones προκάλεσαν έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στο διοικητικό κτήριο ενός αγωγού πετρελαίου, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Μιχαήλ Βεντέρνικοφ. Το περιστατικό συνέβη κοντά στο χωριό Λιτβίνοβο, λιγότερο από 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.

«Προσωρινά, το κτήριο υπέστη ζημιές ως αποτέλεσμα επίθεσης από δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα», είπε ο Βεντέρνικοφ.

Είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα και ότι μια επιχειρησιακή ομάδα που θα εκδώσει τα τελικά συμπεράσματα εργάζεται στο σημείο.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ένας εργάτης οικοδομών σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στην περιοχή Κουρσκ λόγω βομβαρδισμών από την Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τις αναφερόμενες επιθέσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy