Προειδοποιεί για αποσταθεροποιητικές συνέπειες σε βάρος της Κύπρου

Κρίση στις σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας ξέσπασε χθες, με τη Μόσχα να δηλώνει διά της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ότι η Μόσχα θα λάβει «απαντητικά μέτρα» (responce measures) σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο. Όπως δήλωσε η κα Ζαχάροβα, οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες πηγές σχετικά με ενέργειες της Ουάσινγκτον να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο για την αντιμετώπιση «της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία».

Η κα Ζαχάροβα προειδοποίησε ότι «η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο». «Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψιν το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των σχεδιασμών», είπε η κα Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση εφαρμογής τους», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS.

Η δήλωση προκάλεσε αρχικά αμηχανία στη Λευκωσία, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει με ανακοίνωση, παραπέμποντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Υπουργός Εξωτερικών ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επικοινώνησε άμεσα με τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο και αργότερα με τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τελικά το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο κ. Χριστοδουλίδης είχε χθες το απόγευμα, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο υπουργοί ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με πιθανούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους», αναφέρεται και προστίθεται ότι «συζήτησαν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και για θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν όπως συναντηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες».

Κρατάει καιρό η κολόνια

Να υπενθυμίσουμε ότι η «κολόνια» του δόγματος «ανήκομεν στη Δύση» στο οποίο είναι προσηλωμένος ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση Αναστασιάδη κρατάει χρόνια. Υπενθυμίζεται η δήλωση Ι. Κασουλίδη ότι η Κύπρος είναι «το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης». Υπενθυμίζεται επίσης η συνάντηση που είχε ο αρχηγός της Ε.Φ. στο αεροδρόμιο Λάρνακας με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Στρατηγό Mark A. Milley και αργότερα την επίσκεψη του κ. Λεοντάρη στις ΗΠΑ… Και τελευταία η αποκάλυψη για τη μυστική αμερικάνικη βάση.

Διευκολύνσεις…

Στη γραπτή δήλωσή του πάντως ο κυβ. εκπρόσωπος, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, εμφανώς επιχείρησε να υποβαθμίσει την τοποθέτηση και τις ανησυχίες του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφερόμενος σε «δημοσίευμα του πρακτορείου TASS»… Δήλωσε ότι «ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου» και αναφέρθηκε σε… διευκολύνσεις ανθρωπιστικής φύσεως που παραχωρούνται…

Νίκη Κουλέρμου