Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο: H Ρωσία επιδιώκει «προστασία αμάχων» – Θα επηρεαστεί ο ρωσικός τουρισμός στην Κύπρο

Τη θέση πως τα σχέδια της Ρωσίας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών, αλλά την προστασία αμάχων και Ρώσων πολιτών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι σε σημερινές δηλώσεις του προς το ΚΥΠΕ.

Παράλληλα, σε σχέση με ενδεχόμενο επηρεασμό της Κύπρου από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκτίμησε ότι η αστάθεια του ρουβλιού στην αγορά συναλλάγματος, η οποία προκλήθηκε από το νέο πακέτο κυρώσεων, θα αυξήσει σημαντικά το κόστος των τουριστικών πακέτων που εκφράζονται σε ευρώ, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Κύπρο.

Όπως υποστήριξε ο κ. Οσάτσι, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για το ζήτημα, «η Ρωσία κάνει τα πάντα τα τελευταία οκτώ χρόνια για να διασφαλίσει ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς θα επιλυθεί ειρηνικά στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. Βλέπουμε όμως ότι οι δυνάμεις που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο το 2014 εγκατέλειψαν τελικά τις ειρηνευτικές συμφωνίες σε επίσημο επίπεδο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους όλα αυτά τα χρόνια επέλεξαν τον δρόμο της αποσιώπησης των εγκλημάτων του καθεστώτος του Κιέβου στη νοτιοανατολική Ουκρανία, καθώς και των γεγονότων της πραγματικής γενοκτονίας του ρωσικού πληθυσμού στην περιοχή», είπε.

Αντίθετα, πρόσθεσε ο Ρώσος Πρέσβης, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να γεμίσουν τη χώρα με σύγχρονους τύπους όπλων, ωθώντας την σε πόλεμο», λέγοντας πως «αντί να αποτρέψει τη χρήση βίας από τις αρχές του Κιέβου στο Ντονμπάς, η Ουάσινγκτον ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία παραπληροφόρησης και δαιμονοποίησης της Ρωσίας, προκειμένου να μεταθέσει στη Μόσχα την ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες του απερίσκεπτου παιχνιδιού της Ουκρανίας».

«Δεν μπορούμε και δεν θα το αγνοήσουμε αυτό. Απλώς δεν μας απέμεινε καμία άλλη δυνατότητα προστασίας του λαού μας από τα μέτρα που χρησιμοποιήσαμε σήμερα», υποστήριξε ο Ρώσος διπλωμάτης, προσθέτοντας πως «οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς μάς ζήτησαν βοήθεια.

Ακολούθως, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, κατόπιν έγκρισης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας και σε εφαρμογή των συμφωνιών φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, αποφασίστηκε η έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Όπως υποστήριξε ο κ. Οσάτσι, «τα σχέδια της Ρωσίας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών, αλλά δεν πρόκειται επίσης να περιμένουμε μέχρι το καθεστώς του Κιέβου, με την υποστήριξη και τη σιωπηρή έγκριση της Δύσης, να οργανώσει ένα “λουτρό αίματος” στην ανατολική Ουκρανία. Θα προστατεύσουμε τους αμάχους στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας που ζουν εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως «σίγουρα υπάρχει και αυτό δεν μπορεί να μας ευχαριστεί», συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως «κατά τη διάρκεια των πολλών ετών συνεχιζόμενης πίεσης εξαιτίας των κυρώσεων, έχουμε αναπτύξει ένα σύνολο μέτρων κατά των κυρώσεων σε όλους τους τομείς των επιχειρήσεων και της οικονομίας, το οποίο μας επιτρέπει να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο αντίκτυπο της αναστολής ολοκλήρωσης του αγωγού Nord Stream 2 στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο Ρώσος αξιωματούχος απάντησε πως «η Gazprom θα εκπληρώσει ευσυνείδητα, όπως και στο παρελθόν, όλες τις υποχρεώσεις της βάσει μακροπρόθεσμων και spot συμβάσεων», ενώ τόνισε πως, δεδομένου ότι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων και των κύριων δικαιούχων του έργου Nord Stream 2, «θα υποφέρουν οι απλοί καταναλωτές σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να αγοράζουν αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πολύ υψηλότερη τιμή. Και αυτό ακριβώς προσπάθησαν να πετύχουν οι ΗΠΑ».

Σε ερώτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα στην Ουκρανία και κατά πόσο υπάρχει ακόμη περιθώριο για διπλωματικό διάλογο, ο Ρώσος Πρέσβης απάντησε πως υπάρχουν πάντα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

«Σε αυτή την κατάσταση, δεδομένης της απότομης αύξησης της στρατιωτικής δραστηριότητας του ουκρανικού στρατού στη γραμμή επαφής, με μαζικούς βομβαρδισμούς του εδάφους του Ντονμπάς με βαρέα όπλα τις τελευταίες ημέρες, πήραμε τη μόνη δυνατή σωστή απόφαση προκειμένου να προστατεύσουμε εκατομμύρια πολίτες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ από την φυσική τους εξόντωση», ανέφερε.

Η περαιτέρω τύχη των αμφισβητούμενων εδαφών θα πρέπει να επιλυθεί κατά τη διάρκεια άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχών του Κιέβου και της ηγεσίας αυτών των δημοκρατιών», συμπλήρωσε σχετικά.

Ερωτηθείς τέλος για το αν οι κυρώσεις της ΕΕ ενδέχεται να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, ο κ. Οσάτσι σημείωσε πως «για ακόμη μία φορά οι διμερείς μας σχέσεις γίνονται όμηροι γεωπολιτικών παιχνιδιών άλλων, στόχος των οποίων είναι να υπονομεύσουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτοντας πως «η αστάθεια του ρουβλιού στην αγορά συναλλάγματος, η οποία προκλήθηκε από το νέο πακέτο κυρώσεων, θα αυξήσει σημαντικά το κόστος των τουριστικών πακέτων που εκφράζονται σε ευρώ, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Κύπρο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.